Jste zde

Hra barev: jaké odstíny zvolit do salonu a proč je jejich volba důležitá?

Máte dokonale barevně sladěný salon, s nímž jste maximálně spokojení? Pak můžete tento článek s klidem přeskočit. Pokud ale přemýšlíte nad změnou, nejste si zvolenými barevnými kombinacemi jisti a hledáte inspiraci, jste tu správně. Následující řádky jsou totiž věnovány právě barvám. A to nikoliv těm na vlasy (pro změnu), ale v interiéru vašeho salonu

Barvy: vytváří zážitek i povzbudí k utrácení

Barvy v salonu jsou často přehlíženým aspektem, který však může nastartovat velkou změnu. A to třeba i z hlediska vašich příjmů. Nevěříte? Důvodů je hned několik. Přístup zákazníků se stále vyvíjí a mění a jejich očekávání rostou. Za přijatelnou cenu chtějí kvalitní a odbornou péči, ale vaše ruce a nabídka služeb nejsou jediným měřítkem v jejich hodnocení. Sledují také komfort a zážitek, který si z návštěvy u vás odnášejí. Výběr barev, ale také nábytku a materiálů, by tak rozhodně neměl být náhodný. 

Barvy ale nehrají roli jen v tom, jak příjemně se na daném místě cítíme, ovlivňují i naši chuť utrácet. Tak například, místa, kde se od zákazníků očekávají impulzivní nákupy (např. fast foody a supermarkety), často využívají červenou, oranžovou nebo královsky modrou barvu. Pro předem promyšlené nákupy pak firmy volí světle modrou, námořnicky modrou nebo modrozelenou (jen se zamyslete nad logy bankovních společností). S psychologií barev se zkrátka setkáváme denně my všichni. 

Vtiskněte svému salonu styl

Nyní už víme, že barvy hrají důležitou roli. Jak je ale správně pro svůj salon vybrat? V první řadě si ujasněte, jaký pocit by měl váš prostor u návštěvníků vyvolat. Chcete jej proměnit v oázu klidu, kde každý ihned zapomene na starosti a oddá se nekonečné relaxaci? Nebo by to mělo být pulzující a inspirativní místo, které zákazníkům dodá odvahu vyzkoušet nový účes s neotřelým stylingem a barvou? V potaz vezměte i typického klienta svého salonu. Kvůli čemu za vámi chodí, jak se u vás cítí? I to je třeba do rozhodovacího procesu zahrnout.

Ale to není vše. Podstatnou roli hraje i celý prostor vašeho salonu. Ta stejná barva totiž může být vnímána v různých místnostech odlišně v návaznosti na množství světla či velikost místnosti. Studené a jasné odstíny mají schopnost místnost opticky rozšířit, zatímco tmavé a červené tóny prostor spíše zmenší. Roli hraje i vzhled podlahy a nábytku a použité materiály. 

Pojďme se podívat na jednotlivé odstíny a odhalit, jaké pocity v lidech vyvolávají. 

Bílá

Tato barva je spojena s čistotou, nevinností, bezpečím, klidem, často je vnímána také jako synonymum dokonalosti. Dokáže vytvořit velmi mírumilovné prostředí. 

Modrá

Vzbuzuje důvěru, pocit bezpečí, přináší klid. Z toho důvodu ji s oblibou využívají různé finanční instituce. Tato barva je také obecně mezi lidmi nejoblíbenější. 

Žlutá

Barva slunce, která vyzařuje pozitivitu, optimismus a podněcuje kreativitu a energii.

Zelená

Obecně symbolizuje klid a svěžest, záleží však na konkrétním odstínu. Tmavší zelená je spojována s prestiží a bohatstvím, světlejší tóny navozují pocit relaxace. 

Červená

Barva energie a ohně dokáže bezpochyby upoutat pozornost. Je provokativní, podněcuje vášeň, zároveň však může vyvolávat pocit nebezpečí. 

Černá

Jde o barvu luxusu, který označuje sofistikovanost. I z toho důvodu je často barvou exkluzivních a drahých produktů. 

Hnědá

Barva země přináší pocit stability a vytrvalosti. Přichází v různých odstínech, od světlé po tmavou. Její jasně cihlový ton je často spojován s pocity luxusu. 

Fialová

Představuje správnou kombinaci vášnivé červené a klidné modré, evokuje tajemno a spiritualitu. Levandulový odstín pak vyvolává romantické a nostalgické pocity. 

Oranžová

Tento veselý odstín značí zábavu a vitalitu, i z toho důvodu je často spojován s mladšími lidmi. Její světlejší tóny jsou pak oblíbené i ve zdravotnických a kosmetických oborech a také v gastronomii.