Jste zde

Rozmazlete se domácím wellness

Všichni máme občas pocit, že musíme zpomalit a dopřát si volno. Zvláště, pokud právě prožíváme hektické dny. Nečekejte s tím až na příští dovolenou, i malé pauzy jsou totiž velice efektivní a pro naše tělo lepší než méně dlouhých přestávek. Člověk nemusí jezdit daleko, aby si odpočinul. S trochou příprav můžeme něco pro tělo i duši udělat i doma. Naplánujte si sama nebo se svou kamarádkou na den či celý víkend domácí spa, kdy vás nebude nikdo rušit. Nejlépe si také ihned zaškrtněte pevný termín v kalendáři, protože už pouhé těšení se na takovou událost vyvolá dobrou náladu.

Připravte klidovou zónu

Vaše rodina musí vědět, že váš domov je pro tento den ostrovem klidu. Abyste vytěsnila stres, vypněte si mobilní telefon. Digitální detox totiž pomůže nastartovat pocit uvolnění. Klidná hudba, vůně, například aroma olej zahřívaný svíčkou nebo jemná interiérová vůně, uvolňují pozitivní pocity. Připravte si svůj oblíbený čaj a do sklenice s vodou přidejte lístky máty nebo plátky citronu. Nachystejte si i lehké občerstvení.

Odpočinek pro svaly

Hezkým startem pro váš wellness den je horká koupel. Pokud nemáte vanu, postačí i proud teplé vody ze sprchy. Je známo, že voda má na tělo příznivé účinky. I samotné slovo SPA (sanus per aquam) pocházející z latiny znamená „zdravý díky vodě“. Při koupeli či sprše se vědomě soustřeďte na to, jak se ve svalech rozpouští napětí a pomalu mizí pryč.

Hýčkejte celé tělo

Váš rozmazlovací program může pokračovat kosmetickými procedurami. Začněte peelingem, který zbaví kůži odumřelých buněk a pokožku krásně změkčí. Dbejte na výběr jemného produktu, který nebude pro citlivou pokožku příliš drsný.  Masírujte si pečlivě i paže a lokty a nezapomeňte ani na nohy. Poté dopřejte své pokožce vydatný krémový rituál. Podle toho, jakou konzistenci upřednostňujete, použijte tělové mléko, lehký gel, nebo olej. Břicho, nohy a zadeček velmi ocení masáž, při které se kůže vytahuje. Vezměte trochu oleje a pomocí prstů vytahujte kůži kousek po kousku směrem nahoru. Tato metoda podpoří prokrvení a pokožka je pak pevnější. Potom svou pozornost přesuňte k chodidlům a dopřejte jim domácí pedikúru. Zrohovatělou kůži na chodidlech odstraňte pemzou nebo škrabkou. Naneste vydatný krém nebo krém na nohy a oblečte si teplé ponožky, aby mohl krém působit. Ruce rozmazlujte pomocí masáže prstů a nehtových lůžek, krému na ruce nebo maskou.

Tip:

Pokud si své domácí wellness užíváte s kamarádkou, můžete si navzájem namasírovat záda a zátylek. Lehněte si na deku, podložku na cvičení nebo na postel. Věnujte se svalům a pěstmi nebo prsty vyvíjejte tolik tlaku, aby to bylo příjemné. Při masáži však vynechte páteř. Je-li pro vás těžké se uvolnit, pohodlně si lehněte, hluboce dýchejte a nechejte údy klesnout hluboko do podložky.

Obličej – čas pro rozmazlování

Po vyčištění obličej skvěle uvolní vlhký a teplý obklad. Vezměte froté nebo bavlněnou látku a namočte ji do teplé vody. Přebytečnou vodu vyždímejte a jemně přiložte obklad na obličej. Pohodlně se posaďte a užívejte si teplo. Chcete-li uvolnit oční svaly, můžete po obkladu pomocí ukazováčků provést jemnou masáž kruhovými pohyby u vnějších koutků očí. Oční svalstvo také uvolní jemný tlak na oblast kořene nosu.  Po této relaxační přestávce je pokožka připravena na masku. Pokud máte pleť náchylnou k nečistotám, zvolte bylinnou masku, pro suchou a unavenou pokožku zvolte hydratační masku (např. 5minutovou masku s okamžitým účinkem). Vyhněte se citlivé oblasti kolem očí a rtům. Tato místa posléze hydratujte například Hyaluronovým očním gelem a výživným krémem na rty. Hyaluron doplňuje zásoby vlhkosti v pokožce a ta pak bude pěkně vypnutá.

Vlasy – čas na lesk

Maska nebo vlasová kúra jsou přípravky, které vlasům dodávají intenzivní péči. Naneste je po umytí na vlasy – krásně je vyživí a dodají jim lesk. Pro každý typ vlasů existuje řada speciálních masek a bezoplachových produktů - například pro vlasy jemné nebo extra dlouhé. Konečky a délky vlasů můžete ještě ošetřit vlasovým olejem, který do vlasů postupně pramen po prameni zapracujete. S wellness dnem také přichází ten pravý čas na to vyzkoušet nový účes. Ve dvou je to mnohem zábavnější a s kamarádkou se můžete pustit třeba do nových technik zaplétání.