Jste zde

Víte, proč potřebujete ve své každodenní péči retinol?

Kosmetický průmysl neustále přichází s novými a novými látkami proti stárnutí, aby se nakonec vrátil k té snad nejslavnější: retinolu. Jde o jednu z nejlépe prozkoumaných kosmetických složek, které je přisuzována moc redukovat vrásky a pigmentové skvrny, působit proti akné a mnoho dalších pozitivních benefitů pro pleť. Co vlastně retinol je a proč a jak ho začlenit do své každodenní rutiny? 

Co je retinol?

Někdy bývá označován jako vitamín A, do toho se setkáváme s pojmy jako retinoidy nebo kyselina retinová. Pojďme si dát malou lekci chemie a ujasnit si základní pojmy. 

Retinol patří do skupiny retinoidů, což jsou formy vitamínu A, tzv. deriváty. Ty se v pleťových buňkách přeměňují na kyselinu retinovou, aktivní formu vitamínu A. Proč tedy rovnou nenanášíme na pleť přípravky s kyselinou retinovou? Sama o sobě se používá při léčbě akné a je dostupná pouze na lékařský předpis. Při jejím používání totiž hrozí podráždění pleti, navíc je čistý vitamín A citlivý na světlo a vzduch a o svou účinnost tak látka při styku s kyslíkem může přijít. Deriváty vitamínu A tak oproti ní mají potřebnou stabilitu a jsou pletí lépe snášeny. Obzvlášť to pak platí pro zapouzdřené retinoidy, jejichž forma ještě více brání oxidaci. 

Jaké retinoidy známe?

Aby toho nebylo málo, existuje i několik typů retinoidů. V péči o pleť se setkáte především s těmito:

  • Retinal, nebo také retinaldehyd, je takzvaný prekurzor kyseliny retinové a dokáže se velmi rychle přeměnit na aktivní formu vitamínu A. Jde tedy o nejrychleji působící retinoid v péči o pleť. Zároveň se s ním ale pojí také nejvyšší riziko podráždění. 
  • Retinol, někdy nazývaný jako vitamín A1, je vysoce stabilní formou vitamínu A. Vyznačuje se dobrou snášenlivostí i účinností
  • Retinyl palmitát je slabším typem retinoidu, který se v pokožce mění na retinol, následně na retinal a ten až poté na kyselinu retinovou. 

Tip: Vyzkoušejte ALCINA Retinol noční krém s hyaluronem. Obsahuje vysoce kvalitní zapouzdřený retinol, který vyniká vysokou stabilitou. Jeho složení doplňuje kyselina hyaluronová a bambucké máslo pro skutečně intenzivní péči a ještě větší podporu obnovy buněk. Již po dvou týdnech uvidíte hladší a pevnější pokožku. 

Retinol a jeho účinky na pleť

Už víme, co vlastně retinol je. Proč byste ho ale měli do své pečující rutiny zařadit? 

  • Stimuluje produkci kolagenu

Retinol patří k nejoblíbenějším anti-age složkám nejen proto, že podporuje tvorbu kolagenu, ale zároveň brání jeho rozpadu v pokožce. Stabilní kolagenová vlákna jsou totiž zásadní pro pevnost a pružnost pleti. Přirozený proces tvorby kolagenu ale s rostoucím věkem zpomaluje, objevují se vrásky a pokožka ztrácí elasticitu. Retinol pomáhá produkci znovu nastartovat, vyhlazovat linky a vrásky a zároveň podporuje odolnost pleti. 

  • Zlepšuje texturu pleti a vzhled pórů

Se snížením obsahu kolagenu v pleti se pojí také viditelné a zvětšené póry. Částečně za ně může i genetika a retinol si s jejich velikostí bohužel neporadí. Může však mít pozitivní vliv na jejich vzhled, zjemňuje je a zabraňuje vzniku velkých pórů díky stahujícím vlastnostem. 

  • Obnovuje kožní buňky

Retinol také pomáhá stimulovat metabolismus buněk, díky čemuž se vrchní vrstva pokožky, epidermis, rychleji obnovuje. Kůže se snáze zbavuje odumřelých buněk a výsledkem je jemnější a hladší pokožka. 

  • Redukuje pigmentové skvrny

Obnova buněk má ještě jeden pozitivní vliv, a to na pigmentové skvrny způsobené kožním barvivem, melaninem. Protože jsou buňky rychleji nahrazovány novými, snadněji tak docílíte rovnoměrného tónu pleti

  • Bojuje proti volným radikálům

Retinol je vedle toho všeho také účinným antioxidantem. Neutralizuje tak negativní účinky volných radikálů, tedy nestabilních molekul kyslíku, které se vážou na jiné molekuly v buňkách a způsobují jejich poškození, což vede k předčasnému stárnutí pleti. 

  • Pomáhá udržovat úroveň hydratace

Se suchou pokožkou se potýkají především ženy v období menopauzy. Klesající hladina estrogenu snižuje schopnost pleti udržovat vodu, což vede vedle vysychání také k ochabování a blednutí. Retinol pomáhá buňkám lépe vázat vlhkost a déle ji uchovávat.

Používejte retinol správně

Retinol je optimální aplikovat na vyčištěnou pokožku večer, abyste se vyhnuli vystavování pleti slunečnímu záření. A to jednak proto, že je látka citlivá na světlo, které by zpomalilo přeměnu na kyselinu retinovou a snížila by se tak její účinnost, zároveň je pleť po aplikaci citlivější. V průběhu dne tak nezapomínejte na přípravek s ochranným faktorem (např. UV Control Serum N° 1 s SPF 25), a to v průběhu celého roku. 

Ve spojení s retinolem také, alespoň ze začátku, platí zásada: méně je více. Jde o vysoce účinnou látku a pleť byste tak neměli přetěžovat nadměrnými koncentracemi. Zpočátku krém nanášejte ob jeden nebo dva dny, aby si na látku vaše pleť zvykla. Pokud se nesetkáte s negativní reakcí, můžete přejít na denní bázi používání.