Jste zde

11 nečekaných faktů o rtěnkách

Příběh rtěnek se začal psát zhruba před 5 tisíci lety na toaletním stoku sumerské královny města Ur na území dnešního Iráku. Patřila k významným osobnostem jedné z nejstarších civilizací v Mezopotámii, nosila propracované šperky, ale klíčovým prvkem jejího looku byly výrazně zbarvené rty. O ty se v té době staral například drcený prášek z různých hornin či drahokamů. Historie rtěnek se poté vyvíjela různě – byly nenáviděné i zbožňované, staly se symbolem ďábla i emancipace a dnes patří třeba také k ekonomickým ukazatelům recese. Podívejte se na 11 zajímavých faktů, které jste o rtěnkách (nejspíš) nevěděli.

1. Ve starověkém Egyptě nosili rtěnky jak ženy, tak i muži. Oblíbenými odstíny byly purpurová, modročerná, oranžová a červená. K výrobě se však používaly také některé škodlivé látky, jako například brom v kombinaci s jódem, jejichž výsledkem bylo vážné onemocnění a v některých případech i smrt. I odtud pochází termín „Polibek smrti“.

2. Pokud byste si chtěli pořídit nejdražší rtěnku světa, její koupí byste své peněžence ulehčili o 62 000 dolarů. Z největší části však platíte za přepychový obal, který je tvořený 110 gramy 18karátového zlata a je posetý 199 diamanty.

3. Ve středověku byly rudě nalíčené rty spojovány s ďáblem a bylo na ně nahlíženo jako na „doplněk“ prostitutek a žen nižších tříd.

4. Jak už bylo řečeno, rtěnky nebyly jen výsadou žen, ale i mužů, obzvlášť v období renesance. Konec tomuto trendu učinila Velká francouzská revoluce, kdy bylo nošení rtěnky spojováno s podporou aristokracie.

5. Na začátku 20. století si americké sufražetky barvily rty jako symbol emancipace.

6. Největší boom zaznamenaly rtěnky ve zlaté éře Hollywoodu a k nejslavnějším popularizátorkám patřily Greta Garbo, Joan Crawford, Marilyn Monroe a Elizabeth Taylor.

7. Podle studií stoupá prodej rtěnek v deštivých a ponurých dnech.

8. Všichni víme, že rtěnka na rtech dokáže pozvednout sebevědomí i náladu. V 15. století v Anglii jim ale přisuzovali dokonce magickou moc. Královna Alžběta I. věřila, že rtěnka má léčivé schopnosti, a ve chvílích, kdy byla nemocná, s ní rozhodně nešetřila. V době své smrti prý měla na rtech dokonce více než centimetrovou vrstvu rtěnky.

9. Univerzita v Manchesteru provedla studii, podle které se muži déle dívají na ženy s rtěnkou než na ženy s nenalíčenými rty. Nejvíce fascinující je pro ně rudá rtěnka, v průměru ji sledovali více než 7 vteřin, růžová rtěnka jejich pozornost přitáhla na 6,7 vteřiny. Ženy s nenalíčenými rty je oproti tomu dokázaly upoutat jen na 2,2 vteřiny.

10. První výsuvná rtěnka v tubě se na trhu objevila v roce 1923.

11. Efekt rtěnky – tak je nazývaný fenomén, kterého si v roce 2001 všimnul Leonard Lauder. Ženy si podle tohoto principu nakupují rtěnky více v období krize. Důvodem je jednak prostá touha udělat si radost za poměrně nízké náklady, ale také hluboce zakořeněná potřeba zvyšovat svou atraktivitu, která může přispět k nalezení muže, jenž ženu v těžkém období zabezpečí.