Jste zde

Chunky Highlights: Jak vypadají melíry v roce 2022?

Trendům posledních let vládly především nenápadné a jemné barevné přechody ve vlasech, jejichž cílem byla maximální přirozenost a harmonie. V roce 2022 však přichází trend opačný. V kurzu jsou nápadné široké prameny – takzvané Chunky Highlights. Právě ty slaví svůj comeback a znovu se objevují na stránkách módních časopisů. Působit však mohou i lehce kontroverzně.

Co jsou Chunky Highlights?

Jedná se o trend velmi silných melírů. Na rozdíl od nenápadných "Babyhighlights" nebo jemných přechodů typu balayage, jsou ve vlasech výrazné a nepřehlédnutelné. Slovo „chunky“ totiž v překladu znamená „tlustý“, „hrubý“ či „neohrabaný“. Chunky melíry jsou tedy až na dva prsty široké prameny, které jasně vystupují ze zbytku vlasů. Většinou rámují obličej a přicházejí v kontrastních barvách. 

Výrazné melíry byly v módě už v 90. letech. Oblíbily si je celebrity jako modelka Cindy Crawford nebo herečky Gwyneth Paltrow a Jennifer Aniston. Vzbudily tím však rozporuplné reakce – podle některých vypadaly skvěle, pro jiné byly až příliš nepřirozené. Ve svém comebacku se tyto prameny s novým názvem Chunky Highlights 2021 představují v moderním pojetí s některými inovacemi, jako jsou jemnější barvy a mix různých technik barvení.

Komu sluší Chunky Highlights?

Chunky Highlights dokáží účes oživit skutečně výrazně. Sluší především vlasům střiženým na jednu délku. „Pokud pak pěšinku jen mírně posunete a vlasy sčešete z jedné strany na druhou, vždy získáte jiný look. To může dodat šmrnc i jinak obyčejnému účesu,“ zdůrazňuje kadeřník a ambasador značky ALCINA Robert Mrosek. Pokud ale výrazný vzhled není vaším cílem, může kadeřník trend Chunky Highlights pojmout také decentněji a pramínky nabarvit jen o dva tóny světlejším či tmavším tónem, než je přirozená barva vašich vlasů. Kontrast pak bude méně intenzivní.

Chunky Highlights v tmavých vlasech

Tento trend před nedávnem zpopularizovala zpěvačka Dua Lipa, když ukázala světu nápadné blond prameny rámující její tvář, takzvaný „Face Framing“ (orámování obličeje). Zbytek vlasů přitom zůstal tmavě hnědý až černý a vznikl tak silný kontrast.

Ale jde to i jinak. Především u tmavých vlasů se často vynechá barvení odrostů, kdy kadeřník začne vlasy barvit až ve vzdálenosti 2 až 5 cm od kořínků, díky čemuž dosáhne méně znatelných a harmoničtějších přechodů. Pokud je cílem přirozený vzhled, je ideální zvolit odstín jen o několik tónů světlejší, než je přirozená barva vlasů. Majitelé tmavě hnědých vlasů tak zvolí středně hnědou.

V hnědých vlasech pak může vzniknout zajímavý efekt nabarvením blokových pramenů v načervenalých tónech. Moderním dojmem pak působí „chunky“ prameny v měděných či karamelových odstínech, které prosvítají zpod horních vlasů a působí nenápadně, ale efektně.

Chunky Hair s nepřehlédnutelnými barvami

Tento trend se objevil už v 70. letech, kdy si zpěvák David Bowie nechal ve svých zrzavých vlasech odbarvit silné blond prameny v přední části. Tenkrát ještě nikdo trend nenazýval Chunky Highlights, ale i v té době byla tato barevná kombinace považována za provokativní.

Podobně je to dnes vnímáno u Billie Eilish, která měnícími se výraznými barvami vlasů přitahuje pozornost často. Například jako v roce 2020, kdy v její tmavé hřívě zářily neonově zelené akcenty u vlasové linie. Vlasoví experti tento styl překřtili na „root pop“ a „Eilish efekt“ se začal objevovat například na přehlídkových molech. A nezůstalo jen u nich. V ulicích Londýna byly vidět barevné odrosty v nejrůznějších tónech, Instagramu a Pinterestu zase vládly celebrity a fashionisté se žlutými, červenými či oranžovými prameny v tmavých vlasech. V černých vlasech zase působí velmi efektně Chunky Highlights ve stříbrné či ledové blond.

Blondýnky pak mohou přitáhnout pozornost stříbřitými, narůžovělými či rovnou růžovými prameny, které se světlým odstínem krásně ladí. Kontrastní barvou je také možné nabarvit jen vlasy na jedné straně nebo jí podtrhnout oblast krku v zadní části hlavy.

Jak se barví Chunky Colors?

Technologie není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Výrazného efektu u tmavých vlasů se totiž dá dosáhnout například jen díky blonďatým pramenům kolem obličeje. Vzhledem k relativně rychlé technice barvení není trend Chunky Colors tak časově náročný a nákladný jako jiné v současnosti populární vlasové techniky, jako je například balayage, shadow blond nebo ombré.

Jak často pak bude třeba odrost přebarvovat, záleží jen na vás a požadovaném výsledku. Chunky Highlights obvykle nezačínají přímo u kořínků vlasů, a proto není třeba je, především u jemných barevných nuancí a přechodů, barvit tak často. Při odrůstání totiž nepůsobí tak nápadně.

