Jste zde

Denní vs. noční krém: Jaký je v nich skutečně rozdíl?

Kůže je neuvěřitelně složitý orgán. A taky velmi citlivý –⁠ proto reaguje na nejrůznější změny prostředí. Vedle toho má také vnitřní hodiny a její potřeby se mění v závislosti na jejím biorytmu. To všechno jsou důvody, proč dává používání noční a denní péče dokonalý smysl. V čem se konkrétně přípravky na den a noc liší a jak je vybírat?

Rozdíl mezi denním a nočním krémem

Je to jednoduché: každý z krémů plní jinou roli. Úkolem denního krému je hydratovat a chránit pleť před vnějšími vlivy, zatímco noční krémy se zaměřují především na regeneraci a hloubkovou péči. A tomu odpovídá i jejich složení nebo konzistence. Určitě to ale neznamená, že jeden typ krému je důležitější než druhý. V ideálním případě byste do své pleťové rutiny měli zahrnout oba dva. Díky tomu pleti zajistíte optimální péči po celých 24 hodin a docílíte tak jejího zářivého vzhledu. 

Proč potřebujete denní krém

Denní krém má vaši pleť chránit před vlivy okolního prostředí, jako je UV záření, prach a nečistoty, dodávat pokožce hydrataci a důležité vitamíny a zároveň by měl vytvořit také kvalitní základ pod make-up. I z toho důvodu je jeho konzistence většinou lehčí, aby se rychleji vstřebala do pokožky. 

Jaké ingredience ve složení denního krému vaši pleť potěší?

  • Vitamín C: Silný antioxidant pokožku chrání před volnými radikály a dodává pleti přirozený jas. 
  • Kyselina hyaluronová: Vyniká schopností vázat vlhkost a zajišťuje pleti vláčnost a hydrataci. 
  • SPF: Ochrana před UV zářením je zásadní jako prevence předčasného stárnutí pokožky a dalších potíží s kůží. Součástí kosmetické rutiny by měla být každý den, nejen v létě. 
  • Vitamín E: Podporuje kožní bariéru a udržuje pokožku jemnou a pružnou. 

Tip: Pokud SPF faktor není součástí vašeho denního krému, sáhněte po séru UV Control Serum. Je vhodný pod jakýkoliv pěsticí přípravek či make-up a díky ochrannému faktoru 25 pleť chrání před účinky UVA i UVB záření. 

Proč potřebujete noční krém

Noční krém plní tři hlavní úkoly. Tím prvním je regenerace, kdy pleť využívá spánek k zotavení se z celodenní námahy. Zároveň by měl také pomáhat pleti s hydratací a udržovat ji v pleti lépe a déle, aby druhý den ráno i suchá pleť vypadala svěže. A především u zralé pleti je pak důležitý anti-age efekt. Ani s tím nejlepším krémem se sice ráno neprobudíte zcela bez vrásek, ale pokud zvolíte správné složení krému, například se zapouzdřenými aktivními složkami, výsledného účinku si určitě všimnete. 

Složení nočních krémů bývá obvykle hutnější a bohatší, aby regeneraci pleti v průběhu noci optimálně podpořilo. 

A jaké aktivní složky v nočních krémech hledat?

  • Retinol: Tato forma vitamínu A podporuje tvorbu kolagenu a může přispívat k redukci vrásek. Zároveň podporuje buněčnou obnovu, zjemňuje póry a zabraňuje tvorbě velkých pórů. Retinol však citlivě reaguje na UV záření a nejlépe proto funguje právě v noci. 
  • Koenzym Q10: Tento silný antioxidant chrání pleťové buňky před poškozením a podporuje je v produkci energie. 
  • Esenciální mastné kyseliny: Kyselina linolová a další kvalitní esenciální mastné kyseliny posilují kožní bariéru a chrání před ztrátou vlhkosti. Speciálně je ocení velmi suchá a citlivá pleť. 

Tip: Zatímco suchá nebo citlivá pokožka bude těžit z krémů s obsahem tuků a olejů, u jiných typů pleti by mohly tyto složky způsobit nepříjemnosti. S výběrem nočního krému vám proto nejlépe poradí odborník v kosmetickém salonu.   

Najděte dokonalý krém na den i noc podle potřeb své pleti a dopřejte jí 24hodinovou péči! Odmění se vám za to mladistvým a svěžím vzhledem.