Jste zde

Kosmetická školitelka Dagmar Macháčková radí: Jaká podkladová péče se hodí pro váš typ pleti?

Zdravá a hebká pleť plná energie je základem každého perfektního líčení. Pokud se zrovna vaše pokožka v ideálním stavu nenachází, je třeba jí pomoci. Jaká podkladová péče pomůže právě vašemu typu pleti, jak ji nanášet a kombinovat a jaký je její efekt? Na to jsme se zeptali kosmetické školitelky ALCINA Dagmar Macháčkové.

Co si vlastně můžeme představit pod pojmem podkladová péče?

Podkladová péče je důležitým krokem kosmetického ošetření nebo každodenní domácí péče o pleť, jenž předchází aplikaci pleťového krému. Využívá přípravky s vysokou koncentrací účinných látek s cíleným efektem, které dodávají energii, hydrataci, vitalitu nebo zajišťují anti-age efekt. Podkladovou péči můžeme upravovat podle aktuálních potřeb a stavu pleti, aniž bychom museli měnit oblíbený pleťový krém. 

Jaké produkty se tedy hodí jako podkladová péče?

Jako podkladová péče se používají ampule, gely, séra a fluidy s lehkou texturou, která zaručuje snadnější průchod účinných látek do pleti a rychlé vstřebání. 

Jaký je jejich hlavní efekt?

Podkladové přípravky mají díky své textuře schopnost procházet hlouběji do pokožky a zaručují tak intenzivní a dlouhodobý účinek. Umožňují také cílení přímo na konkrétní efekt či problém. Mohou být používány pravidelně a dlouhodobě, nebo naopak krátkodobě, například jako kúra. Stejně tak je můžeme nanášet v několika vrstvách. 

Kdy bychom měli podkladovou péči nanášet?

Podkladovou péči nanášíme na důkladně odlíčenou a vyčištěnou pleť. Ideální je také použití peelingu a následně tonika na vyrovnání pH pleti. Můžeme nanést i více vrstev, tedy více různých podkladových přípravků, čímž dochází k synergickému efektu a zvýší se efekt péče. V případě vrstvení postupujeme vždy od nejlehčí textury až po tu nejvydatnější. Následně naneseme pleťový krém. Na něj poté primer, make-up a pudr. 

Jak dlouho před nanesením make-upu je ideální podkladovou péči použít? 

Podklady se vstřebávají rychle, takže lze postupně, po vstřebání jednotlivých vrstev, nanášet další až po make-up. 

Jakou podkladovou péči použít pro různé typy pleti?

 

Suchá pleť

Suchá pleť je velmi křehká a citlivá. Vykazuje pocit napětí a objevují se na ní suché vrásky. Chybí jí jak hydratační, tak i lipidové složky. Proto volíme takovou podkladovou péči, která jí tyto látky dodá, zbaví napětí, vyhladí ji a vyplní. Z ALCINA přípravků je ideální např. Hydratační sérum, které pleti dodává vlhkost po dobu 24 hodin. Obsažené bambucké máslo se postará o jemnou a pružnou pokožku a hydratační komplex Aquarich redukuje ztrátu vlhkosti přes kůži. Pro intenzivnější hydrataci můžeme pod Hydratační sérum nanést Hyaluron 2.0 Pleťový gel s pokročilou formou kyselina hyaluronové.

Dehydratovaná pleť

Dehydratovaná pleť se na rozdíl od suché pleti, která je dána geneticky, může vyskytnout u všech druhů pleti. Je to stav, který je přechodný a lze jej změnit. Dehydratovaná pleť je napjatá, máte pocit, jako by vám byla “malá”, je začervenalá a citlivá. S pravidelným dodáváním optimálních hydratačních látek se stav zlepšuje, až projevy úplně vymizí. Na dehydratovanou pleť bych jednoznačně doporučila přípravky s kyselinou hyaluronovou, a to zejména ve formě velkých i malých molekul, které proniknou do hlubších vrstev pokožky, kde dokáží doplňovat zásoby vlhkosti. Z ALCINA přípravků toto splňuje náš jedinečný Hyaluron 2.0 Pleťový gel, který lze vrstvit s jakýmkoliv pleťovým krémem, ideálně pak s Hyaluron 2.0 Pleťovým krémem.

Citlivá pleť

Citlivá pleť potřebuje hlavně zklidnit, potlačit nepříjemné začervenání a zároveň také posílit odolnost. Vhodné účinné látky jsou například panthenol, ovesný extrakt nebo výtažky z avokáda. U pleti s projevy kuperózy nebo se sklony k ní jsou pak prospěšné látky, které pomohou posílit žilní stěnu a zbaví pleť pocitů horkosti a začervenání. Ty najdeme v ALCINA Couperose séru, které obsahuje komplex Phytoaktiv skládající se z pupečníku asijského, listnatce ostnitého, měsíčku lékařského a jírovce maďalu. Za podpory dalších účinných složek, jako například právě panthenolu, Couperose sérum pomáhá zlepšit stav kuperózní pleti a předchází vzniku rosacey.

Zralá pleť

U zralé pleti je důležitý individuální přístup. Nejvíce ocení přípravky, které pomáhají její hloubkové hydrataci, zpevní ji, dodají elasticitu a vyplní vrásky.  Co se týče konkrétních složek, zmínila bych kolagen v různých podobách a opět kyselinu hyaluronovou ve formě malých a velkých molekul. Ta hydratuje pleť do hloubky a pleť je potom schopná lépe přijímat účinné látky. Moderní a zajímavou účinnou látkou je například Matrixyl kolagen. Aktivuje přirozený regenerační proces kůže, vyhlazuje vrásky a zlepšuje elasticitu a pružnost pleti.  Ideálními podkladovými přípravky na projevy zralé pleti jsou ALCINA Sérum proti vráskám nebo ALCINA Aktivní sérum.

Problematická pleť

Jako problematickou označujeme mastnou pleť s rozšířenými póry a aknózními projevy. Taková pleť potřebuje přípravky s adstringentním efektem a hloubkovou čisticí silou. Velmi prospěšné jsou bylinné extrakty, které pomáhají vázat přebytečný maz a mají klidnicí účinek, a dále AHA kyseliny. Základem v péči o problematickou pleť je tedy důkladné čištění a následné použití přípravků, které pleť mohou pomoci vyhojit, zmatnit a projasnit. Osvědčená kombinace ALCINA produktů je Čisticí gel, Skin Manager Pleťové tonikum, Bylinný fluid a Bylinná maska. 

Unavená a mdlá pleť

Mdlá a unavená pleť potřebuje v první řadě dodat energii. K tomu je vhodný například koenzym Q10, který se nachází v každé živé buňce a v mitochondriích se stará o zajištění energie pro zdravý růst kůže. Další oblíbenou látkou je vitamín C. Z přípravků ALCINA bych jako podkladovou péči vybrala Intezivní ampulkovou kúru, která se skládá ze dvou druhů ampulí. Kromě hydratující ampule Hyaluron 2.0 obsahuje také Vital aktivní ampuli s vitamínem C, která pomáhá stimulovat buněčnou aktivitu, čímž podporuje tvorbu kolagenu, pleť projasní a zvitalizuje. Dokonale se kombinuje s ALCINA Krémem Q10 nebo pleťovým krémem či sérem z řady It´s never too late.