Jste zde

Jak ovlivňuje menopauza pleť a vlasy (a co s tím můžete dělat)?

Menopauza bývá označována za období změn. Zatímco o některých se ale mluví více, ať už jde o změny v ženském cyklu, návaly horka nebo pocení, jiné jsou tak trochu opomíjené, a o to nepříjemnější setkání s nimi může být. Ano, řeč je o zhoršené kvalitě pleti a vlasů. Co za tím stojí a jak můžete s těmito projevy bojovat?  

Menopauza ve zkratce

Menopauza je přirozený proces, který označuje trvalý konec menstruace. Má několik fází a nejčastěji se dotýká žen okolo 45. až 55. roku života. Může trvat 3 až 5 let, někdy dokonce déle. Jednotlivé fáze doprovází hormonální změny spojené především se sníženou produkcí ženských hormonů estrogenu a progesteronu. A právě tento hormonální úbytek se může projevit v nejrůznějších částech našeho těla, včetně pleti a vlasů.

Co dělá menopauza s pletí?

V období menopauzy pleť postupně ochabuje, ztrácí pevnost a objevují se linky a vrásky. Vlivem nízké produkce estrogenu totiž pleť přichází i o kolagen – během prvních 5 let menopauzy ho pokožka podle Americké dermatologické akademie ztratí až 30 %. Návaly horka pak mohou způsobovat zarudnutí pleti, objevit se může akné, a protože estrogen pomáhá pokožce zadržovat vodu, patří k typickým znakům také suchost. Suchá pleť ztrácí svou elasticitu a plnost a působí starším dojmem. 

Jak jsme zmínili, menopauza je přirozený proces a zabránit jí nejde. Můžete ale upravit svou pečující rutinu tak, aby se její projevy podepsaly na vaší pleti co možná nejméně.

  • Zaměřte se na dostatečnou hydrataci pleti s kvalitními krémy a podpořte jejich fungování sérem.
  • Vaším nejlepším kamarádem se v tomto období mohou stát anti-age ingredience, jako je retinol nebo vitamín C
  • Nezapomínejte na ochranu proti slunci a přípravky s SPF zařaďte do své každodenní péče.  
  • V případě akné hledejte produkty s kyselinou salicylovou a snažte se vyhýbat těm, které přispívají k dalšímu vysušování.  
  • Pokud vaší pleti chybí zářivost, zařaďte do své péče denní a oční krém s glow efektem z řady ALCINA Rosé Effekt.

Menopauza a vlasy

S vypadáváním vlasů se s rostoucím věkem potýkáme více a více. U žen k celému procesu navíc přispívá i menopauza a s ní spojené hormonální změny v těle. Nižší hladina estrogenu totiž podle studií způsobuje změny v růstovém cyklu vlasu, kdy může zkracovat růstovou fázi, má také prsty v jejich slábnutí a vlasy jsou tenčí, křehčí a lámavější. Stejně jako vaši pleť může potkat i vlasy a pokožku hlavy suchost způsobená sníženou tvorbou mazu. 

Ale dobré zprávy – nemusíte jen bezradně sledovat rozšiřující se vlasovou pěšinku a zvyšující se počet vlasů v odtoku sprchy. Existuje spousta způsobů, jak podpořit vlasy v jejich růstu a síle

  • Snažte se maximálně snížit stres, například tím, že do svých dní zařadíte pravidelný pohyb, který vám zlepší kondici i náladu (např. jógu). 
  • Už jste to slyšeli mockrát, ale je to opravdu důležité: vyvážená strava. Dostatek zeleniny, ovoce, minerálů, jako je železo, zinek nebo selen, spolu s esenciálními mastnými kyselinami udělá pro vaše vlasy spoustu práce. 
  • Chovejte se ke svým vlasům s maximální šetrností. Možná už nezvládají chemická ošetření tak dobře jako dříve a podobně to mohou mít i s tepelnou úpravou. Myslete také na jejich ochranu před sluncem a chlorem, pokud rádi plavete v bazénech. 
  • Aktuálnímu stavu vlasů přizpůsobte svou běžnou péči. Na vypadávání a řídnutí vlasů se zaměřují šampon a kondicionér s obsahem kofeinu z řady It’s never too late
  • Věnujte pozornost vlasové pokožce. Podpořte ji Vital kofeinovým sérem na pokožku hlavy, které nabízí nejen péči, ale také aktivuje vlasové kořínky a svým složením s kofeinem, koenzymem Q10 a zinkem nabízí revitalizaci a hydrataci.

Pokud máte pocit, že jsou problémy výraznější a běžná péče si s nimi neporadí, nebojte se navštívit odborníka, který vám pomůže najít vhodné řešení.   


Přečtěte si také:

Jak vrátit zralé pleti zářivost? Tady je 5 nejlepších tipů podle expertky