Jste zde

UV záření: Jak a proč se před ním chránit po celý rok?

Ochranu před sluncem v horkém létě nebo na exotické dovolené považujeme za samozřejmost. Mažeme se opalovacími krémy, nosíme klobouky a sluneční brýle, a i na běžné dny používáme krémy či make-upy s SPF faktorem. V zimě nebo ve dnech, kdy je slunce schované za mraky, už ale tak obezřetní nejsme. Přitom bychom svou pleť měli před účinky slunečního záření chránit neustále. Mimo jiné tak můžeme předejít jejímu předčasnému stárnutí

Sluneční paprsky: příjemné i nebezpečné

Tvorba vitaminu D, silnější kosti, posílení imunity, energie, vitalita i slušivé opálení – slunce má na naše tělo řadu příznivých účinků. Stejně tak ale umí i škodit a může způsobit nevratné poškození kůže, kuperózu, sluneční alergii či vrásky. 

Vše má na svědomí ultrafialové záření, tedy UVA, UVB a UVC paprsky. Jaký je mezi nimi rozdíl? Zatímco UVC záření je téměř celé pohlcováno ozonovou vrstvou a na naši pokožku nemá žádný dopad, další dva druhy už atmosférou prostupují a na naši pleť působí. UVA záření představuje 95 % UV záření dopadajícího na zemský povrch, má delší vlnovou délku a je schopné pronikat do hloubky kůže. Tam může tvorbou volných radikálů způsobovat poškození buněk, jehož výsledkem je předčasné stárnutí kůže, vznik vrásek a pigmentových skvrn. 

UVB paprsky sice nepronikají tak hluboko do pokožky jako UVA záření, ale jsou energičtější a tím pádem nebezpečnější. Mají na svědomí spálení pokožky, poškození očí a v nejhorších případech i vznik rakoviny kůže. 

Do jisté míry se proti škodlivému záření naše tělo zvládá bránit přirozeně, ale vzhledem k jeho síle a slábnoucí ozonové vrstvě je třeba kůži pomoci. 

Chraňte pleť neustále

Intenzitu slunečního záření ovlivňuje řada faktorů. Síla UV paprsků se zvyšuje směrem k rovníku a s nadmořskou výškou, a také díky odrazům od vody, sněhu či písku. Naopak husté mraky záření zeslabují. To však neznamená, že zmizí úplně. Myslete proto na svou pleť i ve dnech, kdy rtuť teploměru nešplhá k tropickým teplotám a oblohu pokrývají mraky, a chraňte ji pomocí kosmetických přípravků s SPF faktorem, které pomohou zmírnit poškození a stárnutí kůže. UV Control sérum z řady N °1 má ochranný faktor 25, který obsahuje větší podíl faktoru proti UVA záření, než je běžné. Díky tomu ideálně chrání pokožku před projevy stárnutí vznikajcími vlivem slunečního záření. Zároveň obsahuje koenzym Q10, stará se o zásobení unavené pleti energií a představuje tak perfektní anti-age péči pro každý den. Jeho zařazení do denní kosmetické rutiny bude navíc snadnější, než si myslíte – nanést jej totiž můžete pod jakýkoliv pěsticí přípravek i make-up. Mladší pleti bude UV Control sérum stačit i jako jediná péče.