Jste zde

Pomoc, roztřepené konečky! Jak s nimi zatočit?

Kdo by nesnil o silných a lesklých vlasech? Ať už nosíte jakýkoliv střih, pravděpodobně toužíte po tom, aby vaše hříva byla především zdravá a krásná. Čím jsou ale vlasy delší, tím častěji u nich může dojít k třepení konečků, a to vinou mnoha příčin. Nemusíte však mít obavy, i třepení lze účinně předcházet!

Jak poznám, že mám roztřepené konečky?

Roztřepený koneček vlasu je takový, který se na samotném konci dělí, a není tedy ucelený po celé své délce. Vlas je kvůli tomu křehčí, působí matně a může se třepit až do délky několika centimetrů. K tomu dochází tehdy, když je poškozená vnější ochranná vrstva vlasu (kutikula).

Mezi nejčastější příčiny třepení konečků patří:

  • tepelné poškození (časté fénování, žehlení či kulmování vlasů),
  • vnější vlivy (sluneční záření nebo slaná voda),
  • mechanické poškození (kartáčování, česání či tření o oděv),
  • chemické poškození (barvení, odbarvování, trvalá, chemické rovnání).

Krátké vlasy nemají k třepení takové sklony, naopak nejohroženější jsou vlasy dlouhé, jemné či barvené. Je tomu tak proto, že konečky jsou nejstarší a zároveň nejnamáhanější částí vlasu – během let toho již zakusily opravdu hodně, takže není divu, že se mohou snadno třepit.

Mám roztřepené konečky – co teď?

Jakmile se konečky vlasů jednou roztřepí, nelze je již zacelit. V takovém případě musíme zavolat na pomoc profesionály – váš kadeřník či kadeřnice konečky šetrně zastřihne a zároveň vám doporučí účes, který bude pro váš typ vlasů nejvhodnější. Existují dokonce speciální techniky střihu, které byly vyvinuty právě pro pomoc vlasům s roztřepenými konečky.

Jednou takovou technikou je tzv. care cut (pečující střih), kdy vám kadeřník rozdělí vlasy na malé části a konečky opatrně odstřihne. Zajímavostí je to, že kadeřník nechává nůžky předem nahřát, což napomáhá rychlému zacelení vlasu, a tedy k menšímu sklonu k třepení.

Druhou vhodnou technikou je tzv. twist cut, kdy kadeřnice jednotlivé pramínky pevně stáčí. Díky tomu se roztřepené konečky dostanou na povrch stočeného pramenu, takže je lze snadno odhalit a zastřihnout. Při této úpravě musí být vlasy suché a nejsou předem nijak upravené.

A jak na domácí péči?

„Sérum na roztřepené konečky dlouhých vlasů je skutečně všestranným talentem. Dokáže dlouhodobě redukovat roztřepené části vlasů a uhladit konečky.“

Robert Mrosek, kadeřník a ambasador značky ALCINA

 

Dobrou zprávou je, že třepení konečků lze velmi účinně předcházet! Pokud svým vlasům dopřejete pravidelnou a pozornou péči, nejenže se vyvarujete roztřepených konečků, ale také svojí hřívě dodáte lesk poddajnost. Přípravky, které používáte, by měly být odborně vybrané tak, aby vyhovovaly vašemu typu vlasů – Sérum na roztřepené konečky dlouhých vlasů vám vždy bude věrným pomocníkem. A vy si pak již můžete jen užívat svůj každodenní rituál!

Abyste docílili maximální péče a hydratace, je vhodné sérum zkombinovat s ostatními přípravky z téže řady. Pokud máte dlouhé vlasy, vyberte si tu ideální kombinaci dle svého typu vlasů.

10 tipů od profesionálů

Nechejte si pravidelně zastřihávat konečky – nejlépe ve svém oblíbeném profesionálním kadeřnictví.

Pravidelně používejte kondicionér a vyživující vlasové kúry, pomůžete tak zabránit poškození a zároveň dodáte svým vlasům hydrataci.

Po umytí si vlasy nedrhněte ručníkem, ale jemně je promačkejte a osušte. Také byste neměli chodit spát s mokrými vlasy, protože mokré vlasy jsou obzvlášť citlivé.

Pokud máte delší vlasy, občas si je sepněte, aby se vám netřely o oblečení nebo o ramena.

Nevázejte si culík pokaždé na stejném místě a používejte gumičku bez kovové spony.

Velmi důležité: Nebarvěte si vlasy sami, svěřte se profesionálům. Vyhnete se díky tomu chemickému poškození vlasů.

Před fénováním a rovnáním vždy použijte Ochranný sprej před teplem (https://www.alcina.cz/ochranny-sprej-pred-teplem) z řady #ALCINA Style. Pokud jsou vaše vlasy obzvlášť náchylné k třepení konečků, používejte kulmy nebo žehličky co nejméně a na co nejmenší teplotu.

Používejte kartáče na vlasy z přírodních materiálů (např. dřevěné), které jsou k vlasům obzvlášť šetrné a neporušují kutikulu.

I vaše vlasy potřebují dovolenou: chraňte je před sluncem, chlórem a slanou vodou.

Dopřejte svým vlasům občas pauzu od stylingu.