Jste zde

Zapomeňte na tužku a papír. Přejděte na systém online rezervací

Usnadněte si objednávání klientů a nahraďte papírový diář online rezervačním systémem. Všechny volné i zabrané termíny budete mít k dispozici na jednom místě, vaši klienti budou dostávat upozornění na své nejbližší ošetření, ale hlavně vám v salonu nebudou zvonit telefony a vy se budete moci v klidu soustředit na práci.

Rezervační systém má mnoho typů, které se od sebe liší nabízenými možnostmi a cenou. Ve svém základu ale nabízí svým klientům podobné služby. Váš salon bude mít k dispozici kalendář, kam se budou moci klienti přihlásit na jednotlivé termíny. Současně s tím přehledně uvidí časové možnosti salonu a mohou podle toho vybrat nejlepší termín.

Samozřejmě to neznamená úplné zrušení telefonického objednávání. Klienti si dál budou moci vybrat, jestli si zavolají nebo se objednají elektronicky. Pokud si zavolají, tak jejich rezervaci bez problému také vepíšete do systému. Většina lidí dnes ale ocení, když si na pár kliknutí zamluví schůzku a je jedno jestli u doktora nebo u kadeřnice. Nespornou výhodou je i mazání a přesouvání dohodnutých schůzek. Klientka například zruší své ošetření a chtěla by ho přesunout na jiný čas nebo den a vy místo škrtání v diáři jednoduše její schůzku posunete. Zároveň se jiným klientům objeví uvolněný termín a vy tak můžete pružně reagovat na změnu situace.

Některé rezervační systémy nabízí i možnost stažení aplikace. Klientka tak ani nemusí zapínat počítač a během pár vteřin se může objednat na ošetření.

Pokud si nejste jistí, jak by se takové online rezervování uchytilo, můžete si ho vyzkoušet nejdřív nanečisto. Většina placených systémů, nabízí možnost využití zkušebního měsíce zdarma. Během čtyř týdnů tak zjistíte, jestli vám to bude vyhovovat či nikoliv.

Na spuštění online rezervací můžete své klienty upozornit také příspěvkem na sociálních sítích. V komentářích si pak můžete přečíst jejich zpětnou vazbu a zjistit, zda by jim online rezervování vyhovovalo či nikoliv.

Přehledně:

Výhody:

  • větší přehled volných termínů

  • jednodušší objednání

  • systém sám návštěvu salonu připomene

  • 24/7 nezvoní telefon

  • první měsíc zdarma na vyzkoušení

Nevýhody:

  • výpadek proudu či jiné technické potíže

  • za kvalitní program je potřeba si připlatit

 

Příklady rezervačních systémů:

Reservio

Unikátní rezervační systém se hodí pro celou škálu služeb od gastronomie, přes zdravotnictví až po kadeřnictví či kosmetiku. Rezervační systém umožňuje přijímat rezervace nonstop. V rámci svých služeb nabízí funkci kalendáře, připomínek i správu klientů. Zároveň umí zpracovat také průběžné reporty o zaměstnancích nebo klientech. Systém je k dispozici ve čtyřech variantách, ta první a základní je zadarmo, nejvyšší verze PRO je za necelých 800 Kč. První měsíc je u všech placených verzí zdarma, můžete si tak sami vyzkoušet, zda vám bude vyhovovat přechod od papírového do online diáře.

Unisbook

Unisbook je rezervační systém určený pro beauty služby. Najdete ho v šesti jazykových mutacích: češtině, slovenštině angličtině, němčině, italštině a vietnamštině. Můžete vybírat ze tří verzí, opět mají všechny první měsíc užívání zdarma, dále se pak měsíčně platí poplatek v rozmezí od 250-520 Kč. Mezi standardní funkce patří nonstop provoz, automatické upozornění klientů před ošetřením, snadné plánování směn nebo možnost rezervací pro uzavřenou klientelu. V rámci programu můžete sledovat také statistiky objednávek. Výhodou je i mobilní aplikace pro klienty nebo platební brána a možnost platby předem.

myFox

Poslední rezervační systém, který si představíme je myFox. Stejně jako u předchozích dvou je samozřejmostí přehledný kalendář a SMS připomínky. Nechybí ani kartotéka zákazníků, možnost platby kartou nebo webová stránka. Webové stránky si můžete vytvořit sami nebo využít šablon, které nabízí myFox. Ať se rozhodnete jakkoliv, hotové webovky pak jednoduše propojíte se systémem. Cenové rozhraní je od 200-1 100 Kč za měsíc, první měsíc používání je opět zdarma. Pak záleží jen na vás, zda si online rezervační systém „necháte“.


Zeptali jsme se kosmetičky Jitky Uhlířové

Který systém používáte?
Myfox. Dříve jsem měla rezervační systém na míru, protože nebyl takový výběr jako dnes. V salonu používám on-line diář od roku 2009 a tehdy tolik možností nebylo. Pak jsem ale měnila salon a chtěla jsem odlišit vizuální stránku včetně rezervačního systému, proto jsem si vybrala myFox.

Rezervační systém myFox nabízí několik služeb. Používáte například i propojení s platební bránou?
MyFox používám několik let a využívám mnoho služeb, které nabízí, například skrze něj posílám účtenky zákazníkům. Je to pro mě pohodlnější.

Doporučila byste ho jiným salonům?
Mně osobně vyhovuje, ale nevím, jestli je pro každého. Malou nevýhodou je to, že vám zákazník „vidí do kuchyně“ a vím, že některým kosmetičkám nebo kadeřnicím není příjemné, když zákazník kompletně vidí váš rozvrh.