Jste zde

ALCINA Image Expert: Jak se dělá proměna?

Tři dny, sedm týmů profesionálních kosmetiček a kadeřnic, osm proměněných žen a nespočet nových zážitků a zkušeností – tak by se dal ve zkratce shrnout letošní ročník semináře ALCINA Image Expert. V něm týmy, které uspěly v soutěži ALCINA Proměny, pod vedením zkušených německých školitelů Frauke Albrecht a Roberta Lindingera, hledaly jiné pohledy na realizaci proměn a nové poznatky a tipy si pak vyzkoušely přímo v praxi na modelkách dychtících po novém já.

Na úvod prozradili němečtí školitelé účastníkům semináře cenné tipy k poradenství a komunikaci se zákaznicemi. „Při analýze je důležité nahlížet na člověka jako na celek. Nebereme v potaz pouze samotný vzhled, ale i jeho osobnost, to, jak chce na okolí působit a jak se chce cítit. Zároveň bychom měli umět dobře pokládat otázky a pečlivě naslouchat tomu, co říká,“ radila školitelka Frauke Albrecht. Právě komunikace s klientem a snaha vcítit se do něj je podle ní klíčová. „Zákazníky neměníme podle sebe, svůj pohled musíme naopak spíše potlačit, abychom co nejlépe naplnili jejich očekávání. Snažíme se je co nejvíce pochopit, až pak můžeme radit,“ pokračovala Frauke. Zároveň připomněla, že analýza zákaznice musí být neutrální a neměla by tedy obsahovat hodnoticí prvky. 

Duo školitelů také předvedlo proměnu v praxi na dvou modelkách. Jednou z nich byla i Barbora, která si přála nový střih i barvu, ale zároveň chtěla stále zůstat sama sebou. „Už spoustu let se češu a líčím pořád stejně, a tak bych chtěla změnu. Pořád si ale přeji působit přirozeně, aby mě lidé poznávali. Ráda bych se také naučila pečovat o vlasy a pleť,“ prozradila Barbora. Původně měla Bára oranžové vlasy a výraznou barvu si přála zachovat. Na první pohled by se tak mohlo zdát, že toto její přání úplně nekoresponduje se záměrem působit přirozeně, ale právě na tomto příkladu Frauke ukázala, že definice toho, co je přirozené, se u každého z nás liší. Proto je potřeba oprostit se od svého pohledu a vždy se zákaznicí dostatečně komunikovat.  

Další chvíle pak patřily už jen účastnicím semináře a samozřejmě modelkám. Nejdříve se analyzovalo, plánovalo, debatovalo, pak přišly na řadu nůžky, barvy a kosmetické štětce. Aby byla změna image kompletní, nechybělo ani nové oblečení, které výsledek ještě podtrhlo. Změny na modelkách nebyly na první pohled dramatické, ale plnily přesně cíl semináře -  respektovaly přání žen, dodaly jim sebevědomí a podtrhly jejich osobnost. Seminář ukázal, že někdy stačí i malá změna k tomu, aby se člověk cítil výrazně lépe. „Změna to je, ale nezvyk ne. Líbí se mi, že kadeřnice i vizážistka respektovaly moje přání a že jsem to pořád já,“ usmívala se jedna z proměněných žen Marie. A právě radost modelek byla skvělou vizitkou těch, kteří celou proměnu tvořili. „Seminář byl velmi intenzivní a náročný. Když pak ale modelka brečela dojetím nad novým vzhledem, bylo to to nejlepší možné ocenění naší práce. Naučila jsem se tu spoustu užitečných věcí,“ zhodnotila celý seminář vizážistka Anna Hanzlíková.

Podívejte se na výsledné proměny a průběh celého semináře:

0013 0014 0015 0016 001 0012 0017 0018

06A0726 06A0739 DSC0039 DSC0114 DSC0120 DSC0187 DSC0688 DSC9715 DSC9740 DSC9753 DSC9767 DSC9815