Jste zde

Rychlá pomoc pro suchou a svědivou pokožku hlavy? Peeling!

Nejen v chladném počasí se setkáváme s tím, že pokožka hlavy svědí a jeví známky podráždění. I ona, stejně jako zbytek kůže na těle, může ztratit přirozenou rovnováhu vlivem vnějších faktorů, jako jsou kolísání teploty nebo suchý vzduch. V důsledku toho je ochranná bariéra pokožky hlavy narušena, což s sebou přináší i nepříjemné svědění nebo lupy.

Co dělat, když pokožka hlavy svědí?

Pokud je pokožka hlavy suchá a podrážděná, je na čase ji vyčistit, posílit a zklidnit. Pro mytí vlasů používejte šetrný šampon s jemnými tenzidy, které pomáhají čištění a regeneraci pokožky (například Sensitiv šampon ALCINA). V ideálním případě si vlasy nemyjte každý den, ale jen obden nebo jednou za tři dny. K mytí také nepoužívejte horkou vodu, vlasům i pokožce hlavy svědčí spíše vlažná voda. Stejně tak zkuste omezit i fénování. 

Pomoci může také Balzám na pokožku hlavy, který mírní svědění a zarudnutí, a díky obsaženým lipidům a výtažkům z alantoinu a bisabololu má i protizánětlivé účinky. Navrácení pokožky do rovnováhy zajistí Sensitiv fluid na pokožku hlavy. Poskytuje uvolnění a hydrataci a zároveň posiluje obranné schopnosti a chrání kožní bariéru. Masáž Bi Aktiv sérem, jenž obsahuje komplex přírodních účinných látek jako extrakt z dřišťálu či jitrocele, pak zmírňuje svědění, odstraňuje lupy a vrací produkci mazových žláz do normálu. 

Šampony proti lupům nemusí být nejlepší volbou

Výsledkem suché pokožky hlavy mohou být lupy. Možným řešením se pak zdají být šampony proti lupům, které ale často pokožku hlavy odmašťují, narušují její bariéru a ta se stává ještě sušší. Mnohdy jsou totiž tyto šampony určeny spíše pro boj s velmi viditelnými lupy na mastné pokožce hlavy. Místo nich je lepší zajistit, aby byla pokožka v rovnováze. Pokud se problém nelepší, je dobré navštívit dermatologa. 

Pozor na zbytky stylingu a produkty s alkoholem

Neblahý vliv mohou mít na pokožku hlavy také při mytí nedokonale odstraněné zbytky stylingu, potu nebo kožního mazu, které mohou následně ucpávat póry. Některé stylingové přípravky (například lak na vlasy) je proto dobré večer vykartáčovat. Pokud je pokožka podrážděná, je lepší vyhnout se použití bezoplachových produktů. Stejně tak se v tomto případě vyvarujte produktů s obsahem alkoholu, ten by způsobil další vysychání. 

Skvělou volbou pro nevýrazné a matné vlasy či rychle se mastící pokožku hlavy je jemný peeling. Odstraní odumřelé kožní buňky, přebytečný maz a právě i zbytky stylingu. ALCINA Peeling na pokožku hlavy obsahuje jemně mletou lávovou horninu, pomocí níž nečistoty šetrně odstraňuje, a zanechává pocit uvolněnosti a lehkých a vzdušných vlasů. Díky zmizelým nečistotám se pak mohou lépe vstřebávat také účinné látky z šamponů.