Jste zde

Jak účinně pečovat o suché rty?

Kůže rtů je tenká jen 0,2 mm a její struktura se od ostatních částí obličeje, kde je kůže daleko silnější, liší. Má méně buněčných vrstev a také zde chybí mazové a potní žlázy. Sama tak nedokáže vytvářet přirozenou ochrannou vrstvu a chránit se před vnějšími vlivy, jako je přílišný chlad, sluneční záření nebo vítr. A právě to je důvodem, proč jsou naše rty často suché, drsné či popraskané a potřebují naši pozornost a péči. Potýkáte se s těmito problémy také? Poradíme, jak se o rty správně starat. 

Olizování a okusování zakázáno

Jde o velmi časté zlozvyky, které dělá řada z nás. Rtům však velmi škodí. Tím prvním je olizování rtů, které nejčastěji přichází ve chvílích, kdy cítíme, že jsou suché. Automaticky a nevědomě si tak rty olízneme. To je však špatně, jen to rychlost a intenzitu vysychání podpoří. Raději mějte u sebe vždy balzám na rty, kterým problém suchých rtů vyřešíte. Pozor si dejte i na nervózní okusování kůžičky rtů. Zvláště, pokud jsou suché, to může vést k jejich poranění, v krajních případech i k zánětům. 

Nasaďte intenzivní péči

Jak suché rty proměnit ve rty k zulíbání? Potěšte je jednou či dvakrát týdně speciálním domácím ošetřením, v němž nebude chybět peeling a masáž.

Krok 1: Jemný peeling

Svůj rituál pro krásné rty začněte jemným peelingem pro odstranění odumřelé kůže. Skvěle vám poslouží například Lip Scrub ALCINA s příjemnou malinovou vůní. Stačí jej prsty nebo čistým štětečkem nanést na rty a konečky prostředníčku a prsteníčku po dobu 2 minut jemně masírovat. Poté jej jednoduše odstraňte vatovým tamponkem. 

Tip: Žádný peeling po ruce nemáte? Nevadí, snadno si jej doma vytvoříte z cukru (například třtinového) a olivového oleje. Zrníčka však mohou být v tomto případě poněkud hrubá, a tak se tento domácí peeling příliš nehodí pro majitele citlivých rtů.

Krok 2: Výživa & masáž

Nyní jsou vaše rty připraveny na pořádnou dávku výživy. Naneste na ně větší množství balzámu či oleje na rty a neopomeňte ani jejich konturu. Nyní si dopřejte pětiminutový relax a nechte přípravek působit. Dejte si jen pozor, abyste si během této chvíle rty nevědomky neolizovali. 

Po uplynutí dané doby přichází na řadu masáž. Zapojte do ní prostředníčky a začněte masírovat horní ret. Prsty krouživými pohyby postupujte od koutků směrem ke středu rtů. Následně přejeďte jemným pohybem zpět ke koutkům a pohyb čtyřikrát zopakujte. Poté stejným způsobem namasírujte i spodní ret. 

Nyní už vám nic nebrání v tom rty využít k úsměvu či polibkům. Trumfnete třeba rekord thajského páru, který se vydržel líbat 58 hodin, 35 minut a 58 vteřin?