Jste zde

Tipy, jak předcházet stárnutí pokožky a minimalizovat vznik vrásek

Zatímco samotný proces stárnutí je nevyhnutelný a čeká každého z nás, předčasnému stárnutí pokožky a vzniku vrásek do velké míry zabránit můžete, a to správnou péčí a dodržováním některých zásad.

Role typu pleti při stárnutí pokožky

Typ pleti hraje v tomto ohledu podstatnou roli. Suchá pokožka má totiž tendenci stárnout mnohem rychleji. S věkem se navíc každá pokožka stává o něco sušší, což je součást přirozeného procesu a zároveň i důvod, proč je péče o ni čím dál náročnější. Ale i v případě, že máte suchou pleť, nemusíte věšet hlavu. Možná ještě o něco zásadnější roli totiž hraje životní styl.

Jak stárnutí kůže probíhá?

Mladá pokožka se neustále obnovuje a zůstává tak vyplněná, hebká a pružná. Její textura se však s věkem mění – stává se sušší, tenčí a začínají vznikat první linky a vrásky. Spojení mezi dermis a epidermis se zmenšuje a ve výsledku pak pokožka vypadá méně mladistvě a nevyplněně.

Jak zjistím, zda mé pokožce chybí vlhkost, nebo tuk?

Když pokožka nemá dostatek hydratace, začne se napínat a v dlouhodobějším horizontu mohou být při smíchu vidět na tvářích mimické vrásky. Při nedostatku tuku pak vznikají suché vrásky, které jsou rychle patrné. Typ suchosti ale není těžké určit, stačí provést jednoduchý test. Ukazováčkem jemně zatlačte tvář směrem zdola nahoru. Objevují se příčné vrásky? Pak pokožce chybí vlhkost. Svislé vrásky značí, že pleti chybí tuk. Jestliže se objevují vrásky v obou směrech, pokožka postrádá tuk i vlhkost. 

Jaké látky jsou v boji proti stárnutí nejúčinnější?

Nejoblíbenějšími bojovníky proti vráskám jsou koenzym Q10, vitaminy A (retinol), E a C a také kyselina hyaluronová a kolagen. Koenzym Q10 a vitaminy pomáhají snižovat účinky volných radikálů na pokožku, kyselina hyaluronová pak přímo předchází vzniku vrásek a potlačuje ty stávající. Její pokročilá forma, Hyaluron 2.0, má pak účinek speciální, a to díky malým a velkým molekulám. Zatímco velké molekuly váží vlhkost a okamžitě zajišťují plnější vzhled pleti, malé molekuly pronikají do hlubších vrstev a podporují zde její pevnost.

Jaký vliv má životní styl?

Důležitá je především rovnováha mezi aktivitou a odpočinkem. Pokud máte spíše hektický životní styl a zároveň málo spíte, měli byste zařadit více odpočinku a nepodporovat tak předčasné stárnutí pokožky. Ale platí to i naopak, pohyb a cvičení na čerstvém vzduchu stimulují krevní oběh a okysličení organismu. Stárnutí pokožky také podporuje kouření a konzumace alkoholu, vytvářejí totiž v těle více volných radikálů. Podobně působí i okolní prostředí, stres či nemoci.

Jakými dalšími hříchy přispívám ke stárnutí pokožky?

Jedním z často podceňovaných témat jsou účinky slunce. Četné návštěvy solária jsou stejně škodlivé jako intenzivní opalování. Nebezpečí spočívá i v tom, že poškození jde vidět až za 15 či 20 let. Nikdy proto nechoďte na slunce bez ochranného krému. Obličej chraňte kloboukem. Důležité je také pravidelné čištění pleti ráno a večer.

Kdy zahájit anti-age péči?

Tato otázka je velmi individuální, záleží totiž na typu pleti a životním stylu. Obecně ovšem platí, že čím dříve začnete, tím efektivněji lze stárnutí pokožky oddálit. Pokud už se hluboké vrásky objeví, je boj proti nim daleko těžší. Zvláštní pozornost věnujte také očnímu okolí. Pokožka zde je totiž čtyřikrát tenčí než na zbytku obličeje a výrazně se tak svou strukturou liší. A proces stárnutí urychluje i mrkání. Vhodnou prevencí je Oční gel Hyaluron 2.0. Nabízí hydrataci, jemné linie a vrásky vyhlazuje a zabraňuje jejich opětovnému formování.

Které produkty jsou užitečné ke zmírnění vrásek?

