Jste zde

Suché ruce: jak o ně správně pečovat?

Naše ruce jsou neustále v pohotovosti. Jedná se o nejvyužívanější část našeho těla, což je dostává pod velký tlak. Často se tak neubrání suchosti. Je to nejen nepříjemný pocit, ale vést může až k bolesti. Zvláště, pokud nevíte, jak se s tímto problémem vypořádat. Jak tedy suchým rukám předcházet a jak o ně správně pečovat?

Co způsobuje suchost rukou?

Střídání teplého vzduchu uvnitř a chladného venku, používání nevhodných přípravků či příliš časté mytí rukou – to vše může vést k suché kůži na rukách. Můžeme však pro své ruce mnohé udělat a snažit se tomuto problému předejít. 

1. Chraňte ruce

Stejně jako v mnoha jiných případech je i zde základem úspěchu prevence. Spousta čisticích prostředků působí na kůži velmi agresivně a je dobré na to při úklidu i běžném mytí nádobí myslet. Používejte tedy vždy ochranné rukavice, díky nimž bude vaše kůže v bezpečí. Ruce pak chraňte nejen při domácích a zahradních pracích, ale také při pobytu venku, obzvlášť, pokud mrzne. 

2. Hydratujte, hydratujte, hydratujte

Dalším zlatým pravidlem hned po prevenci je péče. Dopřejte rukám kvalitní krémy, které se spíše než na líbivou vůni soustředí právě na hydrataci. Nechte krém po nanesení vždy dobře vsáknout. Pokud vám například práce neumožňuje čekat na vsáknutí příliš dlouho, volte takové krémy, které nelepí a vstřebávají se rychle, jako je např. Hyaluron 2.0 Fluid na ruce

3. Nezapomeňte na peeling

I když si ruce poctivě mažete krémem, nezapomeňte jim dopřát čas od času také peeling. Poděkují vám za něj stejně jako zbytek těla. Budou hladší, zbavené odumřelých buněk a lépe se k nim tak dostanou účinné látky z následné péče.

4. Pozor na dezinfekci s alkoholem 

Jak je známo, alkohol vysušuje. Vyhýbejte se tedy raději co nejvíce dezinfekci s alkoholem, nebo to s ní alespoň nepřehánějte, pokud vaše ruce trpí suchostí. 

5. Intenzivní péče

Pokud jsou vaše ruce opravdu hodně vysušené a běžná vrstva krému nestačí, pak je čas na intenzivní péči v podobě zábalu. "Na ruce naneste vrstvu krému nebo masky a zabalte do pytlíku, stačí i obyčejný mikrotenový sáček,” radí Lucie Vincenec, kosmetička a vizážistka značky ALCINA. “Následně kolem nich obtočte nahřátý ručník a nechte působit.” Tento zábal je ideální, pokud máte alespoň pár minut času. Jestliže chcete péči ještě intenzivnější, nasaďte na ruce natřené vrstvou krému bavlněné rukavice a nechce působit přes noc. Ideální je tyto zábaly provádět po peelingu.