Jaký efekt mají Chunky Highlights vytvořit?

Před realizací byste měli společně s kadeřníkem zvážit, jakého efektu chcete s prameny dosáhnout, kde by měly být vidět a jak velký kontrast je vaším cílem. Důležité je, aby Chunky Highlights odpovídaly vašemu střihu a účesu, typu i životnímu stylu.

Kde mají melíry vyniknout?

  • Chunky Moneypiece: V tomto případě je v kontrastní barvě například část ofiny. Ta je potom na čele upravená tak, že vytváří tvar trojúhelníku. Ale tento styl se dá použít i v jiné části vlasů. U techniky Chunky Moneypiece je důležité, aby byl nabarven pouze jeden pramen, nebo aby barva byla velmi kontrastní. S velmi malým úsilím tak lze dosáhnout zcela nového vzhledu.
  • Chunky Face Framing: Jeden nabarvený pramen vlasů nalevo a napravo od obličeje, to je Face Framing. V kurzu je především rámování obličeje opravdu silnými prameny. Zvolit můžete kompletně jiný odstín, než je zbytek vlasů, nebo barvu ladící s jejich přirozeným tónem pro méně nápadný, ale svěží vzhled. V tomto případě je velmi důležité předem promyslet, jak budete nosit pěšinku, aby prameny obličej orámovaly co nejsymetričtěji.
  • Chunky Undercolor: Pravděpodobně znáte střih undercut, kdy je spodní část vlasů sestříhána na krátko a vrchní ponechána delší. Ale slyšeli jste někdy o podbarvení? Touto technikou lze obarvit buď celou oblast krku, nebo právě kratší „undercut“ partie. Další možností je pak zvýraznění pramenů ve spodních částech vlasů pomocí techniky cikcak. Tyto „Chunky Highlights“ pak vyniknou při pohybu délek vlasů. Čím výraznější zvolíte barevný kontrast, tím viditelnější bude výsledný efekt.

Jak výrazný efekt chcete?

S výběrem barvy vám nejlépe poradí váš kadeřník. Posoudí, jestli k vaší pleti sedí více studený, nebo teplý tón, pomůže také zvolit vhodnou sytost barvy. Čím větší bude rozdíl mezi vaší přirozenou barvou a barvenými prameny, tím nápadnější bude výsledek.

Nakonec rozhodněte, jak silné prameny a v jakém množství chcete. I tady platí: čím silnější prameny, případně množství nabarvených vlasů, tím větší efekt!

Nápady, jak nosit Chunky Highlights – 3 looky s moderním melírem

Dlouhé mikádo se silným Face Framing efektem

Hladké, dlouhé mikádo s tupým střihem je ideální pro techniku Face Framing, kdy se nabarví například pouze přední prameny kolem obličeje v šířce zhruba 2-3 centimetry v tónu o dva odstíny světlejším než zbytek vlasů. Nezapomeňte si ujasnit, kde chcete nosit pěšinku.
Světlé kontury kolem obličeje vytvoří velmi svěží a moderní look. Nevýhodou tohoto střihu je, že po čase vznikne viditelný silný odrost.

Undercolor v dlouhých vlasech s jemným efektem v odrostech

Kadeřník rozdělí celé vlasy do několika sekcí, obarví prameny pod horními vlasy a použije různé techniky barvení pro nanášení barvy v oblasti kořínků, takže výsledek je u kořínků jemný a v délkách nápadný. V tomto případě je možné velmi individuálně upravit intenzitu barvy i celkový dojem. U svázaných vlasů budou totiž „Highlights“ vidět více než u rozpuštěných. Tato varianta patří k těm složitějším, neboť se při ní používají různé techniky.

Skryté melíry jako překvapení

Další možností je, že se oddělí a obarví pouze části pod vrchními vlasy na obou stranách, stejně může být zvýrazněna i ofina. Vlasy na zadní straně hlavy zůstávají zcela nedotčené. Prameny pod vrchními vlasy jsou rozděleny cikcak, čímž má kadeřník nekonečné možnosti, jak upravit výslednou intenzitu. Tu je dobré před barvením prodiskutovat.

Tento účes vypadá obzvlášť efektně u vlasů svázaných do culíku. Teprve když se totiž zvednou boční vlasy například v polovičním drdolu na temeni hlavy, je vidět plný Chunky Colors efekt. Vyčesané světle obarvené vlasy vytvářejí silný kontrast na tmavších horních vlasech, což vypadá opravdu zajímavě.  

Jak pečovat o Chunky Colors?

Při barvení může kadeřník výsledek doladit použitím emulze Color Gloss + Care Emulsion, která vlasy natónuje, rozzáří a zároveň jim dodá spoustu výživných složek a lesku. 

Výsledný tón si ve vlasech nejlépe udržíte díky Color šamponům a balzámům. Vlasy jsou po barvení oslabené a z toho důvodu je důležité pro následnou péči využít přípravky uzpůsobené právě potřebám barvených vlasů. Color šampony a balzámy pomáhají zachovat živost barvy a jsou k dostání v mnoha odstínech – teplých, studených hnědých či blond tónech, měděném i červeném.

Pokud chcete předejít nevzhlednému žlutému nebo oranžovému nádechu blond vlasů, sáhněte po šamponech a balzámech Pastell Ice-Blond.