Jste zde

Víme, co doopravdy funguje na pigmentové skvrny na obličeji

Ačkoliv jsou většinou zcela neškodné, hledáme všemožné způsoby, jak se jich zbavit. Pigmentové skvrny, kterým se také říká sluneční nebo stařecké, nás totiž dělají staršími. Jak jejich vzniku předejít, co na ně skutečně funguje a jaké rady raději neposlouchat? To všechno vám náš kompletní průvodce prozradí. 

Co jsou pigmentové skvrny a jak vznikají?

Tón pleti každého z nás je trochu jiný, což má na svědomí pigment melanin. Občas se ho v určitých částech těla nahromadí více (odtud pochází i označení hyperpigmentace) a vznikají tak skvrny. Co za tím stojí? 

  • UV záření: Hlavním úkolem melaninu je ochrana před UV zářením. Sluneční paprsky stimulují buňky k jeho produkci a v ideálním případě vznikne rovnoměrné opálení. Někdy však proces rovnoměrně neprobíhá, melanin se nerozkládá a na pokožce zůstávají hnědé skvrny. 
  • Věk: Označení stařecké skvrny nevzniklo jen tak pro nic za nic. Tím, že se v průběhu života zvyšuje míra vystavování naší kůže slunci, se zvyšuje i pravděpodobnost vzniku hyperpigmentace. Většinou se proto skvrny objevují v oblasti rukou, tváře nebo dekoltu, zkrátka tam, kam sluneční paprsky dopadají nejčastěji. 
  • Genetika: Genetika má často na svědomí vznik malých pih i větších skvrn v dětství. Obecně také platí, že u osob s velmi světlým odstínem pleti se mohou pigmentové skvrny objevit i v mladém věku z toho důvodu, že jsou citlivější na UV záření.
  • Hormonální změny: Pigmentové skvrny běžně postihují například nastávající maminky, protože podle výzkumů způsobuje zvýšená hladina estrogenu během těhotenství vyšší produkci melaninu. Skvrny vzniklé v důsledku hormonálních změn však většinou samy zmizí.   

Látky, které proti pigmentovým skvrnám fungují

Pokud skvrny nemizí samy, není třeba panikařit. Pomohou totiž i kosmetické přípravky s obsahem osvědčených látek. Jen je potřeba trocha trpělivosti a také správný výběr. Na jaké ingredience vsadit?

  • AHA a BHA kyseliny: S AHA kyselinami se v kosmetice setkáváme nejčastěji ve formě kyseliny glykolové nebo mléčné, které jsou oblíbené pro svou schopnost urychlovat buněčnou obnovu. BHA, tedy beta hydroxykyseliny, zase vynikají exfoliačním a protizánětlivým účinkem a využívají se k redukci skvrn po akné. Ať už do péče přidáte jakoukoliv z nich, snažte se je zařadit do večerní části rutiny. Pleť totiž po jejich aplikaci reaguje výrazně citlivěji na slunce. 
  • Kyselina azelaová: Tato složka působí jako jemný peeling a přispívá tak k odstranění ztmavlých buněk na povrchu pokožky. Zároveň stahuje póry, zjemňuje pleť a působí jako antioxidant. 
  • Niacinamid: Tato látka zabraňuje přenosu melaninu do svrchních vrstev pokožky a snižuje tvorbu nového melaninu. Funguje tak i jako skvělá forma prevence. 
  • Retinol: Oblíbená forma vitamínu A podporuje rychlejší obnovu buněk, což pomáhá redukovat pigmentové skvrny a zároveň i hloubku vrásek. Stejně jako v případě AHA a BHA kyselin i retinol zvyšuje citlivost pleti na sluneční paprsky a rozhodně byste tak neměli zapomínat na pravidelné používání ochrany proti slunci
  • Extrakt z kořene lékořice: Krémy a séra s obsahem této látky zabraňují přeměně tyrosinu na melanin. Podobně funguje také kyselina kojová získávaná z hub nebo výtažek z moruše. 
  • Vitamín C: Přípravky s obsahem vitamínu C jsou skvělou prevencí vzniku pigmentových skvrn. Tato látka má rozjasňující a antioxidační účinky a vedle toho přináší i hydratační a anti-age efekt. Majitelé citlivé pleti si ale musí dát pozor na možnost podráždění v případě vysokých koncentrací.   

Zabojujte proti pigmentovým skvrnám domácí péčí

Ať už se s pigmentovými skvrnami potýkáte, nebo chcete jejich vzniku předejít, vyzkoušejte naši jednoduchou pečující rutinu o 4 krocích:

1) Čištění obličeje

Čištění obličeje každé ráno i večer je základ. Mělo by být jemné, ale důkladné, aby mohly všechny látky z následně použitých produktů optimálně proniknout do pokožky a rozvinout svůj účinek. Pro normální nebo mastnější pleť použijte Čisticí gel se zinkem a aloe vera. V případě suché nebo citlivé pleti zvolte Čisticí pěnu s lehkou texturou a panthenolem. 

2) Peeling nebo sérum

V dalším kroku se zaměřte na buněčnou obnovu prostřednictvím peelingu nebo séra. Tekutá forma přípravků usnadní pronikání látek do hlubších vrstev epidermis. Naším tipem je Skin Manager Pleťové tonikum nebo Aktivní tonikum s obsahem účinných AHA kyselin. 

3) Péče ve dne i v noci

Pokud jde o krém, pro denní péči volte takový, který působí proti předčasnému stárnutí pleti vlivem okolního prostředí (jako je například Vitamín C Denní krém s hyaluronem). Na noc sáhněte po vydatnějším přípravku pro regeneraci a buněčnou obnovu, jako je Retinol Noční krém s hyaluronem

4) SPF ochrana

Abyste předešli vzniku dalších pigmentových skvrn, zahrňte do běžné denní péče v průběhu celého roku UV ochranu. UV Control sérum N° 1 s SPF 25 je perfektní volbou, protože jej lze použít ve spojení s jakýmkoliv dalším sérem nebo krémem a funguje i jako podklad pod make-up.

Pozor na babské rady

Možná jste na internetu narazili na spoustu zaručených rad, jak se pigmentových skvrn zbavit za pomoci běžných kuchyňských ingrediencí. Napáchat tím ale můžete více škody než užitku. Například hojně doporučovaná citronová šťáva nebo jablečný ocet sice mohou díky obsaženým kyselinám skvrny lehce zesvětlit, ale zároveň pracují nerovnoměrně, takže pleť nezíská kýžený sjednocený odstín, a navíc hrozí podráždění pokožky. Nejsou také vhodné k pravidelnému používání, které je k odstranění skvrn nezbytné. Podobně je na tom i pasta vyrobená z jedlé sody, která narušuje ochranný plášť pokožky

Pokud vám běžně prodejné přípravky nepomáhají, vydejte se raději místo experimentů do kosmetického salonu nebo k dermatologovi. Odborníci mají k dispozici sofistikovanější a bezpečné metody, které budou k vaší pleti maximálně šetrné.