Jste zde

Kuperóza aneb jak bojovat se zarudlou pletí?

Drobné červené cévky, které prosvítají kůží na tváři, na nose nebo i v partiích dekoltu – kuperóza sice neohrožuje život, ale dokáže jej velmi znepříjemnit. Toto kožní onemocnění totiž zasahuje místa viditelná na první pohled, což je v dnešní době, kdy je na atraktivní vzhled kladen velký důraz, nežádoucí. Není však třeba věšet hlavu, díky správné péči a ochraně pleti je možné nástup kuperózy výrazně oddálit.

Co je to kuperóza?

Kuperóza se projevuje zarudnutím, nejčastěji v oblasti nosu a tváří, které je způsobeno oslabením cév. Tento stav zpočátku trvá pouze několik hodin nebo maximálně den. V dalším stadiu se už však jedná o zarudnutí trvalé, kdy jsou viditelné prosvítající žilky. Nejzávažnějším stupněm je pak rosacea, která se projevuje vřídky a zánětlivými uzlíky – v tomto stádiu je už nutné vyhledat lékaře. Navzdory intenzivnímu výzkumu v oblasti kuperózy není její příčina vědecky zcela objasněna. Roli zde hraje například krevní tlak a prokrvení jemných žilek, ale také třeba genetické dispozice. Ke zhoršení kuperózy mohou rovněž přispívat hormonální změny během těhotenství a užívání hormonální antikoncepce. Nejrizikovější skupinou jsou ženy nad 50 let, ale tento specifický kožní projev se může vyskytovat u mužů i žen v každém věku. K efektivní obraně proti kuperóze je podstatné dodržování preventivních opatření a správná péče a ochrana pokožky.

Jaká pravidla prevence dodržovat?

Abychom předešli přechodu začínající kuperózy k závažnějším projevům, je třeba v rámci preventivních opatření důsledně dbát na patřičnou životosprávu:

  • výživa – vyřazení alkoholu a nikotinu, omezení ostře kořeněných jídel a konzumace kávy, čaje a obdobných pochutin pouze v malém množství
  • správná péče o pleť – maximální ochrana pleti před vnějšími vlivy (vyhýbat se přímému slunci, extrémním rozdílům teplot, pobytům v sauně, horké koupeli či masáži pleti kartáčem)
  • obezřetný výběr kosmetických a pěsticích přípravků – nevhodný výběr používané kosmetiky a špatná péče o pleť může mít fatální následky

Vhodná péče pro kuperózní pleť

Důsledná péče a vhodná ochrana pleti mohou nástup kuperózy významně omezit. Odborníci radí vyhýbat se kosmetickým produktům, které podporují prokrvení pleti. Pokud si nevíte rady, jaké přípravky budou nejvhodnější, najděte ty určené přímo pro kuperózní pleť. ALCINA nabízí duo s komplexem účinných látek Phytoaktiv, které má redukci zarudnutí přímo ve svém popisu práce. Couperose krém zamezuje pocitům horkosti pleti, posiluje cévy a zlepšuje odolnost pleti proti volným radikálům. Pro opravdu cílenou péči je doplněn o Couperose sérum, které redukci kuperózy svými účinky ještě násobí.

Co dokáží přípravky na kuperózu ALCINA?

  • prokazatelně zmírňují zarudnutí
  • redukují pocit horkosti na pokožce
  • intenzivně pěstí pleť
  • tlumí vizuální projevy kuperózy – speciální zelené pigmenty neutralizují zarudnutí pleti a opticky okamžitě mírní dopady kuperózy
  • přípravky obsahují zvláštní třpytivé pigmenty, které pokožku opticky vyrovnávají a vyhlazují
  • preventivně působí proti následnému rozvoji onemocnění a jsou účinná i během lékařského ošetření (rosacea)

Přečtěte si také:

Ovocné kyseliny & slunce: váš letní AHA zážitek

Související produkty