Jste zde

Jak dlouho vydrží kosmetika?

Kosmetické přípravky nevydrží věčně a občas musíme dát své oblíbené rtěnce nebo pleťovém krému, který jsme si tak šetřili, sbohem dříve, než bychom chtěli. Po jisté době totiž mohou ohrožovat nejen náš vzhled, ale i zdraví. Jak správný čas na rozloučení poznat a na co se při třídění kosmetiky zaměřit?

Obal napoví

Nejvíce nám o trvanlivosti kosmetiky prozradí obal produktu. Pokud je jeho trvanlivost od data výroby kratší než 30 měsíců, najdeme na něm symbol přesýpacích hodin, případně rovnou nápis „spotřebujte do…“ s uvedeným datem. Jestliže je trvanlivost delší než 30 měsíců, bývá na produktu uveden symbol otevřeného kelímku, který značí, do kolika měsíců od otevření je třeba produkt spotřebovat. Opatrní buďte v tomto směru především u produktů, které se nanášejí do blízkosti očí. „Vůbec nejcitlivější jsou řasenky, u nichž se udává průměrně šestiměsíční trvanlivost,“ upozorňuje kosmetická a vizážistická školitelka ALCINA Lucie Vincenec a dodává: „K tomu, aby kosmetika správně fungovala a přípravek byl stále účinný a bezpečný, slouží konzervanty, které snižují riziko množení bakterií.“

S touto kosmetikou ihned pryč

Někdy se může stát, že je třeba kosmetiku vyhodit dříve, než udává informace na obalu. Důvodem může být nesprávné skladování, ale třeba také rozmnožené mikroorganismy. Jaké varovné signály v těchto případech nepřehlížet? Bez kompromisu se zbavte všech přípravků, které najednou změnily svou barvu, konzistenci nebo začaly zapáchat. U řasenek a stínů se může objevit drolení a vysušení, u rtěnek a make-upů zase hrudkovatění. Takovéto produkty by nejen neplnily svou funkci, ale mohly by vám způsobit i zdravotní komplikace jako podráždění, vyrážku či třeba oční záněty.

Na místě záleží

Cílem nás všech je, aby nám kosmetické produkty vydržely co nejdéle. Samozřejmě, možnosti jsou limitované právě údaji ohledně trvanlivosti od samotného výrobce, ale do značné míry můžeme životnost ovlivnit i my. A to správným skladováním kosmetiky. Ideální je umístit tyto pomocníky na suché místo, kde nebudou produkty vystavovány extrémním teplotám či výkyvům teplot a také slunečnímu záření. Ano, ani koupelna, kde má spousta z nás naprostou většinu kosmetické výbavy, tak není nejvhodnějším místem. „Především u pudrových přípravků si musíme dát pozor na vlhkost, která může velmi ovlivnit jejich konzistenci a vlastnosti,“ uvádí Lucie Vincenec.  A právě vlhkosti se v koupelně bohužel nevyhneme. Stejně tak není vhodné skladovat krémy v lednici v domnění, že díky tomu déle vydrží. Je to právě naopak, chlad těmto přípravkům neprospívá. Dalším tipem, jak zabránit předčasnému zkažení kosmetiky, je nesdílet ji s ostatními. Může se to zdát sobecké, ale právě to může způsobit zanesení produktu bakteriemi.