Jste zde

Technika balayage: Vlasy jako políbené sluncem

Mezi nejžádanější salonní ošetření vlasů patří balayage už spoustu let. Dokázala tak, že není jen krátkodobým trendem, který pomine. Neustále přichází v nových a nových variacích a my všichni jsme si tento vzhled, který připomíná vlasy po návratu z dovolené u moře, oblíbili. Co vlastně balayage je, komu sluší a jak se o vlasy zesvětlené touto technikou starat?

Co je balayage?

Označení vychází z francouzského slova „balayer”, tedy „zametat”. A je to docela příhodné, protože při této technice nanáší kadeřník do vlasů barvu za pomoci štětce podobně, jako když malíř pracuje na svých obrazech. Někdy jsou prameny tenčí, někdy silnější, některé zůstávají zcela bez barvy. Výsledkem jsou tak jemné nuance a odlesky, které díky nepravidelnému rozložení působí velmi přirozeně.  

Další specialitou této techniky je, že se vlasy nebarví od kořínků. Ty zůstávají v přirozeném odstínu, na který navazují plynulé a harmonické přechody. A je přitom jedno, jakou mají vlasy barvu. Nikdy nevzniká ostrý kontrast a rozdíl mezi barvenými a neošetřenými prameny není zcela patrný. 

Komu balayage sluší?

Jestliže netoužíte po výrazné změně, je balayage přesně pro vás. Slušet bude speciálně vlasům dlouhým alespoň po ramena, ale oživit může klidně i mikádo. Stejně jako na délce nezáleží ani na barvě vlasů. Balayage funguje na zrzavých, hnědých, černých i blond vlasech. Právě blond tóny představují skvělý podklad, protože nejlépe dokreslují sluncem políbený efekt. 

Odstín ve vlasech je pak možné upravit tak, aby co nejvíce zvýraznil a podtrhnul vaši barvu očí nebo tón pokožky. Například zlatý odstín pleti krásně doladí blond odlesky v blízkosti obličeje. 

I balayage vyžaduje péči

Není ale úplně pravda, že je balayage pro každého. Jak můžete vidět na fotkách ze sociálních sítí, nejlépe tato technika vynikne na vlnitých vlasech. K tomu ale většina z nás potřebuje natáčky, žehličky a kulmy. Pokud tedy častým úpravám vlasů zrovna nefandíte, je dobré to zvážit. 

A i pokud se vlnění nevyhýbáte, je potřeba myslet na to, že má svá pravidla. Abyste zamezili lámavosti vlasů, nezapomeňte vždy před tepelnou úpravou na vlasy aplikovat Ochranný sprej před teplem. Následně do vlasů naneste Curls Concept, který zajistí delší výdrž vln, posílí je a podpoří optimální tvar a pružnost. Pro větší objem přidejte #Objemový styling-pudr. Naneste jej přímo ke kořínkům a prsty rozprostřete do délek. 

Jaká je cena balayage?

Cena balayage se pohybuje v řádu tisíců. Tato technika se totiž od běžných melírů liší. Je náročnější, vyžaduje citlivost a jemnou práci. A to se promítá i do ceny. Ta se pak mění i v závislosti na délce a hustotě vlasů a zvoleném odstínu. Zároveň si na návštěvu kadeřníka vyhraďte dostatek času, celý proces může trvat i několik hodin. Na druhou stranu ale nesmíme zapomínat na velkou výhodu balayage – výsledný efekt vydrží ve vlasech dlouhou dobu a stále dobře vypadá i ve chvíli, kdy vlasy odrůstají. 

Tip: Pro zjištění konkrétní částky se obraťte na profesionální kadeřnický salon ve svém okolí. 

Balayage a aktuální trendy

Vedle francouzské balayage, která odkazuje k původním pařížským kořenům, se můžete setkat i s dalšími variacemi na tuto techniku. 

Tiger’s Eye Hair

Tygří oko je minerální kámen, od něhož si tato technika převzala hnědé a zlaté barevné nuance. Využívá velmi tenké melíry a dodává jimi účesu teplo a pohyb. 

Á la želví krunýř

Dalším z trendů jsou vlasy napodobující svými odstíny želvovinu, kdy se střídají tmavé a světlé tóny. Výsledkem je větší kontrast, který dodává kombinace odstínů podobných karamelu, jantaru a čokoládě, což vytváří elegantní a harmonický efekt. 

Rose gold

Zejména na Instagramu můžete narazit i na variace na balayage v neobvyklých odstínech, jako je například rose gold, tedy růžovo-zlatý odstín. Pokud toužíte po trochu výraznějším vzhledu, toto je možná cesta.  

Proměny s balayage tvořila kadeřnice a školitelka ALCINA Academy Olga Široká.

Jak pečovat o vlasy po balayage

Pokud má balayage vytvářet přirozený a elegantní dojem, potřebují vlasy lesk. A neobejdete se tak bez produktů pro péči o barvené vlasy

  • Pokud chcete ve vlasech uchovat studené blond tóny, použijte Color šampon stříbrný, který redukuje žluté odlesky. Výrazně zesvětlené vlasy budou potřebovat ještě něco navíc. Hodit se tak bude Pastell balzám Ice-Blond, který navrací vlhkost, usnadňuje rozčesávání a oživuje barvu vlasů.  
  • Zlaté a medové odlesky ochrání před blednutím ALCINA Color šampon zlatý
  • Pokud máte hnědou nebo červenou balayage, Color šampony v odpovídajícím odstínu vám pomohou zachovat barvu i svěžest. Dodatečnou ochranu nabídnou kondicionéry Color Conditioning Shots

Pro balayage jedině ke kadeřníkovi

Efekt balayage si užijete pouze ve chvíli, kdy vzejde z rukou profesionála. Požadovaných výsledků a přirozených přechodů totiž dokáží dosáhnout pouze ti, kdo ovládají techniku barvení volnou rukou. Balayage proto nikdy nezkoušejte doma.