Jste zde

Jaro a citlivá pleť: co funguje na svědění, zarudnutí nebo oteklé oči?

Jaro. V někom evokuje kvetoucí a svěží přírodu, další ale vidí suchou a svědivou pokožku, oteklé oči nebo nástup pupínků. Pokud jste se našli ve druhé skupině, nenechte si jaro zkazit. Podíváme se na nejčastější problémy pleti na jaře a poradíme, jak je řešit.

Proč je pleť na jaře citlivější?

Možná máte pocit, že vaše pokožka zažívá náročné období neustále. V létě je to sluníčko, které vede k následné suchosti pleti na podzim, v zimě se objevují problémy způsobené nízkými teplotami. A ono to tak skutečně je. Právě proto je důležité nad svou každodenní péčí o pleť přemýšlet a upravovat rutinu tak, abyste pro svou pokožku dělali v aktuálním období maximum. 

Na jaře mohou vaši pleť zaskočit náhlé a prudké změny teplot, sílící sluneční paprsky, vítr i pyly, které začínají poletovat ve vzduchu. To všechno může znamenat zvýšenou citlivost pleti a s ní související podráždění, suchost nebo vznik akné. A to i v případě, že citlivý typ pleti ve skutečnosti nemáte. Co na tyto projevy funguje? 

1) Akné

Na pupínky běžně netrpíte, ale s příchodem jara se jim najednou na vaší pleti nepříjemně daří. Vysvětlení je prosté – ve vyšších teplotách se více potíte a právě zvýšené množství mazu a nečistot je pro pupínky živnou půdou. 

Řešení: Pokud se zpotíte, pleť co nejdříve otřete ubrouskem, abyste minimalizovali riziko zanícení. Zaměřte se na poctivé čištění pleti dvakrát denně, nejlépe přípravkem, který nebude na olejové bázi. Pomoci může také pravidelný peeling, kterým odstraníte odumřelé kožní buňky a další nečistoty. S pupínky můžete bojovat i lokální dezinfekcí, ideálně s obsahem kyseliny salicylové s antibakteriálním účinkem. 

2) Dehydratace a svědění

V zimě vysoušení pokožky tak nějak očekáváme, ale na jaře? Na vině bývá poškozená ochranná bariéra pleti, ale i podráždění vlivem vnějších faktorů, jako jsou sluneční paprsky nebo třeba klimatizace.

Řešení: Úkolem číslo jedna je dodat dehydratované pleti hydrataci. K tomu nejlépe poslouží přípravky s kyselinou hyaluronovou nebo jinými složkami schopnými vázat vodu. Účinek krémů podpořte tím, že budete doplňovat hydrataci i zevnitř – dodržováním pitného režimu. Pro čištění pleti volte šetrné produkty, které svým složením pokožku nevysušují, a jako bonus navíc můžete do péče zahrnout sérum nebo masku posilující kožní bariéru. 

3) Zarudnutí pokožky

Začervenání pokožky je další z problémů, který k jaru bohužel patří (pokud navíc trpíte kuperózou nebo rosaceou, víte o tom svoje). A viníky můžeme opět hledat ve zvyšujících se teplotách a sílících slunečních paprscích

Řešení: Co nejvíce omezte pobyt na slunci, venku používejte poctivě SPF ochranu a ideálně také klobouk. Snažte se vyhýbat i dalším faktorům, které k zarudnutí pleti přispívají, jako jsou kořeněná jídla, alkohol a nikotin, pobyt v sauně nebo horké koupele. Přizpůsobte stavu pleti pečující rutinu a zvolte produkty určené pro kuperózní nebo citlivou pleť.

4) Svědění a otoky očí

Alergeny poletující ve vzduchu způsobují nejen kýchání a snad nikdy nekončící rýmu, projevit se mohou i svěděním pokožky nebo otoky očí

Řešení: I když to není snadné, snažte se kontakt s alergeny minimalizovat, například tím, že omezíte větrání v průběhu dne. Pomoci mohou také čističky vzduchu. Dobrým tipem je se ihned, jakmile přijdete z venkovního prostředí domů, osprchovat a alergeny z pokožky tak co nejdříve smýt. Pro běžnou péči o pleť volte co nejšetrnější produkty, abyste už tak podrážděnou pokožku ještě více nedráždili. Pokud vás trápí otoky a svědění očí, vyzkoušejte Oční gel, který příjemně chladí a otoky zmírňuje.