Jste zde

Zaměřte se na čištění podle typu pleti

V koupelně vám stojí celá řada pečujících přípravků, které vám mají zajistit mladistvou a zářivou pleť. Pokud ale zanedbáváte první krok rutinní péče – čištění – velmi pravděpodobně nevyužíváte potenciál svého beauty regimentu na maximum. Proč čištění pleti nepodceňovat a jak vybrat ideální čisticí přípravek podle typu pleti?

Proč je čištění pleti důležité

Důvodů, proč je čištění pleti ráno a večer alfou a omegou každodenní péče, je víc, než tušíte:

  • Pravidelné čištění z pleti odstraňuje nejen nečistoty, které na pleti ulpí při pobytu venku, ale také maz, make-up nebo zbytky opalovacího krému
  • Čištění podporuje buněčnou výměnu a tím, že pleť zbavuje nečistot, také umožňuje látkám z pečujících přípravků pracovat efektivněji
  • Udržování pleti v čistotě je důležitým předpokladem pro snížení rizika vzniku akné
  • Při čištění pleť masírujete, což podporuje cirkulaci krve pro svěží vzhled. 

Jak vybrat čisticí produkt podle typu pleti

Aby se ale tyto výsledky dostavily, je zapotřebí správná technika, pravidelnost a také vhodný produkt odpovídající vašemu typu pleti. V opačném případě se totiž může stát, že všechna séra, krémy a masky, které na pleť nanesete po čištění, nepřinesou očekávaný efekt. Jednoduše proto, že se vzájemně svými účinky nebudou optimálně podporovat.    

Mastná a smíšená pleť

Ačkoliv se může zdát, že u mastné a smíšené pleti potřebujete pro čištění silné až agresivní přípravky, opak je pravdou – nejlépe bude fungovat šetrnost. Tento typ pleti si nejlépe rozumí s čisticími gely, případně pěnami, které pokožku vyčistí, ale nezbaví ji všech olejů a nezpůsobí tak nepříjemné stahování. Ve složení hledejte ingredience, jako je kyselina salicylová, AHA a BHA kyseliny, niacinamid nebo zinek, tedy látky účinné v boji s akné. V případě mastné pleti se také nezapomeňte odlíčit vždy před cvičením a pokožku vyčistit, jakmile workout dokončíte, abyste se vyhnuli vzniku pupínků. 

Suchá pleť

Nejlepší volbou pro suchou pleť jsou krémové přípravky nebo čisticí produkty na bázi oleje – obsahují totiž obvykle i hydratační a lipidové složky, které pleť pěstí. Hledejte ve složení ceramidy, glycerin, jojobový olej nebo olej z hroznových jader a vyhněte se produktům s obsahem alkoholu.  Pokud po aplikaci cítíte stahování, možná se vám pokožka snaží říct, abyste čisticí přípravek zkusili vyměnit. U suché pleti je obzvlášť důležité předcházet dalšímu vysušování použitím vhodného tonika a úpravou pH pleti.  

Citlivá pleť

Pokud máte citlivou pleť, je obzvlášť důležité hledat co nejšetrnější produkty – bez parfemace, alkoholu a abrazivních částeček. Navíc ale musíte přihlédnout k tomu, v jakém stavu vaše pleť je. Citlivá pleť totiž může být zároveň také suchá nebo mastná. Pokud jde o konzistenci přípravku, citlivé pleti obvykle svědčí čisticí mléka i gely. Nový čisticí produkt nejprve vyzkoušejte na malém kousku kůže, díky čemuž zjistíte, jak na něj pokožka reaguje.

Pravidla čištění 

A jak je to se správným postupem a technikou? Držte se těchto zásad:

  • Prvním krokem by mělo být odstranění make-upu. Využít můžete například šetrný Soft Eye Make-up Remover
  • Vyhněte se extrémům a neumývejte pleť horkou, ale ani ledově studenou vodou. Nejlépe jí bude svědčit voda vlažná.
  • K samotnému čištění obvykle nepotřebujete žádné speciální pomůcky a budou stačit vaše ruce, případně odličovací tamponky. 
  • Nezapomínejte ani na oblast krku a dekoltu.
  • Při sušení pleti po čištění k ní stačí jen jemně přitisknout ručník. Rozhodně jím pleť nedřete. Zároveň se ujistěte, že je ručník čistý.
  • Po čištění pokračujte aplikací vhodného tonika a dodáním hydratace za pomoci denního nebo nočního krému.    
  • Nepřehánějte to – čištění pleti dvakrát denně je naprosto dostačující.