Jste zde

Kadeřnice ALCINA radí: Jak pečovat o kudrnaté a vlnité vlasy?

O vlnitých vlasech sní mnoho žen, ale jen jejich majitelky vědí, jak náročné je se o kudrny správně starat. Rozdíl v péči o vlasy rovné a kudrnaté je totiž velký. Na několik užitečných rad a tipů, díky nimž budou vaše vlny vždy dokonalé, jsme se zeptali kadeřnické školitelky ALCINA Olgy Široké. 

Základem je hydratace

Čím jsou kudrnaté vlasy tak specifické?

Průřez rovným vlasem je kulatý, kdežto u vlasu vlnitého je průřez ve tvaru oválu či čočky u vlasu kudrnatého. Tím je vlnitý vlas daleko zranitelnější a citlivější na vysychání a krepatění.

V čem je péče o ně jiná?

Kvůli zvýšené citlivosti je velmi důležité u tohoto typu vlasů pečlivě volit přípravky, které doplňují právě to, co jim chybí. A to je především hydratace.

Jaký produkt je v péči o kudrnaté vlasy nepostradatelný?

Pro vlnité vlasy jsou nepostradatelné produkty hydratační. Ze sortimentu ALCINA je to především hyaluronová řada nebo Hydratační sprej a Dvoufázový sprej pro dlouhé vlasy.

Tip: Hydratační sprej ALCINA usnadňuje rozčesávání umytých vlasů, ale použít jej můžete i kdykoliv během dne na osvěžení účesu a dodání hydratace.

Co kudrnatým vlasům nejvíce škodí?

Vzhledem k nedostatečné přirozené hydrataci škodí vlnitým vlasům další, "sekundární" vysušování. A to především nešetrné sušení – fénování, žehlení, kulmování. Bohužel ze zkušenosti víme, že většina žen s vlnitými vlasy chce mít právě vlasy rovné, a tak se žehlení nevyhne. 

Pozor na postup při česání

Existuje rozdíl v mytí a česání kudrnatých a rovných vlasů?

Při mytí vlnitých vlasů je postup stejný jako u těch rovných, jen zvolíme produkty určené právě pro tento typ vlasů. Jiná situace nastává při česání. První rozčesání je třeba provést v průběhu mytí, a to po nanesení balzámu, kdy vlasy rozčešeme řídkým hřebenem a opláchneme balzám. Potom už rozčesáváme pouze vlhké vlasy. V případě, že se rozčešou už suché vlnité vlasy, budou vždy působit přesušeně a krepatě.

Jaké účesy jsou pro kudrnaté vlasy ideální?

Střih, délka vlasů a finální úprava účesu závisí na přání každé ženy, ale vždy je třeba přihlédnout ke kvalitě a kondici vlasů. U žen, které si vlasy narovnávají, by se měl použít střih, který s narovnáním vlasů pomáhá, a ten doplnit produkty určenými pro narovnání a na ochranu před teplem. Pokud je cílem zachovat vlnitost vlasů, přizpůsobíme střih tak, aby podpořil zvlnění. 

Jaký stylingový produkt byste kudrnatým vlasům doporučila?

Pro hladké, měkké a pružné vlny doporučuji pečující Emulzi pro vlnité vlasy s keratinem a provitaminem B5, která dodá objem i zpevnění. Pro velmi pevné vlny a podporu zvlnění Curls Concept a pro přirozené, nedbalé, mírně zpevněné uhlazené vlny Fénovací sprej pro hladké vlny s anti-frizz faktorem.