Jste zde

Jaká barva byla zvolena barvou roku 2018?

Chvíle, kdy americká společnost Pantone vyhlašuje barvu roku, patří každoročně mezi velmi očekávané události. Její výběr ovlivňuje při práci módní návrháře, floristy, kosmetické firmy nebo třeba bytové designery a mnoho dalších. A jaká barva se může titulem barva roku 2018 chlubit? Stal se jí odstín Ultra Violet, dramatická a nepřehlédnutelná fialová.

2018: Rok fialové

Odstín Ultra Violet představuje originalitu, vynalézavost a vizionářské myšlení, které nás má směřovat k budoucnosti. „Žijeme v době, která vyžaduje důvtip a představivost. Tyto vlastnosti jsou Ultra Violet, fialovému odstínu založenému na modré barvě, blízké, protože pomáhá posouvat naše myšlení a potenciál na vyšší úroveň,“ říká Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka Pantone Color Institute. „Ať už jde o objevování nových technologií či galaxií, umělecké vyjádření nebo duchovní reflexi, intuitivní Ultra Violet je symbolem toho, co nás čeká,“ dodává. Svou tajemností odstín Ultra Violet evokujte také třeba vesmír nebo nekonečnou noční oblohu, která je symbolem toho, co všechno je možné, a dodává touhu poznávat svět mimo ten náš.

Barva hudebních ikon

Tato barva má své neopomenutelné místo také v uměleckém světě. I hudební ikony jako Princ, David Bowie nebo Jimi Hendrix si odstín Ultra Violet oblíbily a přenesly ho do popředí západní pop-kultury, aby tak vyjádřily svou individualitu. Historicky je pak tato barva spojována s mystickými nebo duchovními silami. Světlo ve fialových tónech je často používáno v meditačních prostorech, aby dodávalo energii. „Barva roku Pantone představuje více než jen trend ve světě designu. Je reflexí toho, co potřebujeme v současném světě,“ dodává Laurie Pressmann, viceprezidentka Pantone Color Institute.

Ultra Violet napříč oblastmi

Odstín Ultra Violet se promítl také do dámské i pánské módy. Dovoluje unikátní barevné kombinace a dobře si rozumí i s ostatními barvami. Pro svou sytost a přitažlivost si našel místo i ve světě krásy, kde může vystupovat samostatně a vytvořit například dokonalou manikúru či výrazné rty, nebo v podobě očních stínů, které jsou snadno kombinovatelné například s šedou a mohou společně tvořit krásné kouřové líčení. Fialové odstíny budou slušet i vašim vlasům a představují symbol kreativního vyjádření sebe sama. Ultra Violet v interiérech může proměnit místnost v jedinečné a výjimečné místo, nebo jako menší doplněk vnést moderního ducha. Volba barvy roku se odráží nejen v módě, kosmetice a dekoracích, ale třeba také v jídle. Mezi trendy potraviny se tak pro letošní rok zařadí acai, zelí, mrkev, chřest nebo třeba fialový květák.