Jste zde

Ovocné kyseliny & slunce: váš letní AHA zážitek

Léto – oblečení je lehčí, dny jsou delší, energie proudí a pobyt na slunci se prodlužuje. S opálenou pletí totiž hned vypadáme zdravěji a vitálněji.  Bohužel však mají příjemné sluneční paprsky také svou "stinnou stránku" – zbavují pokožku vlhkosti a tím zrychlují proces jejího stárnutí. Vysoké letní teploty a zvýšená vlhkost ovzduší podporují vylučování kožního potu.  Naše pleť je viditelně mastnější než v zimě, takže má větší sklon k tvorbě akné a ohrožují ji nejrůznější nečistoty. Na tyto kožní projevy pomůže pravý multitalent – Skin Manager s AHA efektem.

Co jsou AHA kyseliny?

Jedná se o organické kyseliny, které se přirozeně vyskytují v ovoci a jiných rostlinách. Zahrnují kyselinu glykolovou, citrónovou, jablečnou a kyselinu vinnou a jsou často označovány jako ovocné kyseliny. V kosmetice jsou oblíbené proto, že z pokožky odstraňují odumřelé kožní buňky, které způsobují, že naše pleť vypadá suše a bledě. Používání ovocných kyselin prozáří vyčerpanou pleť a zajistí, aby se další péče optimálně vstřebala do pokožky. Jak to funguje? Představte si pokožku jako neproniknutelnou buněčnou stěnu. Pokud použijeme krém nebo sérum, obsažené látky zůstávají na povrchu. Když ale odstraníme odumřelé buňky, může pokožka péči lépe absorbovat. V tom je mistrem zejména kyselina glykolová, která díky své velmi malé molekulové velikosti perfektně proniká do pokožky. Stimuluje obnovu buněk a tím zlepšuje pružnost a vlhkost pleti. Kromě toho pomáhá zvyšovat obsah kolagenu a glykosaminoglykanů v kůži, což jsou látky pro krásnou pleť velmi důležité.

Mohu používat ovocné kyseliny i v létě?

O používání produktů s ovocnými kyselinami v létě se diskutuje velmi často. Ovocné kyseliny totiž bývají spojovány se silnou fotosenzitivitou, která může vést k poškození kůže. V závislosti na druhu ovocné kyseliny, aplikaci a koncentraci je čas, kdy produkt aplikujeme, stejně důležitý jako následná péče. Proto je doporučeno používat některé přípravky s ovocnými kyselinami v podzimním a zimním období, nebo v létě pouze jako večerní péči. Existují však také produkty, které lze v létě běžně používat, například Skin Manager. Důležité však je nikdy nevystavovat tvář slunci bez ochrany! Zamezte působení přímého slunečního záření a vždy se chraňte - oblečením, kloboukem, kosmetikou s ochranným faktorem. Pouze tak můžete předejít jejímu poškození.

Správná péče během letního období

Vždy začněte ranním a večerním čištěním pokožky, které přizpůsobte požadavkům své pleti. S čisticím gelem získáte svěží pocit, s čisticím mlékem nebude kůže pnout a čisticí pěna zajistí jemnost. Následně aplikujte pomocí vatového tamponku Skin Manager Pleťové tonikum, vyhněte se však partiím kolem očí a úst. Tonikum se stará o sjednocený vzhled pokožky, zlepšuje její schopnost vázat vodu a zabraňuje jejímu stárnutí. Odstraňuje odumřelé buňky šetrněji než mechanické peelingy, nevysušuje kůži a zjemňuje póry. Zbavuje kůži nečistot a předchází jejich tvorbě. Neznepokojujte se, pokud jsou na pokožce po prvních dnech používání nečistoty viditelnější. Stimulace obnovy buněk vypuzuje černé tečky či pupínky, které již ležely pod povrchem kůže. Tento proces je však velmi důležitý pro dosažení udržitelně vyváženého, ​​rovnoměrného a zářivého vzhledu pokožky.

Okolí očí následně rozmazlujte přípravkem Hyaluron 2.0 Oční gel, který svým chladivým účinkem probouzí unavené a opuchlé oči. Navíc doplní zásoby vlhkosti v této oblasti. Aplikujte jej kolem očí a jemně vklepejte do pokožky.

Na pokožku následně aplikujte Hyaluron 2.0 Pleťový gel. Svými hydratačními účinky hasí žízeň pleti a ta pak působí pevnějším dojmem. Nelepí ani nemastí a rychle se vstřebává. Na závěr naneste na pleť například Stress Control Creme s ochranným faktorem LSF 15. Tento přípravek chrání pleť před škodlivým UV zářením a volnými radikály.

Přirozené ochranné faktory kůže

Naše pokožka má málo ochranných faktorů, které ji mohou aktivně chránit před slunečním zářením. Jedním z nich je svrchní vrstva pokožky, která vzniká při ozáření sluncem, aby ji tak chránila.  Druhým ochranným faktorem je melanin, který je tvořen pigmentovými buňkami. Pokud se pokožka spálí, je zasažen i přírodní regenerační mechanismus pokožky. Čím silnější je poškození sluncem v dětství nebo dospívání, tím vyšší je dlouhodobé poškození kůže. Časté spáleniny také výrazně zvyšují riziko rakoviny kůže a z dlouhodobého hlediska vedou ke zrychlenému stárnutí pokožky. Účinná ochrana proti slunečnímu záření je proto velmi důležitá pro dlouho krásnou kůži, ať už s ochrannými kosmetickými přípravky, správným oblečením, kloboukem nebo vyhýbáním se přímému slunečnímu záření.

Další tipy

V ideálním případě pijte denně asi 2-3 litry vody nebo neslazeného čaje, které při vysokých teplotách pomáhají udržovat tělo hydratované. Vyhněte se horké sprše, v létě je vlažná a krátká sprcha lepší. Následně použijte tělový krém a myslete i na ochranu svých rukou např. s Krémem na ruce N°1 s ochranným faktorem LSF 15.

Přečtěte si také:

Dokonalá pleť v pěti krocích