Jste zde

Jak (ne)kombinovat retinol s dalšími účinnými látkami?

Podporuje produkci kolagenu, zjemňuje póry, přispívá k obnově buněk, redukuje pigmentové skvrny a zjednodušeně řečeno tak velkou měrou přispívá k mladistvému, vyhlazenému a vypnutému vzhledu naší pleti. Retinol ve své koupelně prostě chceme. Věděli jste ale, že jeho efekt můžete ještě zesílit kombinací s dalšími účinnými látkami? Poradíme, jaké to jsou, a na co si dát při aplikaci raději pozor. 

Retinol a kyselina hyaluronová

Kyselinu hyaluronovou si kosmetický svět zamiloval jako neuvěřitelný magnet na vodu. Jeden gram na sebe dokáže navázat až 6 litrů vody, což z ní dělá nedocenitelného pomocníka v boji proti suchosti i vráskám. A s retinolem se v tomto ohledu perfektně doplňuje, protože každá z těchto látek působí v jiných vrstvách pokožky:

  • Kyselina hyaluronová má velké molekuly, působí tak primárně v horních vrstvách pokožky a přináší okamžitý efekt. 
  • Molekuly retinolu jsou menší a dokáží tak proniknout do hlubších vrstev pleti, kde posilují pojivovou tkáň a minimalizují viditelnost vrásek z dlouhodobého hlediska. 

Víte, že v přípravcích řady ALCINA Hyaluron 2.0 najdete pokročilou formu kyseliny hyaluronové, která obsahuje jak velké, tak i malé molekuly a proniká do svrchních i hlubších vrstev pokožky zároveň?  

Tip: Aplikovat nejprve kyselinu hyaluronovou, nebo retinol? Záleží na konzistenci produktu. Pravidlo vrstvení říká, že přednost mají tekutější přípravky, jako jsou séra a gely, a až na ně by měly přijít mastnější a hutnější krémy. Hyaluron 2.0 Pleťový gel se tak hodí pod vydatnější retinolový krém. Pokud však používáte retinolové sérum, pokračujte výživným hydratačním přípravkem, jako je například Hyaluron 2.0 Pleťový krém

Retinol a vitamín C

Vitamín C má s retinolem mnoho společného. Oba jsou silnými antioxidanty a chrání pleť před negativním vlivem volných radikálů, oba stimulují tvorbu kolagenu a oba mají schopnost redukovat hyperpigmentaci. V péči o pleť tak fungují jako velcí univerzálové. Přemýšlíte, kterou z těchto látek při každodenní péči upřednostnit? Dobrá zpráva – složité rozhodování není potřeba. Stačí retinol a vitamín C používat v různou denní dobu a využít tak síly obou z nich!

Tip: Vitamín C Denní krém s hyaluronem je optimální denní péčí. Posiluje obranyschopnost pokožky a zvyšuje účinek opalovacích krémů. Retinol Noční krém s hyaluronem je s ohledem na peelingové vlastnosti retinolu, které zvyšují citlivost pleti na sluneční paprsky, ideální péčí na noc. 

Retinol a AHA a BHA kyseliny

Možná jste slyšeli, že byste AHA a BHA kyseliny s retinolem kombinovat neměli. Je to však trochu jinak. 

AHA, tedy alfa hydroxykyseliny, jako je kyselina mléčná nebo glykolová, a BHA, tedy beta hydroxy kyseliny, kam patří třeba kyselina salicylová, přispívají stejně jako retinol k obnově pokožky. Pracují ale rozdílně. Zatímco retinol spouští obnovu zevnitř, AHA a BHA kyseliny k ní přispívají peelingovým efektem zvenčí. Jejich nízká hodnota pH totiž snadněji naruší spojení mezi odumřelými buňkami na povrchu pokožky.

Spojení těchto látek je tak ideální pro ty, kdo touží po hladké a rozjasněné pleti. Je ale třeba postupovat pomalu, aby účinek nebyl pro pokožku „příliš” a neobjevilo se podráždění. Pokud máte citlivější pleť, nanášejte přípravky s těmito látkami nejprve pouze obden a samostatně. Poté můžete postupně přejít k používání současně, avšak s určitým kratším odstupem mezi aplikacemi. Vždy také jako první naneste přípravek s AHA či BHA kyselinami a až poté retinolovou péči. 

Tip: Vyzkoušejte Skin Manager Pleťové tonikum s AHA kyselinami, které je dostatečně šetrné i pro citlivou pleť. Obsažené ovocné kyseliny pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky a zjemňovat póry. 

A teď už víte, jak z účinných látek v kosmetických přípravcích získat pro svou pleť maximum benefitů! Upravíte podle toho svou každodenní beauty rutinu?