Pomocníky v boji proti vráskám najdete v řadě ALCINA It’s never too late. Pleťový krém proti vráskám probouzí spící buňky opět k životu. Účinná látka Matrixyl prokazatelně podporuje produkci kolagenu, díky čemuž pokožka rychleji regeneruje. Koenzym Q10 a vitamin E pak zajišťují zdravý růst kůže a zabraňují vzniku dalších vrásek. Oční balzám z této řady se pak postará o hydrataci a péči o namáhanou pokožku v této oblasti. Redukuje vrásky způsobené suchostí a mimikou a bude tak účinný i v boji proti již vzniklým vráskám.

Vaše pleť ocení i extra péči, kterou zajistí sérum. Naším tipem je Aktivní sérum – vyniká obsaženým koktejlem účinných látek pro vyhlazení a zpevnění kontur obličeje a stará se o rovnoměrnou strukturu pokožky. Sérum lze snadno kombinovat s dalšími přípravky a použít jej můžete i jako intenzivní kúru ráno a večer. A jak při aplikaci postupovat? Nejprve naneste sérum a jemně jej vmasírujte do pleti. Poté použijte svůj oblíbený krém.

Jaký zvolit postup, když chci pleť opravdu hýčkat?

Zvláště důležitý je u zralé pleti peeling, který odstraní odumřelé buňky a stimuluje jejich obnovu. Používejte jej pravidelně, udržíte tak pokožku mladistvou. Aktivní peeling ALCINA se hodí pro všechny typy pleti. Pokud máte pokožku citlivou, použijte Soft Peeling bez abrazivních částic. Pro svou pleť ale můžete „něco navíc“ udělat každý den. Pro čištění pleti použijte It’s never too late Aktivní tonikum, které pomocí ovocných kyselin odstraňuje suché šupinky a maz z pokožky. Zmenšuje póry, redukuje vrásky, milia a pigmentové skvrny a pomáhá k rychlejší regeneraci.

Může vrásky ovlivnit také strava?

Strava si s vráskami sice neporadí, ale může pomoci jim předcházet. Jídelníček plný ovoce a zeleniny přispívá k ochraně pokožky před vznikem vrásek, vitaminy (především A, C a E) a další látky jako karotenoidy pomáhají posilovat kožní bariéru. Kde je najdete? Ve vysokých koncentracích se nacházejí v mrkvi, rajčatech, paprikách, kukuřici, brokolici, broskvích, pomerančích, grapefruitech, melounech a meruňkách.

Jak moc jsou důležité oční krémy?

Protože je pokožka kolem očí ve srovnání s jinými částmi těla velmi tenká a citlivá a je zde méně potních a mazových žláz, začínají se tu objevovat vrásky rychleji. Oční krémy jim mohou pomoci předcházet a s blížící se třicítkou jsou tak každodenní nutností.

Věděli jste, že rytifobie je strach z vrásek? S těmito tipy ale můžete obavy hodit za hlavu!

Tip č. 1: Saténový polštář

Připadá vám ráno váš obličej trochu „pomačkaný“? Možná známe viníka – polštář. Části obličeje zabořené do polštáře jsou vystaveny většímu riziku vzniku vrásek. Řešením je saténové ložní prádlo. Tato látka je jemnější a na obličej se „neobtiskne“.

Tip č. 2: Spánkem ke kráse

Že dostatek spánku napomáhá svěžejšímu a lepšímu vzhledu, není mýtus. Věděli jste, že pokud půjdete spát každý den o půl hodiny dříve, za rok toho naspíte o týden více?

Tip č. 3: Úsměv vás dělá mladší

Pokud někdo odhaduje náš věk, pomohou mu v tom výrazy obličeje. Podle některých studií nás mrzutý pohled dělá starší. Když se obličejové svaly napnou, například kvůli negativním pocitům, objeví se v okolí úst malé vrásky. Místo mračení tedy raději nasaďte úsměv!

Tip č. 4: Cvičte obličej

I krátká masáž obličeje pomůže k lepšímu prokrvení a přinese příjemný pocit relaxace. Po dobu 10 minut denně masírujte pleť palcem, ukazováčkem a prostředníčkem od brady přes líce až ke spánkům jemnými „štípavými“ pohyby.

Tip č. 5: Fontána mládí

Už jste to nejspíše slyšeli mockrát, ale tohle zkrátka platí – nejmocnějším pomocníkem proti stárnutí pleti je dostatečná hydratace. Kombinace alespoň dvou až tří litrů vody denně a pečujících krémů je skvělou cestou k tomu vypadat stále mladistvě.