Jste zde

Společnost Pantone odhalila barvu roku 2021

Classic Blue, Living Coral nebo Ultra Violet – to všechno jsou odstíny, které se v předešlých letech mohly pyšnit titulem “barva roku”. Letos se k nim podle institutu Pantone, který aktuální odstín každoročně vyhlašuje, přidají překvapivě hned dva tóny, a to Illuminating a Ultimate Gray.

Optimistické spojení barev

Volba barvy roku má vždy hlubší význam. Letos vycházela společnost Pantone ze skutečnosti, že lidé nyní hledají sílu a naději pro překonání přetrvávající nejistoty. Odstín Illuminating, jasná a veselá žlutá, tak představuje hřejivou energii, zatímco Ultimate Gray je symbolem pevnosti a spolehlivosti. Připomínat může oblázky na pláži, u nichž zvětralý povrch odhaluje schopnost obstát ve zkoušce času. „Výběr dvou nezávislých barev ukazuje, jak se dva rozdílné prvky mohou spojit, aby přinesly poselství síly a naděje, a zároveň vyjádřily myšlenku, že nejde jen o jednu barvu nebo člověka, ale o mnohem více,” vysvětluje výběr barev Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka Pantone Color Institute. 

Barvy roku okolo nás

Aniž bychom si to možná uvědomovali, barva roku nás provází v mnoha aspektech života. Letošní výběr dvou barev navíc znamená, že odstíny mohou být použité jednotlivě, dohromady i v různých poměrech a promlouvat tak do světa módy, krásy či designu mnoha způsoby. 

Móda

Vysoký kontrast, který spojení barev Illuminating a Ultimate Gray společně tvoří, najde uplatnění především v outdoorovém a sportovním oblečení. Dodává energii a zároveň je skvěle viditelný. Originální kombinace těchto tónů však bude slušet i široké škále doplňků, jako jsou kabelky, šátky a šály či obuv. 

Krása

Mix studeného a teplého tónu se v oblasti krásy promítne do zdobení nehtů i do barev na vlasy. Stejně tak může vyniknout i při líčení očí. 

Dekorace

Kombinace jasné žluté a základní šedé je ideální i do interiérů, a to jak do domácností, tak i kanceláří a dalších komerčních prostor. Každé místnosti dodá nádech pozitivity a vynikne na polštářích, ubrusech, prostírání, povlečení a mnoha dalších doplňcích. Žlutá bude slušet i vstupním dveřím, zvláště, pokud se zbytek exteriéru bude držet šedého tónu.