Jste zde

Vitamin C: zázrak pro vaši pleť

Není náhoda, že se počet vyhledávání pojmu „vitamin C“ například na Pinterestu zvýšil v posledních měsících o desítky procent. Tento zázrak totiž najde využití nejen v zimě jako prevence před nachlazením, ale jedná se zároveň i o vycházející hvězdu v oblasti péče o pleť. Proč? Vitamin C je něco jako kouzelný lektvar, který bojuje proti volným radikálům, chrání pleť před předčasným stárnutím a pomáhá redukovat pigmentové skvrny.

Proč si dopřát vitamin C?

Až budete příště kvůli „céčku“ nakupovat citrony a pomeranče, vzpomeňte si, že by si trochu zobla i vaše pleť. Ovoce jí však tolik nepomůže, zato vitamin C obsažený v kosmetických přípravcích ano. Ať už vás trápí zarudnutí, zašedlá či mdlá pleť, vrásky nebo nedostatečná tvorba kolagenu, právě produkty s touto ingrediencí budou trefou do černého.

Tip: Vyzkoušejte intenzivní desetidenní kúru se dvěma typy ampulí – s Hyaluronem 2.0 a vitaminem C. Zatímco hyaluronové ampule se postarají o hydrataci a regeneraci pleti, ty s vitaminem C stimulují buněčnou aktivitu a pleť zpevňují a chrání. 

Vitamin C jako antioxidant

Jedním z důvodů, proč je vitamin C v kosmetických produktech tak vyhledávanou složkou, jsou jeho antioxidační účinky. Díky nim totiž dokáže účinně bojovat proti volným radikálům a chránit tak před poškozením a stárnutím pokožky. Volné radikály v našem těle vznikají přirozeně, ale další faktory, jako je UV záření, znečištění vzduchu, stres nebo cigaretový kouř, jejich počet zvyšují. Pokud tápete, co si pod pojmem volný radikál vůbec představit, jedná se v podstatě o atomy či skupiny atomů s nepárovým počtem elektronů. Tyto nestabilní a agresivní atomy na sebe rychle navazují další tím, že z nich elektrony berou, a přeměňují je tak na volné radikály také. Právě toto vytrhávání elektronů má za následek poškození buněk našeho organismu. Zabránit jim v tom mohou právě antioxidanty, mezi které patří vedle vitaminu C také vitaminy A, E nebo koenzym Q10.

Vitamin C jako bojovník proti vráskám

Pružnost a pevnost naší pleti dodává kolagen. Pokud se na tváři objevují vrásky, kolagenová struktura už v těchto místech není dostatečně pevná a vrásky jsou z toho důvodu viditelné. Vitamin C chrání kolagenovou strukturu před poškozením v důsledku volných radikálů, a navíc podporuje pleť v obnově a produkci nového kolagenu. Pomocí vitaminu C je tak pokožka schopná vytvářet stabilní a zdravou kolagenovou síť, která dokáže lépe odolávat napětí a nezničí se tak lehce. Struktura kůže je znatelně vylepšena a její povrch vypadá pevnější a hladší.

Vitamin C jako ochrana před zvýšenou pigmentací

Tím však pozitivní účinky vitaminu C nekončí. Tento zázrak dokáže pomoci také v boji proti zvýšené pigmentaci. Studie prokázaly, že vitamin C zabraňuje nadměrné tvorbě melaninu a redukuje výskyt pigmentových skvrn. Tento bělicí efekt vitaminu C je mimochodem znám už po staletí a byl tak využíván k rozzáření pokožky. Antioxidační účinky vitaminu C také pomáhají mírnit projevy akné.

Související produkty