Jste zde

Rtěnky jsou opět v kurzu: Vyberte si dokonalý odstín podle svého typu

Pomalu a obezřetně začínáme odkládat roušky a respirátory a pro všechny make-up nadšence to znamená jediné – rtěnky se opět dostávají na scénu. Pokud máte pocit, že by si vaše sbírka rtěnek zasloužila rozšířit, a přemýšlíte, jaký odstín by pro vás byl ten pravý, nechte se inspirovat našimi tipy pro líčení rtů podle vašeho typu.

Rty k zulíbání: jak na ně?

Rtěnka se právem řadí k nejoblíbenějším kosmetickým produktům a dokáže zařídit elegantní, a přitom velmi svůdný a ženský look. Je však třeba vědět, jaký odstín vám lichotí, a také to, jak ji správně nanést. Aby výsledek vypadal dokonale, zbavte nejprve ústa nevzhledných šupinek. Pomůže k tomu peeling (vyzkoušejte například Lip Scrub), ale vystačíte si i s měkkým zubním kartáčkem, kterým po rtech krouživými pohyby přejíždějte. Poté na rty naneste balzám a nechte kompletně vstřebat. Následně si vezměte na pomoc konturovací tužku. Nikdy předtím jste ji nepoužili? Přichází čas to změnit. Nejen, že tužka vykreslí přesnou konturu rtů, ale zároveň udrží rtěnku při nošení na svém místě. 

Který odstín rtěnky je ten “váš”?

Jen málokterá žena může nosit jakýkoliv odstín rtěnky a barevný typ je často rozhodujícím faktorem. V jakém se najdete vy?

Středomořský typ

Poznáte jej podle tmavě hnědých či černých vlasů, olivové pleti a hnědých očí. Ženám tohoto typu budou slušet teplé a výrazné červené odstíny, tóny do hněda a také studenější odstíny lesního ovoce. Příliš lichotivě pak nebudou působit rtěnky v jasně růžovém tónu. 

Typ “Sněhurka”

Pokud máte velmi tmavé vlasy a světlou pleť, vsaďte na kontrasty. Skvěle fungují odstíny červené a platí zde heslo “čím jasnější, tím lepší”. Vyhněte se raději oranžovým nuancím.

Nordický typ

Blond či zrzavé vlasy, modré oči a světlá pleť jsou znaky nordického typu. Jemné světle růžové či broskvové tóny budou v tomto případě trefou do černého, zrzavé vlasy také skvěle doplní oranžové či hnědavé odstíny. Naopak tmavě fialová a červená nebo kontrastní růžová zde nejspíš příliš dobře vypadat nebudou. 

Středoevropský typ

Poznávacím znamením tohoto typu jsou světlé až tmavě hnědé vlasy, středně světlá pleť a šedé, zelené nebo hnědé oči. Tento typ má, co se týče rtěnek, velké štěstí, sluší mu téměř každý odstín a nemusí se bát ani experimentů s fialovou či hnědou. 

5 tipů, které se vyplatí znát:

  1. Pokud mají vaše zuby nažloutlý odstín, vyhněte se raději hnědým, fialovým nebo výrazným růžovým odstínům, které mají tendenci žlutý nádech zubů ještě podpořit. Lepší volbou budou v tomto případě měkké studené tóny. 
  2. Úzkým rtům příliš nelichotí tmavé tóny, neboť je opticky ještě zužují. V těchto případech tedy raději volte světlou rtěnku a pro docílení větší plnosti rtů naneste na střed horního i dolního rtu lesk. 
  3. Trápí vás asymetrie rtů? Užší horní ret s plnějším spodním opticky vyrovnáte pomocí kontrastu. Na horní ret naneste jednu vrstvu rtěnky, na spodní dvě vrstvy jednoho odstínu. 
  4. Jestliže chcete plnost rtů trochu zmírnit, pomůže matná rtěnka. Orámujte rty konturkou a vyplňte matným tmavým odstínem. 
  5. A jak prodloužit výdrž rtěnky? Naneste první vrstvu a rty pak obtiskněte do papírového kapesníku, který nasákne přebytečnou barvu. Poté rty poprašte transparentním pudrem a naneste druhou vrstvu.