Jste zde

Proč vás svědí a pálí pokožka hlavy?

Co chvíli se ve vlasech potřebujete poškrábat, pokožka nepříjemně pne, pálí a je vysušená – jsou vám tyto pocity dobře známé? Na vině může být celá řada faktorů od stresu, negativních vlivů okolního prostředí až po nevhodně zvolenou péči. To všechno má za následek narušení ochranné bariéry pokožky, nemožnost regulovat vlhkost a vznik všech těchto projevů. Jak snadno a rychle vrátit pokožku hlavy zpět do formy?

Proč je pokožka hlavy podrážděná?

Vedle zmíněného stresu či nevhodné péče může vést ke vzniku citlivé pokožky hlavy řada dalších faktorů. Roli může sehrát například roční období, kdy je pokožka podrážděná v důsledku náhlých změn teplot způsobených klimatizací či přetopenými místnostmi. Stejně tak jí ale nesvědčí příliš časté umývání vlasů, nedostatečné vymývání šamponu a důvodem může být i chemické ošetření jako barvení či zesvětlování.

Jak se starat o pokožku hlavy?

Pokožka hlavy se od ostatních částí těla ve své struktuře trochu liší. Je složená z několika vrstev, obsahuje mazové a potní žlázy a také vlasové kořínky. Pokud její ochranná vrstva ztratí svou rovnováhu, stává se pokožka náchylnou k podráždění a zánětům. Stejně jako kůže na obličeji, loktech či nohách se může začít olupovat, vysychat a svědit. Potřebuje tedy cílenou péči, aby nabyla zpět ztracenou rovnováhu a získala hydrataci. Vhodnou volbou je například nový Sensitiv fluid na pokožku hlavy, který kožní bariéru díky speciální kombinaci účinných látek chrání a podrážděné pokožce poskytuje uvolnění a hydrataci. Obsahuje bisabolol, který zmírňuje podráždění a působí protizánětlivě, alantoin s klidnicími a hydratačními účinky a extrakt z moringy s antistresovým, vitalizujícím a posilujícím efektem. Péči můžete doplnit také o Sensitiv šampon a Balzám na pokožku hlavy.

Další tipy pro péči o citlivou pokožku hlavy:

  • Umývejte vlasy vlažnou, nikoliv horkou vodou.
  • Abyste pokožku hlavy zbytečně nezatěžovali, vždy z vlasů šampon důkladně vymyjte.
  • Horký vzduch při fénování pokožku vysušuje a dráždí, proto vlasy fénujte raději na nižší stupeň.
  • Nepoužívejte kartáč s kovovými nebo tvrdými plastovými hroty, jejich silný tlak může pokožku poškodit.
  • Dopřejte si čas od času jemnou masáž hlavy, která podpoří prokrvení.

Přečtěte si také:

Jak na citlivou pokožku hlavy?