Jste zde

6 profi tipů, díky kterým vám rtěnka vydrží na rtech déle

Tento příběh známe všechny – rtěnku si pečlivě naneseme, užíváme si svůdné rty, ale ani ne za pár hodin už potřebuje upravit. Začne se rozpíjet, nerovnoměrně stírat, obtiskávat na zuby… Zkrátka nevypadá dobře. Buď se můžeme smířit s tím, že si rty každou chvíli rtěnkou přetřeme znovu, a nebo si zajistíme její delší výdrž díky následujícím trikům od naší kosmetičky a vizážistky Lucie Vincenec. Každou party, schůzku, ale i běžný den si tak užijete daleko více, bez obav o vzhled svých rtů.

1. Nepodceňujte přípravu

„Nejdůležitější je, aby rty byly v kondici,” říká Lucie Vincenec, vizážistka a školitelka značky ALCINA. Šupinaté a suché rty zrovna nepředstavují ideální podmínky pro to, aby na sobě barvu udržely. Proto je zapotřebí je na nanesení rtěnky připravit a zbavit je odumřelých buněk. Nejlépe k tomu poslouží peeling na rty (např. Lip Scrub Raspberry). „Pokud jej zrovna doma nemáte, vystačíte si i se měkkým kartáčkem na zuby, kterým rty opatrně masírujte,” dodává Lucie.

2. Hydratujte

Dalším z důležitých kroků je hydratace. Naneste na rty balzám nebo krém určený přímo na rty a nechte jej před nanesením rtěnky dostatečně vsáknout a působit.

Tip kosmetičky: Pokud máte čas, můžete rtům dopřát také masku v podobě silné vrstvy krému. Pokud krém na rty nemáte, funguje také vazelína.

3. Použijte korektor

Pokud chcete co nejefektivněji zabránit rozmazávání rtěnky, naneste okolo vnějších okrajů rtů korektor. Použijte k tomu štětec, aby byla aplikace co nejpřesnější, a zapudrujte. Tím, že se barva nebude rozpíjet, se také automaticky prodlouží její výdrž na rtech.

Tip: Místo korektoru můžete pro vykreslení vnější kontury použít i Nude Liner.

4. Nezapomeňte na konturku

Vyberte si konturovací tužku v odstínu co nejpodobnějším odstínu rtěnky. Barevnou tužkou nejprve obkreslete rty a následně je pomocí tužky kompletně vyplňte. Pokud se začne rtěnka ze rtů pomalu stírat, nebude to díky tomu patrné.

5. Nanášejte štětečkem

Důležitou roli hraje i samotná technika nanášení rtěnky. Ideální je pro aplikaci použít štěteček k tomu určený. Snadněji jím totiž barvu do rtů zapracujete a nanášení bude přesnější.

6. Zapudrujte

Trikem na závěr je transparentní pudr. Ten zachytí přebytečnou barvu a také prodlouží výdrž – podobně, jako to dělá u make-upu. Naneste jej štětcem přes celé rty. V případě, že máte rty opravdu suché, tento krok raději vynechejte, mohli byste je vysušit ještě více. „Tento trik využívejte spíše v situacích, kdy vám na dlouhé výdrži rtěnky opravdu záleží, na každý den se však příliš nehodí,“ upozorňuje Lucka Vincenec.