Jste zde

Co má společného znečištění ovzduší a péče o pleť?

Každý zná situaci, kdy večer po vyčištění pleti tampon ukáže všechny nečistoty, které na ní ulpěly. Málokdo se ale zamýšlí nad tím, že důvodem jsou mimo jiné i usazeniny ze vzduchu, například jemné částečky polétavého prachu a smog. I když nežijeme v Londýně, Pekingu nebo Los Angeles, ve většině velkých měst, ale také ve venkovských regionech znečištění ovzduší rapidně roste.

Když je řeč o problematice znečištěného ovzduší, nebo také „air pollution“, které vzniká především při spalování fosilních paliv (např. uhlí, zemního plynu a ropy), myslíme nejprve na jeho vliv na naše zdraví – jako nemoci dýchacích cest nebo srdce. Ale kvůli každodennímu kontaktu se škodlivými látkami trpí i náš největší orgán, kůže.

Anti pollution péče pro naši pleť

V rámci studie, kterou provedl Leibnizův institut pro zdravotní výzkum v oblasti životního prostředí (IUF) u starších žen, se jasně ukázalo, že ženy vystavené zvýšené hladině znečišťujících látek v ovzduší mají v obličeji průměrně o 20 % více pigmentových skvrn než ženy z venkovských oblastí. To odhalilo silnou spojitost mezi zatížením částicemi znečišťujících látek a pigmentací.

Lidský organismus necítí zvýšenou expozici jemných prachových částic – naproti tomu okamžitě vnímáme, když se naše pokožka spálí od slunce. Během dne ale kůže pohlcuje mnoho látek, které na ní ulpí. Jemný prach se skládá z velkého množství různých částic. V závislosti na jejich velikosti se částice nejen hromadí na povrchu kůže, ale mohou proniknout hlouběji do vrstev pokožky. Princip je – čím menší, tím zákeřnější.

Na rozdíl od obecného hesla, že "méně je více", péče o pleť pouze s vodou nestačí. Nepomáhá doplňovat zásoby vlhkosti a chránit před škodlivými vlivy prostředí. Vedle dostatečného přísunu tekutin a zdravé výživy bohaté na vitaminy může správná péče chránit pleť před předčasným stárnutím. Pro venkovní aktivity byste měli také používat opalovací krém s dostatečným ochranným faktorem proti slunečnímu záření.

Na tuto problematiku jsme se zeptali Olafa Schernera, vědeckého odborníka ve společnosti Dr. Wolff.

Jak škodí znečištěné ovzduší naší pleti?

Negativní dopady na životní prostředí se neustále zvyšují a ať chceme nebo ne, působí i na nás. Nevycházet ven není řešením. Usazeniny z prostředí nejen přilnou k pokožce, ale mohou dokonce proniknout do pokožky. Kůže je největším orgánem těla a slouží jako první obrana proti mnoha různým vlivům prostředí. Důležitým faktorem kromě slunečního záření je zatížení znečišťujícími látkami v podobě prachových částic. Tyto velmi malé částice prachu pronikají do horních vrstev pokožky, kde mohou způsobit nespecifické zánětlivé procesy. Hnací silou těchto procesů je oxidační poškození buňky a jejích jednotlivých stavebních bloků, např. kolagenu. Kvůli oxidativnímu poškození nejdůležitějšího strukturálního proteinu stárne pleť rychleji. Může docházet k vysoušení, hyperpigmentaci, vráskám a zvýšenému znečištění.

Jak mohu svou pleť nejlépe chránit?
Nejnovější poznatky a vědecká fakta o vlivu znečištění ovzduší na kůži jasně ukazují, že antioxidanty a opalovací krémy jsou jen dva ze známých stavebních kamenů účinné strategie v boji proti předčasnému stárnutí pleti vlivem znečištění životního prostředí. Prodyšný ochranný film, který se aplikuje denně na pleť a brání pronikání nejmenších částic do pleti, je nejlepší obranný mechanismus proti vlivům okolního prostředí. Tato nová strategie technologické ochrany je kromě výživných a hydratačních složek integrována do účinné receptury přípravku ALCINA Skin Manager Bodyguard, čímž denně přispívá k individuální strategii boje proti znečištění. Další důležitou součástí ochranného programu je čištění pleti od nečistot a zbytků make-upu. Cílem je zbavit pokožku veškerých usazenin na povrchu, aby se mohla v noci optimálně regenerovat.

Jak pomáhá ALCINA Skin Manager Bodyguard tomu, aby byla moje kůže optimálně chráněna?

ALCINA Skin Manager Bodyguard je výživná a hydratační tekutina, která na pokožce působí jako prodyšný ochranný film. Složky ochranného filmu jsou modelovány podle vzoru přírodních makromolekul. Ochranný film ztěžuje průnik i těch nejmenších prachových částic. Bodyguard může být použit jako výhradní péče nebo jako sérum před vydatným krémem, čímž dennodenně přispívá k individuální strategii proti znečištění.

Proč dát Bodyguardovi přednost například před krémy s antioxidanty?

Proč bojovat s poškozením pokožky, když mu můžeme předcházet? Antioxidanty bojují pouze s důsledky proniknutých částic, tzv. radikálů. Když jsou vytvořeny volné radikály, poškození v kůži již probíhá a může být omezeno pouze antioxidanty. To je odlišné od prodyšného ochranného filmu, který snižuje průnik jemných prachových částic a tím i viníků poškození pokožky. Pro srovnání můžeme jako příklad uvést moderní automobil: airbag zmírňuje následky kolize, ale nemůže jí zabránit. Funkce automatického nouzového brždění zcela zabraňuje kolizi a aktivuje se ještě před airbagem.
 

Tak funguje prodyšný ochranný film ALCINA Skin Manager Bodyguard.

Přečtěte si také:

Jak si udržím perfektně pěstěnou pleť?