Jste zde

Svatební trendy v roce 2022: jaký zvolit make-up a účes?

Hitem letošní svatební sezóny je minimalismus. V roce 2022 v Česku i ve světě vládne „nahé líčení“. To ale neznamená, že jednoduchý make-up nemůžete povznést na novou úroveň a trochu experimentovat. A nezapomínejte ani na vlasy, i váš účes může být tradičně netradiční.

Po letech „svatebních“ omezení v důsledku pandemie se letos můžou ženy vdávat jedna radost. Covid ale nezměnil jen počet lidí na svatbách, ale zasáhl i do vzhledu nevěst. Díky lockdownům a homeofficům jsme si více začali vážit naší přirozené krásy a vnímat, že méně je někdy více. Ve stejném duchu se nesou i trendy svatebního líčení.

Klíčem je nadčasovost

Jako u všech trendů je důležité nezapomínat na svoji individualitu. Inspirujte se, ale nezapomínejte, že když dva dělají totéž, není to totéž.

Letošní svatební líčení se ponese v duchu přirozenosti. Základem je správná, a hlavně pravidelná péče o pleť, včetně kosmetického ošetření. Takto nastavenou péči už pak stačí jenom trochu podpořit, například Hyaluron 2.0 Boost up maskouAktivním peelingem nebo Intenzivní ampulkovou kúrou.

Na upravenou a hydratovanou pleť pak přichází samotný make-up. Myslete na to, že základem je správný odstín. Pokud se před svatbou půjdete opalovat, pravděpodobně vám pak na tváři nebude sedět odstín ultralight. Make-up zapudrujte, potom upravte obočí a namalujte řasy. Správný tvar nebo barvu obočí byste měli řešit s časovým předstihem. Pokud se vám například nelíbí tvar nebo zvažujete barvení, měla byste pár měsíců před svatbou navštívit kosmetický salon a poradit se s kosmetičkou. Poté sáhněte po jemné oční lince, která oči přirozeně zvýrazní. Délku linky přizpůsobte tvaru svého oka.

Kromě pudru naneste na tváře také tvářenku a rozjasňovač. Záleží jen na vás, jak moc s ním (ne)budete šetřit. V módě je teď prozářená pleť, takže můžete rozjasňovač přidat i na špičku nosu, pod obočí nebo nad horní ret. Opatrně, ať to nepřeženete. Rozjasňovač by měl pleť přirozeně prozářit, třpytivý look ve stylu disko koule si nechte na letní festivaly.

Na rty zvolte odstín růžové nebo broskvové. Ty odvážnější z vás můžou sáhnout i po červené nebo korálové. V případě výrazných odstínů ale vybírejte pečlivě, důležitá je nejen výdrž, ale i „neslíbatelnost“.

A teď vlasy

Doplňky vybírejte podle tématu svatby a celkového looku. Pokud máte svatbu v přírodě a dáváte přednost lehčímu make-upu, budou se perfektně hodit květinové vzory. Jestli chcete být nevěsta-princezna, pak sáhněte po perlách nebo barevných kamínkách.

Stejně jako svatební make-up, tak i účes byste měli nejdříve vyzkoušet. Při volbě svatebního účesu myslete i na případné doplňky a nezapomínejte ani na svatební závoj.

Zeptali jsme se kosmetičky LUCIE VINCENEC

Jaké trendy jsou letos ve svatebním líčení?

Ve svatebním líčení letos dominuje přirozenost. Dřív se hodně kladl důraz na matnou tvář, teď se naopak zaměřujeme na přirozený vzhled s mírným leskem. Pokud má nevěsta ráda barevnější líčení, tak můžeme sáhnout i po jemných pastelových odstínech. Letošní trend navazuje na dvouletou pauzu v důsledku pandemie. Svatby jsou hodně opulentní a barevně pestré, oproti tomu by měl být make-up nevěsty jednoduchý a střídmý. Neznamená to ovšem, že si ženy nanesou pudr, řasenku a tím končí. Přirozený make-up musí být precizně propracovaný a komplexní.

Jaké produkty bychom při svatebním líčení neměli vynechat?

Nejdůležitější je podkladová báze, make-up, rozjasňovač a nezbytná je i tvářenka. Je to opět trochu opak od dřívějších trendů, kdy byl velmi populární contouring. Letošní trend usiluje u nevěst o takový nevinný výraz s ruměncem ve tváři. Oči by měly podtrhovat přirozené barvy. U rtů volíme leskové nebo matné odstíny, ale nic perleťového.

Jak dlouho před svatbou by si měla nevěsta zajít na kosmetické ošetření?

Ideální je, když nevěsta chodí na kosmetiku pravidelně. Pokud pravidelně nechodí, měla by navštívit kosmetický salon alespoň tři měsíce před svatbou, aby stihla aspoň tři ošetření pleti. Před samotným svatebním dnem bych doporučila jít na kosmetiku s časovým předstihem tři až sedm dní, ale nemůžeme to generalizovat. Vždy záleží na stavu a typu pleti, podle toho kosmetička navrhne termín posledního ošetření před svatbou.

Kolik času zabere příprava svatebního make-upu?

To je hrozně individuální, samozřejmě základ je si svatební make-up vyzkoušet předem. Tato svatební zkouška může trvat hodinu až dvě, záleží na představách klientky. Samotné líčení před obřadem může trvat hodinu až hodinu a půl.

Na levém obrázku je modelka bez make-upu, fotka uprostřed ukazuje lehké a svěží líčení. Na poslední fotce má modelka výrazný make-up. 

Na co by měla nevěsta při výběru svatebního líčení myslet?

Nevěsta by měla myslet na to, aby se cítila dobře, to znamená, že výsledný make-up by neměl být příliš vzdálený od jejího standardního líčení. Například žena, která denně sportuje a není zvyklá na výrazný make-up se nebude cítit dobře s vykonturovanými tvářemi a červenou rtěnkou. Nevěsta musí být přirozená, měla by být sama sebou, ale zároveň by měla být trochu jiná.

Je v tomto případě důležité myslet na typ pleti?

Vždycky je to o potřebách pleti. Vizážistka na to musí myslet už při výběru make-upu, například na sušší plet se nebude hodit Perfect Cover, na mastnou pleť se zase nemůže nanést Age Control. Velmi důležité jsou i podkladové báze, které jsou nezbytné před nanesením make-upu. Svatební make-up musí vydržet déle, než každodenní líčení a tomu se musí podřídit i výběr produktů.

Který typ svatebního líčení se líbí vám osobně?

Osobně mám ráda přirozenost, ale takovou rafinovanou, kdy je výsledek přirozený, ale přitom je za ním poměrně dost práce.

Zvažujete při výběru make-upu i šaty nebo účes nevěsty?

Samozřejmě. Zajímá mě celý koncept, od šatů přes účes, téma svatby až po barvu květinové výzdoby.

Všímáte si i posledních vlasových trendů?

Poslední dobou pozoruji, že perličky a podobné hotové ozdoby ustupují do pozadí. Oblíbené jsou ale různé květinové ozdoby. Dneska už floristky dokážou z živých květin vytvářet krásné doplňky do vlasů.