Jste zde

Znáte barvu roku 2019?

Institut Pantone pravidelně vyhlašuje odstín, který bude pro nadcházející rok nejvíce trendy. Před nedávnem odhalil napjatě očekávaný tón roku 2019, který nese název Living Coral. Jedná se o výrazný a hřejivý korálový odstín se zlatými podtóny, který na pomyslném trůnu střídá loňskou poněkud temnou barvu Ultra Violet.

Hravost a optimismus

Ve srovnání s loňskou Ultra Violet je Living Coral na první pohled poněkud přírodněji laděnou volbou, která odráží environmentální diskuzi probíhající ve společnosti.  Stejně jako korálové útesy, které představují domov pro spousty mořských živočichů, by nás měla obohacovat o teplo a energii v našem rychle se měnícím prostředí. Zároveň odkazuje i na svět digitálních technologií a sociálních sítí, které nás obklopují každý den. „Při výběru barvy roku se díváme na všechno kolem nás. Sledujeme, jak se lidé oblékají, co kupují, co sdílejí na sociálních sítích. V době, kdy je většina z nás velmi ponořena do digitálního světa, který je často studený a odtažitý, představuje odstín Living Coral jakési spojení. Působí totiž optimisticky, příjemně a důvěrně. Díky těmto důvodům je také barva velmi snadno využitelná v domácnostech a designových prostorech,“ říká Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka institutu Pantone.

Barva pro každou příležitost

Odstín roku promlouvá do celé řady oblastí našeho života. Kromě módy a krásy je to také například design či již zmíněné digitální prostředí.

Living Coral v módě

V dámské i pánské módě má tento odstín roku 2019 inspirovat k experimentům a hravosti. V běžných barevných kombinacích působí pohodlně a pozitivně, zatímco u vzorů či v monochromatickém looku je výraznější a vyzývá ke kontrastním kombinacím.

Living Coral v líčení

Tento životem zářící odstín se hodí ke všem odstínům pleti. Přirozeně zvýrazní tvář v podobě tvářenky či rtěnky, ale můžete s ním i experimentovat při líčení očí.

Living Coral v interiérovém designu

Pro svou hravost a nepřehlédnutelnost se tento odstín hodí jako stěžejní prvek pro pop-up instalace nebo interaktivní prostory. Protože ale zároveň symbolizuje lidské spojení, může být v podobě koberečků či útulných přikrývek i krásným doplňkem vašeho bytu.

Living Coral na sociálních sítích

V digitálním světě by měl tento nápadný odstín vzbuzovat stejně inspirativní pocit, jako kdyby nás obklopovala příroda. Jeho živost dokáže na sociálních sítích opravdu připoutat pozornost.