Jste zde

Naučte se po líčení čistit kosmetické štětce

Každý večer a každé ráno pečlivě čistíme svou pleť, abychom ji zbavili zbytků make-upu a dalších nečistot. Ale platí to stejné i pro naše každodenní kosmetické pomocníky? Průzkum v rámci facebookové komunity ALCINA odhalil, že čištění a péči o štětce nikdo nebere příliš vážně. Výsledek ukazuje, že 74 % žen čistí své štětce pouze tehdy, „když to musí být“. Proto vám ukážeme, proč je čištění důležité a jak na něj.

Proč mám své štětce čistit?

Čištění kosmetických štětců není jen otázkou hygieny. Pokud o své štětce dobře pečujete, šetříte tím peníze, neboť vám vydrží déle, a také tím vylepšíte výsledné líčení. Pro péči o kosmetické pomocníky zkrátka hovoří vícero důvodů:

1. Výkon

Pokud je štětec slepený a znečištěný, nemůže make-up dobře nanést. Zbytky make-upu ve štětinách mohou negativně ovlivňovat pohyb štětce po tváři, jeho měkkost ale i množství make-upu, který při líčení spotřebujete.

2. Hygiena

Nevyčištěný nebo špatně vyčištěný štětec se může stát opravdovým semeništěm bakterií, což může vést k problémům a zánětům kůže. Zde nepomůže ani nejdůkladnější vyčištění obličeje.

3. Životnost

Správným čištěním se prodlužuje životnost štětce. Pokud se totiž štětinky polámou, slepí, nebo dokonce celé vypadnou, nejsou štětce dále použitelné.

4. Barevná stálost

Používáte-li štětec na různé odstíny, mohou časem vzniknout divoké barevné směsi, které ovlivní barevný výsledek jak samotného produktu, tak i celkového vzhledu líčení.

Jak často mám své kosmetické štětce čistit?

Jak často je třeba štětce čistit záleží především na tom, jestli používáte přípravky pudrové nebo tekuté, popřípadě krémové textury.

  • Štětec na make-up: nejlépe po každém použití
  • Štětec na rty: nejlépe po každém použití
  • Štětec na pudr: jednou týdně
  • Štětec na tvářenku: jednou týdně
  • Štětec na obočí: po jednom až dvou týdnech (u pudrové textury)

Jakým způsobem mám své štětce čistit?

  • Čistěte své štětce jemně. Intenzivní dření a mačkání by křehké štětinky poškodilo.
  • Při čištění by se do kontaktu s vodou měly dostat pouze štětinky. Pozor si dejte především na to, aby se voda nedostala dovnitř štětce. Vlhkost by mohla rozpustit lepidlo a hrozilo by tak vypadání štětin.
  • Štětce při sušení nenechávejte postavené štětinami nahoru - voda by se dostala do násadky.
  • Mokrý štětec nefénujte ani nesušte na topení. Horko poškozuje strukturu vlasu štětce a je tak lepší jej nechat uschnout přirozeně.

Tip: Štětce sušte nejlépe svisle, tedy štětinkami dolů. Můžete použít gumičku na vlasy a štětec připnout například na úchytku od šuplíku. Další variantou je pak sušit štětce vodorovně položené na ručníku.

Přečtěte si také:

Kuperóza aneb jak bojovat se zarudlou pletí?