Jste zde

Jak na citlivou pokožku hlavy ?

Znáte ten pocit? Všechno je jak má být, cítíte se skvěle, jen sem tam pocítíte nutkavou potřebu se poškrábat na hlavě. Svědění se stupňuje a po nějaké době prožíváte stavy, kdy byste doslova vyskočili z kůže. Hlava svědí a škrábání celou věc ještě zhoršuje. Až 60 procent žen a 40 procent mužů uvádí, že se u nich vyskytuje citlivá pokožka hlavy. Problémy se mohou projevovat spíše po zimě, kdy dostávala pokožka  hlavy nejvíce zabrat. Na vině je hlavně nošení čepic, velké teplotní rozdíly a přesušené interiéry budov.

Mezi symptomy patří pnutí, pálení, štípání nebo svědění hlavy. Někdy je vlasová pokožka zarudlá a dokonce i bolestivá. Pokožka může být příliš vysušená, ale někdy se právě naopak projevuje citlivost zvýšenou produkcí kožního mazu a vlasy jsou mastnější.

Klimatické změny, znečištěné prostředí, stres, nevyvážená strava nebo používání nevhodného šamponu. To všechno mohou být příčiny citlivé pokožky hlavy. V každém případě je žádoucí zjistit a odstranit příčiny a navrátit tak vlasové pokožce rovnováhu. Pokud se u vás projevují tyto symptomy v závažné formě, je na čase se obrátit na dermatologa.

Možné následky onemocnění vlasové pokožky

Narušení rovnováhy vlasové pokožky může mít za následek mikrozáněty. Jsou to slabé záněty kůže, které nelze běžným způsobem klinicky prokázat. Dalším stádiem při neléčení tohoto stavu jsou rozsáhlejší zánětlivé procesy, které mohou dále prohlubovat diskomfort postižené osoby například tvorbou lupů, nebo dokonce vypadáváním vlasů.

Jak můžete vlasové pokožce ulevit

Používejte jemný šampon, který vaši vlasovou pokožku nezatíží agresivními látkami a dodává jí potřebnou hydrataci. Pokud máte jemné vlasy, případně se vám více mastí pokožka hlavy, je vhodné šampon před použitím naředit vodou. Zbytky šamponu vždy důkladně vymyjte

z vlasů a použijte balzám, který pokožku zklidní a navrátí jí přirozené pH. Kartáč s kovovými či plastovými štětinami vyměňte za jemný a měkký kartáč s přírodními štětinami. Nepoužívejte nějaký čas stylingové produkty. Vlasy nefénujte a nekulmujte. Nepoužívejte ani žehličku na vlasy.

Přípravky určené osobám s citlivou vlasovou pokožkou

Balzám na pokožku hlavy

Balzám dodává velmi suché a podrážděné pokožce hlavy potřebnou péči, zklidňuje i pokožku podrážděnou po odbarvení. Má protizánětlivé účinky. Pomáhá vlasové pokožce obnovit přirozenou ochrannou funkci. Znatelně redukuje zarudnutí a svědění. Snižuje příčiny tvorby lupů.

Bi Aktiv sérum

Intenzivní klidnicí sérum na pokožku hlavy vyhovuje speciálním požadavkům citlivé vlasové pokožky. Obsahuje komplex účinných látek, který zmírňuje svědění, vitalizuje a posiluje pokožku hlavy. Je vhodný i při řešení problémů s lupy. Extrakt z dřišťálu a jitrocele normalizuje činnost mazových žláz a nastoluje přirozenou rovnováhu. Jemný chladivý efekt pokožku hlavy příjemně osvěží.

Sensitiv šampon

Sensitiv šampon je ideální pro citlivou pokožku hlavy. Díky obsahu účinných látek ji šetrně myje a dodává jí potřebnou péči. Aloe vera hydratuje, alantoin a bisabolol zklidňují podráždění. Pro pocit uvolnění pokožky hlavy a zdravé vlasy. Dermatologicky ověřené účinné látky posilují odolnost pokožky proti podráždění.

Hypoalergenní Linola Šampon

Hypoalergenní Linola Šampon doporučují dermatologové v péči o citlivou, svědivou nebo atopickou pokožku dětí i dospělých. Díky obsahu jemných čistících ingrediencí nevysušuje ani neodmašťuje pokožku hlavy a účinné látky obnovují její ochranný film. Nedráždivé složení je vhodné také pro miminka i předškoláky.

Šampon Alpecin HYPOSENSITIV

pro citlivou a ekzematickou pokožku. Šetrně očišťuje pokožku hlavy, hydratuje, zklidňuje, předchází podráždění, posiluje ochrannou kožní bariéru a obnovuje její funkci. Je vhodný pro ženy i muže, jejichž pokožka vykazuje symptomy suché a citlivé pokožky jako je pnutí, svědění či pálení; ideální také pro pokožku hlavy ekzematiků.