Jste zde

Odbornice radí: Proč pleť potřebuje křemík a pro koho jsou určené pre-aging produkty?

Stárnutí pokožky je jedním z hlavních důvodů, proč se o svou pleť staráme a investujeme do ní čas i peníze. Díky přípravkům dostupným v dnešní době můžeme pro pleť udělat opravdu mnoho a proces stárnutí oddálit co nejvíce. Na trhu se objevují nejen anti-aging, ale také pre-aging produkty, jako je například Pre-Aging krém od ALCINY. Protože pro někoho mohou být nejen účinky, ale i látky obsažené v těchto přípravcích trochu záhadou, zeptali jsme se na ně kosmetické školitelky ALCINA Lucie Vincenec.

Jaký je vlastně rozdíl mezi pre-aging a anti-aging produkty?

To je jednoduché. S anti-aging kosmeti­kou bojujeme proti již patrným známkám stárnutí. Příkladem může být ALCINA série It´s never too late, která dokáže redukovat hluboké vrásky. S pre-aging kosmetikou další proces stárnutí pokožky oddalujeme.

Kdy je na čase začít otázku stárnutí pleti řešit?

První známky stárnutí jsou obvykle patrné okolo 30. roku, ale samotné procesy stárnutí začínají už ve věku 25 let. V té době klesá produkce kolagenu a elastinu, kůže hůře hospodaří s vodou, buňky se obnovují stále pomaleji, a to všechno vede k horší schopnosti regenerace kůže. Pleť také musí čelit klesajícímu množství křemíku v pokožce.

K čemu je křemík v pokožce důležitý?

Je nezbytný pro stavbu a pevnost pojivové tkáně, která se s procesem stárnutí a tím pádem i poklesem množství křemíku v kůži snižuje. Křemík se totiž podílí na tvorbě kolagenu a podporuje tak její pevnost. Jeho zvláštní schopností je, že umí podpořit nejen pevnost, ale zároveň i pružnost. Představit si to můžeme jako stéblo trávy, které dokáže stát vzpřímeně a stále je přitom ohebné.

Měl by se křemík dodávat i zralé pokožce?

Ano, množství křemíku klesá neustále a je třeba tedy čelit i dalšímu poklesu. Pokožce jej dodává například Pre-Aging krém od ALCINY, který je určen jako prevence stárnutí pro mladou pleť, ale stejně tak je užitečný i v pokročilejším věku, například v kombinaci s Pleťovým krémem proti vráskám It’s never too late. Každé další oddálení procesu stárnutí kůže má na pokožku pozitivní efekt.

Hodí se tedy Pre-Aging krém pro všechny typy pleti?

Ano, jen je třeba jej správně kombinovat s ostatními přípravky. Na mírně mastnou, smíšenou nebo mírně suchou pleť se může Pre-Aging používat i samostatně. Pokud máte pokožku sušší, je ideální pod krém použít gel, sérum nebo jiný krém, což zajistí nezbytnou vydatnost. Případně můžete další krém nanést i přes Pre-Aging krém.

A do jaké fáze pleťové rutiny je ideální Pre-Aging krém zařadit?

Používá se jako běžný pleťový krém, tedy na vyčištěnou pleť. Pokud budete chtít krém kombinovat s gelem či třeba kúrou, aplikujte tyto tekutější textury jako podklad.

Co zajišťuje, že Pre-Aging krém zvládá i potřeby citlivé či podrážděné pokožky?

Efektivní péči právě o citlivou nebo stresovanou pleť v krému zajišťuje biotechnologická pavučina. Ta na pokožce vytváří ochranný prodyšný film, který představuje ochranu proti potenciálně škodlivým malým molekulám, mikroorganismům a dráždivým látkám.

Biotechnologická pavučina není úplně běžnou součástí kosmetických produktů. Co si pod tímto pojmem můžeme představit?

Jedná se o biotechnologicky vyráběné pavoučí hedvábí. Tato moderní účinná látka se rozprostře po pokožce, vytvoří na ní prodyšný ochranný film a podporuje funkci přirozené bariéry kůže. Kromě toho podporuje obsažené další účinné látky v tom, aby zůstaly v pokož­ce déle, a tak mohly lépe působit. Funkční hedvábné polypeptidy nejsou živočišného původu, takže biotechnologická pavučina je veganskou kosmetickou složkou.