Jste zde

Suché, matné a nevýrazné vlasy: jak je opět rozzářit?

Všichni toužíme po hebkých vlasech plných lesku a vitality. Jenže vlivem mnoha faktorů zažíváme často spíše opak – vlasy jsou křehké, suché, lesk v nich zcela chybí a mohou působit na dotek hrubě. Jak vrátit své kštici oslnivý vzhled, co ji nejvíc ohrožuje a jakou péči jí dopřát?

Jak poznat, že vaše vlasy potřebují regeneraci?

Poznat poškozený a narušený vlas není až tak těžké. Vedle již zmíněných faktorů jako nevýraznost či suchost vám mohou napovědět i další indicie. „Poškozené vlasy se také špatně rozčesávají, cuchají se, chybí jim pružnost. Dalším znakem je i to, že na nich špatně drží barva i finální úprava účesu jako třeba fénování,” říká Olga Široká, kadeřnice a školitelka značky ALCINA. Abychom lépe pochopili, jak poškozený vlas vlastně vypadá, můžeme si jej představit jako šišku. „Zdravý vlas je jako mladá šiška, kdy je svrchní vrstva uhlazená a nedrhne. Narušený vlas to má naopak. Vypadá jako stará šiška, šupinatá svrchní vrstva je poškozená a otevřená,” dodává odbornice. 

Pozor na teplo, kartáče i gumičky

Poškození vlasů může vznikat jak chemickými vlivy, tak i mechanickým působením. K mechanickému poškození dochází při přehnaně intenzivní či nešetrné péči, kdy už vlas jednoduše nesnese přílišné zatížení. Často se jedná o nadměrné vystavování vlasů slunci, vysoušení ručníkem, kterým vlasy necitlivě drhnete, ale třeba i nošení gumiček s kovovými spoji. Vlasům samozřejmě škodí i fénování, žehlení a kulmování. Nikdy proto nezapomínejte na tepelnou ochranu, využijte například ALCINA Ochranný sprej před teplem. Důležitá je i správná technika kartáčování a samotný kartáč. Volte ty s širokými zuby, případně přírodními štětinami, které jsou k vlasům nejšetrnější. Při rozčesávání pak postupujte od konečků a po částech se posouvejte výše. Pokud patříte k těm, kteří vlasy projíždějí kartáčem stokrát denně v domnění, že tím vlasům prospíváte, raději na tento mýtus zapomeňte. Bohatě stačí, když je pročešete vždy při jejich úpravě.

Chemické poškození má pak na svědomí především neodborné barvení a zesvětlování vlasů nekvalitní kosmetikou.

Na stavu vašich vlasů se ale mohou odrážet i další faktory, jako je stres či nesprávné stravování.

Řešení? Cílená péče

Namáhané vlasy potřebují především hydrataci a regeneraci. Tu jim poskytne řada ALCINA Repair, která působí přesně v místech, kde je struktura vlasů poškozená, a navrací jim pružnost a hebkost. Nový Repair šampon vedle toho díky pěsticí formuli s obsahem vitaminu B5 usnadňuje rozčesávání a zanechává vlasy krásně hebké. Do své pravidelné péče můžete zařadit i další produkty z této řady. Repair maska se postará o intenzivní vyživení, bezoplachová Repair pěna s UV filtrem podpoří celkovou regeneraci a Pěsticí krém pro lesk vlasů nabízí péči a ochranu před vnějšími vlivy.