Jste zde

10 tipů, jak pečovat o dlouhé vlasy

Pokud toužíte po dlouhých vlasech, je doba, než dorostou do dostatečné délky, jen kouskem dlouhé cesty. Následná péče o ně je neméně náročná a vlastně nikdy nekončí. Aby totiž dlouhé vlasy vypadaly dokonale, musíme eliminovat veškeré vady na kráse, které se u nich často objevují, jako je vysušení, křehkost, roztřepené konečky či ztráta lesku. Co tedy dělat, aby byly dlouhé vlasy stále úžasně dlouhé? Máme pro vás hned 10 tipů.

1. Nemyjte vlasy zacuchané

Pokud si před mytím vlasy nečešete, své hřívě tím neprospíváte. Kartáčování před mytím je totiž zbaví případných zbytků stylingových přípravků a vlasy díky tomu nebudou zacuchané.

2. Horká voda škodí

Abyste co nejvíce šetřili strukturu vlasu, používejte pro mytí jen vlažnou, nikoliv horkou vodu.

3. Vhodný šampon

Šampon vybírejte takový, který již během mytí bude dlouhé a poškozené vlasy zásobovat pěsticími látkami a dodávat jim hebkost.

4. Pěstěte

Po použití šamponu nezapomeňte vlasy ošetřit kondicionérem nebo balzámem. Většina těchto přípravků vlas zvnějšku chrání jako druhá kůže, nezatěžuje je, dodá krásný lesk a usnadní rozčesávání. Zároveň také uzamyká uvnitř vlasu hydrataci i dodané pěsticí látky.

5. Důkladné vymývání

Přípravky jako šampon a kondicionér vždy důkladně vymyjte, aby jejich zbytky nezatěžovaly vlasy ani pokožku hlavy.

6. Turban

Mokré vlasy nikdy po umytí nedřete ručníkem. Pokud se totiž utírají do sucha, může se poškodit a zdrsnit jejich šupinatá vrstva, která vlasy chrání před vnějšími vlivy. Vodu z nich tedy ručníkem pouze vymačkejte, nebo je ideálně zabalte do turbanu a nechte zhruba 10 minut schnout.

7. Horký vzduch škodí

Příliš horký vzduch a dlouhé fénování vlasy vysušuje. Odborníci proto doporučují vlasy fénovat na nižší teplotu, krátce a směrem od vlasových kořínků ke konečkům ze vzdálenosti asi 15 cm. „Pro vysoušení vlasů nepotřebujete nejmodernější přístroj, důležité je, aby se u něj dala regulovat teplota,“ říká Robert Mrosek, ambasador značky ALCINA. „Nejprve vlasy vyfénujte dosucha a následně zafixujte studeným vzduchem.“ Nejlepším způsobem však je nechat vlasy volně proschnout na vzduchu.

8. Správný kartáč

I volba kartáče je důležitá. Obzvlášť vhodné jsou takzvané „ploché kartáče“, například dřevěné. Mají totiž štětiny relativně daleko od sebe a dlouhými vlasy tak projíždí snadno a šetrně.

9. Technika kartáčování

Při pročesávání vlasů začínejte od konečků. Vlasy pročesávejte ještě vlhké a postupně uvolňujte. Poté vždy posuňte kartáč o kousek výš a opatrně pročešte směrem ke konečkům.

10. Pozor na gumičky

Pokud běžně používáte gumičky s kovovými spoji, možná vás ani nenapadlo, že právě ty mohou poškodit šupinatou vrstvu a tím pádem i strukturu vlasu. Z toho důvodu jsou lepší volbou pružné gumičky z umělé hmoty nebo z látky, ale bez kovového spoje.