Jste zde

Jak na manikúru, která vydrží? Tady jsou osvědčené triky

Vytvoření perfektní manikúry není otázka dvou minut. A tak samozřejmě chceme, aby nám vydržela co nejdéle. Jenže co když už po pár dnech vidíte odlupující se lak na špičkách nehtů a o ztraceném lesku ani nemluvě? Je čas naučit se správný postup lakování a také šikovné triky. Tady jsou!

1. Připravte si čisté plátno

Že před úpravou nejprve odstraníte zbytky původního laku, je jasné. Ale vaše nehty nejsou perfektně čisté ani v případě, že nalakované nebyly. Může na nich totiž zůstávat mastnota, která vaši snahu o dlouhotrvající výsledek zhatí. Začněte tedy vždy tím, že nehty vyčistíte bílým octem, případně ruce pořádně umyjete mýdlem. 

2. Ta správná délka

Může mít délka nehtů vliv na výdrž manikúry? Ano! Dlouhé nehty možná vypadají elegantně, ale také jsou náchylnější k lámání. Raději proto nehty za pomoci pilníku zkraťte. Místo časté chyby – pilování ze strany na stranu – pilujte pouze jedním směrem, abyste nezpůsobili jejich třepení. Následně jemně zatlačte (například pomerančovým dřívkem) nehtovou kůžičku. 

3. Podklad je král

Pokud mají nehty požadovaný tvar, jsou čisté a suché (voda totiž nehty roztahuje, a pokud je nalakujete ještě vlhké, při stahování lak popraská), konečně můžete vzít do rukou lak. Zatím ale ne ten barevný, nýbrž průsvitný podkladový (např. Healthy look base coat). Jeho účelem je nehet zpevnit, vyživit, vyhladit a ochránit před zabarvením. Má tedy spoustu funkcí, a proto tento krok nikdy nevynechávejte.

4. Jak se vybarvíte?

Jakmile podkladový lak zaschne, můžete se pustit do „barvení”. Vybírejte ale pečlivě. Výrazné odstíny, jako je červená nebo fuchsiová, sice máme rádi, ale zároveň nám tyto barvy nic neodpustí a každá nedokonalost, ať už jde o odlupování, nebo ne zrovna stoprocentní aplikaci, na nich vynikne mnohem víc než v případě laků v neutrálních a světlých tónech. 

Tip: Máte ve zvyku lahvičku s lakem před nanesením pořádně protřepat? Tímto pohybem se do laku mohou dostat vzduchové bubliny, které pak na nehtech dělají neplechu. Místo toho raději položte lahvičku mezi dlaně a chvíli jí mezi nimi „převalujte” ze strany na stranu.

5. Tři tahy stačí

Při nanášení barevného laku všechno stojí na správné technice. Snažte se vytvořit co nejrovnoměrnější a nepříliš silnou vrstvu. Toho docílíte tak, že štěteček dostatečně otřete o hranu lahvičky a nanesete lak třemi tahy – dvěma po bocích a jedním uprostřed nehtu. Pokud budete přidávat další vrstvy, nechte tu předchozí vždy důkladně zaschnout.

6. Naneste top coat (a pak znovu)

Dalším krokem je top coat, tedy svrchní lak, který má za úkol dodávat manikúře lesk a prodlužovat její výdrž. Aby svou funkci plnil na 110 %, je dobrým trikem ještě trochu přidat na špičkách a spodních okrajích nehtů, což jsou kritické oblasti nejnáchylnější k odlupování. Neznamená to však, že lakem výsledek přetřete a máte na týden vystaráno. Aby byly nehty v perfektním stavu co nejdéle, přidejte další vrstvu top coatu každé dva nebo tři dny

7. Buďte trpěliví 

Jakmile nanesete poslední vrstvu laku, je na řadě čekání na kompletní zaschnutí. Trvá to obvykle déle, než si myslíte. I když jsou totiž nehty na dotek suché, mohou se stále snadno odřít nebo jinak poškodit při běžných činnostech. Takže, i když je to trochu nuda, čekejte co nejdéle, třeba u dobrého filmu. 

Tip: Nestíháte a potřebujete mít nehty suché co nejrychleji? Pak jim připravte ledovou lázeň. Do misky nebo umyvadla napusťte studenou vodu a na chvíli do ní nehty ponořte. Posloužit může také studený vzduch fénu. Ale pozor, horkým vzduchem sušení nepopoženete, naopak celý proces prodloužíte. 

8. Vyhýbejte se vodě i chemikáliím

Závěrečnou radu nejspíš čekáte – krásné nehty a několikahodinové drhnutí domácnosti si spolu úplně nerozumí. Vyhněte se proto dlouhému máčení rukou ve vodě i kontaktu s chemikáliemi v čisticích prostředcích. Do úklidu nebo mytí nádobí se nepouštějte bez rukavic a nepoužívejte nehty jako „nářadí”, například k otevření plechovky. 

Už se těšíte na okouzlující manikúru, která vám konečně vydrží?