Jste zde

Jak si poradit s poškozenými vlasy? Zeptali jsme se odbornice Olgy Široké

Zhoršené rozčesávání vlasů, chybějící lesk, ztracená hebkost – to vše mohou být indicie značící poškození vlasů. Zní vám to povědomě? Pak je třeba nasadit správnou péči. Jak by měla vypadat a jak poškozené vlasy můžeme zachránit, poradí Olga Široká, kadeřnická školitelka ALCINA.

Jak poškozený vlas poznat?

Typ vlasů nejlépe určí a posoudí kadeřník, ale existují znaky, které vám mohou napovědět, že se potýkáte s vlasy zničenými – jsou matné, bez lesku, hrubé a nepříjemné na dotek. „Také se špatně rozčesávají, cuchají se, chybí jim pružnost. Dalším znakem je i to, že na nich špatně drží barva i finální úprava účesu jako třeba fénování,” dodává Olga Široká. Abychom si mohli lépe představit, jak poškozený vlas vypadá, můžeme jej připodobnit k šišce. „Zdravý vlas je jako mladá šiška, kdy je svrchní vrstva uhlazená a nedrhne. Narušený vlas to má naopak. Vypadá jako stará šiška, šupinatá svrchní vrstva je poškozená a otevřená,” říká Olga. 

Barvení musí být profesionální

Podle Olgy Široké poškození vlasů nejčastěji způsobuje neodborné barvení a zesvětlování nekvalitní kosmetikou z drogerie. Stejně tak má vliv i časté fénování, žehlení vlasů a také používání nevhodných pečujících produktů. Jak tedy poškození předcházet? „V první řadě se musí odbarvení vlasů provádět vždy pod dohledem profesionála. Následovat pak musí intenzivní výživa v podobě hloubkové kúry na vlasy,” dodává kadeřnice. 

Poškozené vlasy zachrání vhodná péče

Jak potvrzuje i Olga Široká, ostříhání vlasů je nejrychlejší metoda, jak dát poškozené vlasy do pořádku. Pokud ale o své dlouhé vlasy přijít nechcete, nebojte se, záchrana existuje. Důležité je jim dodat hloubkovou a komplexní péči. „Sama svým klientkám doporučuji péči složenou z několika kroků. Prvním krokem je výživný šampon, u poškozených vlasů A\C Plex šampon. Ten se skvěle doplňuje s A\C Plex Step 3 kúrou, která se používá každé čtvrté až páté mytí. Mezi těmito aplikacemi doporučuji hydratační balzám, např. Hyaluron 2.0 balzám. Po mytí mohou podle potřeby následovat produkty neoplachovací, které vlas chrání do dalšího mytí. Důležité jsou i produkty s termo ochranou, které se používají před fénováním a žehlením. Jako finální ochranu pak doporučuji oleje a fluidy, které se postarají o citlivé konečky vlasů,” uvádí odbornice. 

Tip: Zkuste SOS péči pro poškozené vlasy 

Olga Široká: „Jako rychlou “SOS" péči bych doporučila kúru A\C Plex Step 3, což je hloubková péče s intenzivním vyživením vlasů a silným hydratačním efektem pro domácí použití. Aplikace je velmi jednoduchá. Kúra se nanese na umyté vlasy, nechá se 10 minut působit, poté se opláchne a je hotovo. Efekt regenerace je okamžitý a hmatatelný.”