Jste zde

Galenika: tajemství účinku kosmetických přípravků

Ptají se vás klientky na obsah účinných látek v krémech nebo jiných kosmetických přípravcích? A víte, proč mají kosmetické přípravky se stejnými účinnými látkami často různý efekt? Tajemství tkví v takzvané galenice, která hraje při vývoji kosmetiky hlavní roli. Stručně řečeno – aby daná látka mohla naplno rozvinout svůj účinek, potřebuje k tomu to „správné“ prostředí.

Co je to galenika?

Galenické principy jsou pojmenovány podle římského lékaře, chirurga a filozofa Galena Pergamona, který žil ve druhém století našeho letopočtu. Zásady galeniky se dodržují především při vývoji léčiv ve farmaceutickém průmyslu, podstatné jsou však také při výrobě kosmetických přípravků. Při vývoji krému či séra je nutné vyvinout jej tak, aby se aktivní složka dostala na to správné místo, kde bude působit co nejefektivněji. Proto obsahují kosmetické přípravky krom samotných účinných látek také pomocné látky jako oleje, lipidy či mastné kyseliny. Z toho důvodu mohou mít také díky různé galenice kosmetické přípravky různé účinky – a to přesto, že v popisku najdete stejné účinné látky či dokonce stejné množství účinných látek.

Více vitamínu neznamená více zdraví

Účinky jednotlivých látek proto nejsou ve struktuře krému často rozhodující. Důležitější je, jak jsou v krému nakombinovány účinné a pomocné látky galeniky. S tím souvisí také biodisponsibilita, což je schopnost pleti přijímat a zužitkovávat obsažené látky. Pokud člověk sní velké množství mrkve, dokáže tělo zužitkovat vitamín A jen v případě, že k němu přidáme kapku oleje, protože provitamín A je rozpustný v tucích. Pokud chybí tato kapka oleje, nepomáhá, pokud sníme více mrkve. Žádný olej – žádná biodisponsibilita. Proto hraje v kosmetice galenika hlavní roli. Pokud vybereme optimální pomocné látky, můžeme garantovat disponsibilitu účinných látek. Navíc správné pomocné látky často chrání citlivé účinné substance před odbouráváním. Tím je zajištěna stabilita a účinnost produktů. 

Farmaceutické know-how pro kosmetické přípravky

Přípravky ALCINA jsou proto vyráběny tak, aby byl jejich účinek co nejefektivnější a současně byly pro pleť maximálně snesitelné. Proto ctí zásady galeniky a při vývoji úzce spolupracuje s dermatology a odborníky na kosmetiku. Na začátku je vždy důkladný vědecký výzkum, vývoj na základě přísných farmaceutických norem a poté testování na renomovaných klinikách. ALCINA čerpá z více než 100 let zkušeností svého výrobce Dr. Wolffa a současně využívá inovativních technologických postupů, které jí umožňují nabízet profesionální přípravky té nejvyšší kvality.