Jste zde

Prázdniny pro vlasy: tipy na letní péči od profesionála

V létě si užíváme dny u bazénu či u moře a vystavujeme tak vlasy neustálému slunečnímu záření. Protože vlasy tvoří z velké části keratin, tedy proteiny, a na denním světle, a především pak vlivem slunečních paprsků se proteiny ztrácí, je potřeba vlasy v létě zvláště chránit. S několika speciálními triky a hydratujícími přípravky předejdete nepříjemnému poškození vlasové struktury a vyhladíte ji.

Mnoho lidí si před každou letní dovolenou klade tu stejnou otázku: mám jít ke kadeřníkovi před, nebo až po dovolené? „Pokud je vlas už narušený a konečky se lámou a třepí, měl by je před dovolenou kadeřník zastřihnout,“ říká Matthias Rump, produktový manažer pro vlasovou péči ALCINA, a pokračuje: „Čím zdravější totiž vlas je, tím lépe zvládne letní zátěž. Jedině na zdravém základě může růst zdravý vlas.“ Vědecké studie navíc naznačují, že sezónní podmínky ovlivňují růst vlasů a v létě se ve fázi růstu nachází méně vlasů než jindy. Extra péče je tedy obzvlášť důležitá.

Pomoc, barva bledne!

Příčina
UV záření zesvětluje vlasy a kvůli chlóru a slané vodě je narušený i povrch vlasu. Proto barvené vlasy blednou rychleji. „V hotelových bazénech se navíc používá síran měďnatý, který bojuje proti tvorbě řas, a blond vlasy tak mohou dokonce získat zelenavý nádech“, říká Rump.

Co pomůže
Před tím, než půjdete plavat, si do délek a konečků vmasírujte vlasový olej. Ten vlasy nasají, a tak je chlor a slaná voda tolik nepoškodí. Po koupání se okamžitě opláchněte sladkou vodou. Pokud není na pláži sprcha, pomůže i voda z lahve. Pokud chcete pro svou barvu udělat něco navíc, může používat Color šampony, které u barvy pomáhají zachovat lesk. „Důležité jsou také pěsticí balzámy, protože uzavřou vrchní vrstvu vlasu. Ideální jsou kondicionéry s efektem osvěžení barvy vlasu. Kondicionér byste však měli použít i v případě, že si vlasy nebarvíte“, radí Rump. Vlasy pomůže chránit také klobouk nebo slamák a široká krempa navíc zastíní obličej a dekolt před příliš vysokým UV zářením.

Moje vlasy jsou suché a bez života

Příčina
Mokré vlasy jsou velmi citlivé. Proto byste měli vlasy kartáčovat před sprchováním nebo plaváním. Pokud to jde, vyvarujte se také horké vodě a fénování. „Chlor a slaná voda způsobí, že vlas nabobtná, a horko jej pak vysuší“ vysvětluje Rump.

Co pomůže
Po sprchování nebo po příchodu od vody nedrhněte vlasy ručníkem, hrozí totiž, že se budou lámat. Nejlépe uděláte, když vodu z vlasů pomocí ručníku jen vymačkáte. Šampony s obsahem hyaluronu nebo panthenolu zadrží vlhkost ve vlasech a dodají jim potřebnou péči. Kyselina hyaluronová váže vlhkost a rostlinné extrakty jako výtažek z opuncie jsou zvláště bohaté na minerály a antioxidanty. „Tak se vlasy lépe rozčesávají. Při vyšších venkovních teplotách můžeme vlasy nechat krásně uschnout na vzduchu. Ideální je i bezoplachový Hydratační sprej. Ten vlasy ochrání před horkem z fénu, kulmy či žehličky, a navíc jim dodá extra porci péče a hydratace, aby byly lesklé a odolné. Také vlasová maska udělá jednou týdně poškozeným vlasům dobře“, radí Rump.

Sbohem, krepatosti

Příčina
V létě si myjeme vlasy mnohem častěji. Denně je fénujeme a češeme nebo kartáčujeme. K tomu pálí slunce, což je pro vlasy další zátěž. Díky vnějším vlivům se suché konečky v létě snadněji lámou. Pokud se vlasy dotýkají ramen neb oblečení, konečky se také snáze roztřepí.

Co pomůže

„Pokud jsou konečky roztřepené, už se nedají zachránit. Aby se vlas netřepil i nadále, je potřeba jej každé 3 měsíce o centimetr zkrátit“, říká Rump. Séra se silikony pomohou poničenou strukturu zpevnit, a tím se konečky vlasů stávají odolnějšími. „Pomůže vlasový olej, který konečky uzavře a vlas posílí. Je možné jej do vlasů vmasírovat na noc jako kúru, nebo jej vmačkat před umytím do suchých vlasů – tak působí regeneračně.“ Kromě toho expert na vlasy vyvrací další z mýtů: „Vlasový sprej nebo suchý šampon vlasy nezatěžují. To je nesmysl“, ví Rump.

Tipy na závěr

Delší vlasy můžeme v létě vyčesat nebo stočit do drdolu. Abyste je chránili, zapracujte hydratační sprej, a potom vlasy spleťte například do volného copu. Pokud máte málo času, zavažte do vlasů šátek. To lze udělat u každého účesu. Abyste předešli spálení od slunce v oblasti nad čelem a u kořínků, můžete použít speciální ochranný přípravek pro pokožku hlavy (např. ALPECIN). Když je vzduch příliš suchý – například v letadlech, dostanou vlasy elektrostatický náboj. Krém pro lesk vlasů, který se vtírá na závěr, zpevní poletující vlasy, ale nezatíží účes. Pokud se vlasy při vyšší vlhkosti v ovzduší začnou vlnit, můžete do nich vmačkat Emulzi pro vlnité vlasy, aby lokny zůstaly pěkně definované“ říká Rump.