Jste zde

Kudrnaté vlasy: jak o vlny správně pečovat?

Přirozené vlny bývají předmětem závisti. Zatímco ale některé ženy o vlnitých vlasech sní, pro jejich majitelky jsou často každodenní frustrací. Mají tendenci být křehké, matné nebo se slepují a vyžadují tak hodně pozornosti. Proto je zapotřebí dopřát jim péči s přípravky speciálně upravenými pro potřeby vlnitých vlasů, které je nezatěžují, ale naopak jednotlivé vlny definují a dávají jim pružnost.

Jaký střih zvolit?

Aby byly vlny zdravé a krásně pružné, je důležitý správný střih. Pro normální až silné vlasy se hodí stupňovité sestříhání, aby jednotlivé partie nebyly příliš těžké. Pro jemné vlasy je vhodné například mikádo se stejnou délkou vlasů. Čím je střih kratší, tím vlny vypadají lépe. Nechte si poradit od svého kadeřníka, který střih je pro vaši strukturu vlasů ideální.

Problémy s křehkými vlasy

Přirozeně kudrnaté vlasy se někdy chovají jako přesušené, kroutí se do všech stran a nevypadají zdravě. Takovou situaci není jednoduché zvládnout. Vlnité vlasy jsou totiž kvůli své specifické struktuře náchylné ke krepatění a vysouší se rychleji než vlasy rovné. Na rozdíl od nich totiž tolik nedoléhají na pokožku a mají tak menší kontakt s kožním mazem. Pomocí tady mohou být speciální produkty s anti-frizz faktorem.

5 zásad v péči o vlasy:

  1.  Délky nekulmujte a nežehlete příliš často a vždy použijte ochranný sprej proti vysokým teplotám. Pokud to jde, nechávejte vlasy volně proschnout na vzduchu. Pro fénování používejte fén s difusérem a nastavte střední teplotu nebo studený vzduch. Difusér teplo rozdělí, takže se vlasy horkem méně poškozují.
  2. Přirozené vlny obvykle není nutné umývat každý den. Časté umývání totiž namáhané vlasy více vysušuje. Jako péče se hodí hydratační šampony a kondicionéry, ideální jsou přípravky s hyaluronem. Intenzivnější péči zajistí jednou týdně maska. Vlnám dělá dobře i hydratační sprej, který se nastříká do ručníkem prosušených vlasů. Protože vlnitá hříva je každá jiná, je potřeba vhodné pěsticí přípravky vyzkoušet. Určitě to s nimi ale nepřehánějte, přílišná péče může vlnité vlasy příliš zatížit.

  3. Nesmývající se produkty, které se stříkají do vlhkých vlasů, mohou ochránit před efektem přesušené trvalé, vyhladí strukturu vlasů a vlnám dodají pružnost. Fénovací sprej pro hladké vlny je perfektním mixem stylingu a péče: propůjčí vlasům lesk a lehké zpevnění.

4. Po umytí vlasy rozdělte pomocí prstů nebo řídkého hřebenu. Začínejte u konečků, nikoli u kořínků. Suché vlny nečešte, ale pročísněte buď vlhkými prsty nebo speciálním hřebenem na vlnité vlasy. Vlny můžete natočit na prst, čímž je jemně zformujete.

5. Vlasový olej nebo speciální emulze na vlny budou perfektní na závěr. Definují vlny a ukotví rozlítané vlasy.

Jak si vytvořit dokonalé plážové vlny?

Příprava vlasů

Na vlasy vysušené ručníkem rovnoměrně nastříkejte ochranu proti teplu (např. Hyaluron 2.0 sprej nebo Ochranný sprej před teplem) a vyfoukejte do hladka. Prameny nad ušima připněte pomocí sponek, abyste mohli natočit nejprve spodní vrstvu vlasů.

Správná práce s kulmou

Rozdělte vlasy na zhruba pěticentimetrové prameny a ve výšce horní linie uší je začněte natáčet směrem od obličeje dozadu. Nenatáčejte je však až dolů, spodních pět centimetrů nechte rovných. Asi po pěti vteřinách uvolněte kulmu a podržte vlnu v dlani, dokud nevychladne.

Pro nenucený vzhled
Po natočení prameny jen lehce prohrábněte prsty. Pokud si mají vlny udržet svou strukturu, není dobré je česat.

Vlny s texturou

Pro perfektní styling jednotlivé prameny natupírujte a zformujte samostatné vlny. Aby vypadaly přirozeně a ne „přestylovaně“, vezměte si na pomoc texturovací sprej. Strukturovací styling-sprej se nastříká do suchých nebo vlhkých vlasů a následnou úpravu můžete provést i prsty. Také Ultralehký sprej s mořskou solí pomáhá vytvořit požadovaný ležérní styl. Na závěr můžete účes zpevnit Sprejem na vlasy.