Jste zde

Jak na hydrataci pleti v zimě? Nechte si poradit od odborníka

Ohledně zimní péče o pleť koluje spousta mýtů. Možná jste se i vy doteď řídili tím, že v zimě by se hydratační produkty neměly vůbec používat, protože mohou způsobit popraskání pleti. Hydrataci však pleť potřebuje v průběhu celého roku, což potvrzuje i kosmetička a školitelka ALCINA Academy Dagmar Macháčková, která nám poradí, jak o pleť v chladnějším období roku pečovat.

Hydratace není jen voda

Místo toho, abyste se věrni často tradovaným mýtům hydrataci v zimě vyhýbali, se zaměřte na její správné načasování a vhodný výběr přípravků. „Hydratace je vhodná celoročně, jen je třeba upravit denní dobu, kdy pleť cíleně hydratujeme," říká Dagmar Macháčková a dodává: „Lidé se mylně domnívají, že hydratace je pouze dodávání vody. Mezi hydratanty ale patří i jiné látky, které ve správném poměru v pokožce tvoří tzv. přirozený hydratační faktor kůže, který pomáhá vodu v kůži udržet. Stárnutí organizmu a pleti by se totiž dalo zjednodušit na proces postupné ztráty vody.“ Nedostatečná vláha v pleti způsobuje řadu obtíží, po kterých nikdo z nás rozhodně netouží. Kromě tvorby vrásek má totiž nedostatečná hydratace za následek i pomalejší regeneraci kůže. Právě proto se vyplatí na hydrataci ani v chladnějších měsících nezapomínat. „V létě je hydratace pokožky přes den a po opalování ideálním chlazením. V zimě je naopak nutné hydratovat především v noci a na den používat mastnější krémy (jako je například krém Myrrhe nebo Fenchel) nebo krémy s vyváženým podílem hydratačních a lipidových složek, které díky novým technologickým postupům pokožku hydratují, ale zároveň ji chrání před chladným počasím (například Kašmírový pleťový krém),“ upozorňuje Dagmar Macháčková.

Zaměřte se na hydratanty

Po jakých látkách se tedy ve složení krémů v chladnějším období roku dívat? „Mezi ideální hydratanty patří kolagen, aminokyseliny, cukry, urea a kyselina hyaluronová – všechny tyto látky jsou kůži vlastní a jsou-li ve správném poměru, udržují již zmíněný přirozený hydratační faktor pleti. Dále se v moderních přípravcích často vyskytuje hydratační komplex Aquarich, který pokožce dodává intenzivní hydrataci a péči,“ říká Dagmar Macháčková.

Pomůže i pitný režim

K lepší a zdravější pleti vám v průběhu chladných měsíců pomůže i celá řada dalších věcí. Obzvlášť při výletech na hory nezapomínejte na krémy s ochranným faktorem. Slunce máme v zimě tendenci podceňovat, ale dokáže být přitom stejně silné, jako v létě. Důležité je také dodržovat pitný režim, přestože v zimě necítíme takovou potřebu pít, jako je tomu v horkém počasí. I nedostatečný přísun vody však může způsobovat nepěkné šupinky a vysoušení. Pokud i tak máte pocit, že by vaše pleť potřebovala „něco navíc“, dopřejte jí alespoň jednou týdně hydratační masku. Textilní maska Hyaluron 2.0 Boost Up dodá vaší pleti svěžest, zpevní ji a vyhladí. Hodí se také jako pořádná vzpruha před každým vánočním večírkem nebo jinou důležitou událostí. Jen pozor, lyžování ani sáňkování do těchto událostí nepatří – ideální je masku nanášet večer, kdy bude mít pleť čas látky dostatečně vstřebat.

Přečtěte si také:

Jak mít lesklé vlasy i v zimě?