Jste zde

Nechte salonem proudit správnou energii. Pronikněte do tajů feng-šuej

V životě je důležitá rovnováha. Vyrovnanost by se měla projevovat v osobním i pracovním životě, v našich vztazích i v prostoru, kde pobýváme. Pro správné uspořádání prostoru, včetně funkčního toků energií, se můžete inspirovat učením feng šuej.

Feng-šuej je tradiční čínské učení o vztahu člověka a jeho životního prostoru. Jeho cílem je nastolení harmonie v domácím i pracovním prostředí za účelem zlepšení našeho života, zdraví i vztahů. Pomocí barev, materiálů, tvarů, vůní a zvuku se snaží vyvážit jing a jang a pět základních elementů (voda, oheň, dřevo, kov, země).

Samotný výraz „feng shui“ by se dal volně přeložit jako „vítr a voda“. Voda je zdrojem zemské energie pro život, vítr představuje zdroj energie z nebes. Na základě tohoto učení lidé přestavují své domovy, zahrady i kanceláře. Tyto změny mohou být drobné i zcela zásadní.

Vždycky záleží na prostoru a vašich možnostech. Nemusíte hned překopat celý salon, ale zkuste se inspirovat pár základními pravidly:

  • VCHOD

Vchodové dveře představují bohatství, tak by měly být v dobrém stavu. Zkuste k nim dát květinu nebo keř. Nechávejte je také dobře osvětlené. Prostor kolem dveří obecně by měl být vzdušný. Před dveřmi by neměla být žádná překážka, například nábytek.

  • CHODBA

Předsíň nebo zádveří by měli dávat prostor k proudění energie. Neměla by tedy být zaskládaná kabáty.

  • SVĚTLO A VZDUCH

V místnosti by měl být vždy dostatek světla a měl by jí proudit čerstvý vzduch. Kromě pravidelného větrání můžete ovzduší v místnosti podpořit vonnou svíčkou nebo aromalampou.

  • ŽIVÉ KVĚTINY

Umístěte do prostoru živé květiny. Sušené nebo umělé květiny jsou v učení feng šuej považovány za mrtvé a mrtvé brání toku energie.

  • DEKORACE

V místnosti můžete mít pár drobných dekorací, ke kterým se váže hezká vzpomínka. Dobrým doplňkem jsou také předměty, které přitahují bohatství (zlato, křišťály, maneki neko - zlatá socha kočky) nebo poskytují ochranu. Mandaly, duchovní obrazy nebo osobní fotografie mohou zvýšit klid energie ve vašich místnostech. Dejte ale pozor, abyste to s dekoracemi nepřehnali. Důležité jsou také barvy. O tom, jaké barvy v salonu kombinovat si přečtěte zde.

  • STŮL, DVEŘE, OKNO

Pokud máte v salonu stůl, měl by být ideálně u zdi. Když si za něj sednete, měli byste mít výhled na dveře. Nedoporučuje se ale sedět zády k oknu. Dalším pravidlem je čistý a uklizený stůl. Veškeré materiály (noviny, letáčky, časopisy) ukliďte do skříněk.

Nejčastější chyby

Mezi nejčastější „prohřešky“, kterých se v interiéru dopouštíme je hromadění nepotřebných věcí. Každý jsme někdy pronesli frázi „to se bude jednou hodit“ a v 90 % případů se nám to nehodilo. Vnější nepořádek často signalizuje ten vnitřní.

Další častou chybou je umístění zrcadla naproti dveřím. Domov nás má vítat, nikoli "odrážet". A poslední, trochu kuriózní chybou, je otevřený poklop toalety, kterým uniká velké množství energie. Tato teze vychází z historie a dnes už tolik praktikovaná není. Nicméně v případě toalety platí světové pravidlo číslo jedna a tím je: čistota nade vše.

Věděli jste, že:

  • Feng-šuej při rozvržení interiérů využíval i Donald Trump. Bývalý americký prezident dbal například na správné umístění dveří a použití akvárií, které dodávají vodní energii do kancelářského prostředí.
  • Nemocnice mezi prvními uznaly výhodu aplikace feng shui na jejich chodby. V minulosti byly nemocniční chodby dlouhé, úzké a rovné. Pravidla feng shui říkají, že díky tomu se energie nepřirozeně zrychluje, což způsobuje stres. Nyní mnoho nemocnic a kanceláří rozbíjí přímé linie tím, že rozšiřuje chodby a umisťuje do nich rostliny nebo obrazy, aby vytvořily uklidňující energii.
  • Feng-shui původně sloužilo jako metoda pohřbu. Pro bydlení a životní styl se toto učení vyvinulo mnohem později.