Jste zde

Řídnoucí a slábnoucí vlasy: jak o ně pečovat a dodat jim objem?

Ten nepříjemný pocit, když při česání z kartáče vytahujeme více vlasů než jindy, zná spousta z nás. Do jisté míry jde o přirozenou věc, denně nám běžně vypadne 50 až 100 vlasů. Toto množství kolísá v závislosti na aktuálním ročním období, podobně, jako když mění srst zvířata. Na jaře a na podzim nám vypadává vlasů více než obvykle. Pokud se však problém nelepší a nacházíte všude kolem vlasů více a více, může se jednat o známku slábnutí a vypadávání vlasů

Příčin tohoto nepříjemného problému může být mnoho. Pojďme se na ně podívat a zároveň si představit tipy pro posílení vašich vlasů.

Příčiny řídnutí vlasů

Faktorů způsobujících vypadávání vlasů je celá řada a správná identifikace může být pověstným hledáním jehly v kupce sena. 

Jeden z nich však poznáte vcelku snadno. Pokud si na vypadávání vlasů stěžují i vaši příbuzní, na vině bude patrně genetika. 

K řídnutí vlasů dochází, když velké množství vlasů vstoupí do tzv. fáze klidové (vypadávání) nebo když z vlasového folikulu přestanou růst vlasy úplně. Zatímco u mužů mají vlasy tendenci vypadávat v zadní části hlavy nebo u čela, u žen obvykle vypadávání postihuje celou hlavu. 

  • Vypadávání vlasů v důsledku stresu

V případě, že se potýkáte se silnou psychickou nebo fyzickou zátěží, může mít toto napětí vliv i na kvalitu vlasů. Pokud je stres příliš velký, mohou vlasy přestat růst a přejdou do “stavu spánku”. K tomuto jevu dochází i se zpožděním, například až dva tři měsíce po negativní události.  

  • Slabé vlasy z nedostatku vitamínů

Slabé a řídnoucí vlasy mohou být také varovným signálem značícím nedostatek živin. Pro zdravý růst vlasů je důležitá vyvážená strava s dostatkem vitamínů a minerálů. Pokud některé důležité živiny tělu chybí, může nám o tom dávat vědět právě prostřednictvím řídnutí vlasů. Na vině mohou být také různé diety, kdy se tělu nedostává potřebné množství tuků či bílkovin. Tento efekt může mít i nedostatečný příjem stopových prvků jako železo či selen. Zda je právě to příčina vašich potíží, odhalí nejlépe krevní test u lékaře. 

  • Řídnoucí vlasy jako znak nemoci

Vypadávání či řídnutí vlasů může mít na svědomí i nemoc nebo některé léky. Na vině může být nedostatečná, nebo naopak přílišná činnost štítné žlázy nebo i kožní onemocnění pokožky hlavy. 

  • Vypadávání vlasů v důsledku hormonální nerovnováhy

Dalším běžným faktorem způsobujícím vypadávání vlasů u žen jsou hormonální změny. Setkat se s nimi můžeme v průběhu těhotenství, menopauzy nebo po vysazení antikoncepčních pilulek. Pokud se s vypadáváním vlasů potýkáte po porodu, stačí vydržet několik týdnů nebo měsíců – vlasy po nějaké době opět porostou. 

Na vypadávání či řídnutí vlasů si pak stěžuje zhruba každá pátá žena v období menopauzy. Vlasy svázané do culíku už nejsou tak husté jako dříve, pěšinka se rozšiřuje a ubývají i vlasy okolo čela. Vlasový kořínek je totiž u žen až do menopauzy chráněn vysokým podílem ženského hormonu estrogenu. Poté se však jeho podíl snižuje a zvyšuje se působení mužských hormonů. Výsledek? Vlasy jsou tenčí, předčasně vypadávají a odhalují pokožku hlavy. Pomoci mohou posilující přípravky s kofeinem, které prodlužují růstovou fázi vlasů a povzbuzují vlasové kořínky. 

Jak problém řídnoucích vlasů řešit?

Základem správného růstu vlasů je vyvážená strava se zdravými tuky, dostatkem ovoce, zeleniny a minerálů, jako je železo, zinek, selen, měď a vápník, a také zdravý životní styl, v němž nechybí odpočinek a spánek. Pomoci si můžete i posilujícími přípravky, které byly speciálně vyvinuté pro vlasy s tendencí vypadávat a obsahují účinné aktivní složky jako kofein a vyživující látky jako panthenol, koenzym Q10 či zinek. Tyto přípravky se pak navíc starají nejen o vlasy, ale i o pokožku hlavy.

Kofein jako dodavatel energie

Pokud chcete slábnoucí a řídnoucí vlasy posílit, rozhodující je začít od kořínků. Skrze ně totiž vlasy získávají dané živiny nejlépe. 

Kofein obsažený v řadě It’s never too late podporuje růst vlasů a posiluje je. Aktivní složka proniká do vlasového folikulu už při mytí a dodává důležitou energii pro růst. 

