Jste zde

Průvodce zimní péčí o pleť: proč je pokožka suchá a jaké ingredience pomáhají?

Suchá pleť v zimním období může být stejně nepříjemná jako kousající svetr. Štípe, svědí, způsobuje podráždění a zkrátka se v něm necítíme dobře. Jenže pleť na rozdíl od svetru nevyměníme. Co dělat, abyste se ve své pokožce zase cítili dobře?

Proč máte v zimě suchou pleť?

Abyste pochopili, co vaše pokožka v zimě potřebuje, pojďme se společně vydat po stopách příčin suché pleti. Chladné období pro ni znamená ve zkratce to, že se pohybuje mezi dvěma extrémy – nízkými teplotami venku a suchým vzduchem ve vytápěných místnostech. A obojí vede ke ztrátě vlhkosti. V zimě také dochází ke snížení produkce kožního mazu, který tvoří přirozenou ochrannou vrstvu a uzamyká vlhkost, což jen podporuje další vysušování. A protože se zpomaluje i obnova buněk, je k tomu všemu pokožka mdlá a zhrublá.

 

Čas na změnu

Naše pleť nám tím vším dává jasně najevo, že letní péče nestačí a každodenní rutina si žádá změnu. A začít je potřeba hezky od začátku, tedy čištěním. I to je třeba přizpůsobit chladnému počasí, abychom pleť zbytečně nezatěžovali, ale naopak ji chránili. Sáhněte po jemných čisticích přípravcích bez alkoholu, které nenarušují přirozenou ochrannou bariéru pleti (naším tipem je Čisticí pěna nebo Čisticí mléko). Obličej si myjte pouze vlažnou vodou, nikoliv horkou, která může pleť dráždit. Exfoliaci si v zimě klidně dopřávejte, ale raději za pomoci šetrných enzymatických peelingů a také maximálně jednou či dvakrát za týden. 

Následovat by měla hydratace v podobě vhodné podkladové ampule nebo séra. Lehký krém vyměňte za hutnější variantu (například Kašmírový pleťový krém), která dodá pleti lipidy a vlhkost. Čas od času přidejte i něco navíc – pleťovou masku (sáhněte třeba po 5minutové masce a klidně ji nechte působit přes noc) nebo se vydejte do salonu na profesionální ošetření s masáží obličeje, která podpoří vláčnost pleti. 

Tip: Perfektním bonusem bude pro pleť v zimních měsících Kašmírová 2fázová ampule. Má podobu desetidenní intenzivní kúry, a protože obsahuje panthenol a spoustu výživných olejů, navrací pleti hebkost, podpoří rovnováhu vlhkosti a chrání ji před dalším vysoušením. A její kašmírová vůně z vašeho pečujícího rituálu udělá pohádkový zážitek!

Hydrataci pokožky ale můžete podpořit i zevnitř, a to vhodnou stravou bohatou na omega-3 mastné kyseliny. Najdete je třeba v lososovi, vlašských oříšcích nebo lněných semínkách. Důležité je také dodržování pitného režimu. Myslete na to, i když máte v zimě menší žízeň!

Ty správné ingredience pro vaši rutinu

A jaké složky v zimních pečujících přípravcích hledat? ALCINA věří v kouzlo kašmíru. Je spojovaný převážně s luxusním oblečením, ale cenný extrakt z kašmírové vlny umí zázraky také s pletí. Svým složením je podobný lidské pokožce a obsažené lipidy posilují kožní bariéru, vážou na sebe vlhkost a ukládají ji na později. Tím extrakt poskytuje dlouhodobou a hloubkovou hydrataci a suchá a namáhaná pokožka se tak stává jemnou a vláčnou. Navíc chrání před chladem a větrem, což je v zimě nedocenitelná vlastnost. Vedle toho je také bohatý na aminokyseliny. Ty zajišťují pružnost a pevnost pleti a známky předčasného stárnutí tak nemají šanci. 

Teď už víte, proč má ALCINA v sortimentu celou řadu Cashmere, která se stará nejen o pleť, ale i ruce a pokožku celého těla. V produktech najdete vedle kašmírového extraktu i další skvělé bojovníky s nástrahami zimy, jako je bambucké máslo, koenzym Q10 nebo urea. To všechno dohromady znamená ten nejlepší zimní koktejl pro vaši každodenní péči.