Příznivý vliv na růst vlasů má i koenzym Q10. Díky speciální formuli pronikne aktivní složka přesně do místa, kde může působit na vlasové kořínky. 

Tip: Vital kofeinový šampon jednoduše rovnoměrně naneste do vlhkých vlasů, napěňte a po dvou minutách znovu opláchněte. Během této doby se živiny dostanou až ke kořínkům vlasů. Kořínky vlasů by ideálně měly dostávat komplex účinných látek denně. Pitím kávy to však nedoženete – aby kofein revitalizoval vlasy, musí totiž působit lokálně na vlasovou pokožku.

To však neznamená, že si vlasy musíte mýt každý den. Šampon může v tomto ohledu nahradit Vital kofeinové sérum na pokožku hlavy s kofeinovým komplexem, které je ideální právě k aktivaci vlasových kořínků. Jednoduše jej nanesete na pokožku hlavy a vmasírujete. Masáží navíc stimulujete krevní oběh. Sérum pokožku hlavy hydratuje a provitamin B5 ji hýčká a dodává potřebnou péči. Jedná se o bezoplachový přípravek a používat jej můžete denně do suchých vlasů nebo jej aplikovat po jejich umytí. 

V řadě It’s never too late najdeme i kondicionér, který vyniká hybridním použitím. To znamená, že v závislosti na požadovaném výsledku jej můžete po vmasírování do vlasů opláchnout, nebo jej ve vlasech nechat působit bez oplachu pro intenzivní péči. Receptura s panthenolem dodává vlasům hydrataci a vitalitu, zajišťuje lesk, dobrou rozčesatelnost a poddajnost.  

Kofeinové přípravky vlasy posilují, k boji proti řídnutí vlasů je však zapotřebí trpělivost. Účinek bude viditelný až za několik týdnů či dokonce měsíců. Podpořit jej však můžete pomocí dalších tipů.

5 tipů pro jemné vlasy:

1. Jemným vlasům lichotí jasné a kompaktní střihy, které by neměly být moc krátké.

2. Pokud i tak toužíte po krátkých vlasech, je nezbytný perfektní střih. Dokonce i pixie střih v tom případě může vypadat skvěle. Nejlépe si nechte poradit od svého kadeřníka.

3. Hodně sestříhané účesy jemným vlasům příliš nesvědčí, nevykouzlí totiž potřebný objem. Je lepší pracovat s jemným sestříháním.

4. Příliš dlouhé a rozpuštěné vlasy také neudělají potřebný efekt a mohou vypadat zplihle. Ideální je proto jemné vlasy zkrátit trochu více než vlasy pěstěné a husté. To však neznamená, že byste se dlouhým vlasům měli úplně vyhnout, vždy záleží na osobnosti. Bob nebo střih “pageboy” jsou pro jemné vlasy ideální, a to v délce po bradu i po ramena. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, polodlouhé vlasy dodají účesu pohyb a umožňují variabilitu stylingu

5. Čerstvá barva dokáže účes okořenit. Světlé nebo tmavé prameny, tzv. lowlights, dodávají vlasům strukturu a působí objemněji.

Jak dodat objem jemným vlasům?

Správná péče o jemné vlasy začíná výběrem šamponu. V tomto případě bude dobrou volbou šampon s kofeinem a dalšími živinami pro posílení vlasů. Speciální šampony pro řídnoucí vlasy pomohou zabránit jejich vypadávání. S kondicionéry a maskami buďte raději opatrní – jejich pečujicí složky mohou jemné vlasy zatěžovat

Po umytí mokré vlasy jemně rozčešte. Objem můžete vlasům dodat pomocí stylingových přípravků, jako jsou spreje a pěny. Nezbytná je také ochrana proti teplu, kterou aplikujte před fénováním. 

I při fénování můžete využít několika triků pro zvětšení objemu. Nejprve vlasy předsušte hlavou dolů, následně pramen po prameni vyfoukejte pomocí kulatého kartáče. 

Při každodenním rozčesávání používejte kartáč s přírodními štětinami, např. kančími, nebo zaoblenými dřevěnými štětinami, které vlasy pečlivě rozčešou a ochrání pokožku hlavy. Postupujte vždy jemně. 

Ambasador značky ALCINA Robert Mrosek radí: “Velmi praktickými pomocníky pro získání většího objemu už od kořínků jsou Suchý šampon nebo Objemový styling-pudr. Suchý šampon vlasy mezi mytími osvěží. Stačí jej nastříkat ze vzdálenosti 15 cm na suché kořínky a vmasírovat. Okamžitě získají plnost. Styling-pudr je skvělý i pro velmi jemné vlasy. Je lehký a téměř neviditelný. Zapracujte ho do vlasové linie i do délek a vytvořte větší objem.” 

Tip na závěr: Učešte pěšinku jinak. Pokud nosíte účes na boku nebo s pěšinkou uprostřed, zkuste ji čas od času trochu posunout a zvýšit objem kořínků.