Jste zde

Jak vrátit zralé pleti zářivost? Tady je 5 nejlepších tipů podle expertky

Přání každé ženy? Zářivá, hebká a svěží pleť. Jenže při pohledu do zrcadla často vidíme opak – mdlou a pobledlou pokožku. Stres, nedostatek spánku a hydratace i hormonální nerovnováha mohou být hlavními viníky. I když ne všechny faktory můžeme ovlivnit, účinné triky pro získání zářivé pleti existují. A Frauke Albrecht, mezinárodní kosmetická školitelka ALCINA, vám je prozradí! 

Naučte se rozumět své pleti

V mládí je pleť zářivá, zdravě narůžovělá a pružná přirozeně. „S přibývajícím věkem a rostoucím vlivem škodlivých vnějších faktorů, jako je například UV záření, pokožka ochabuje, síť kolagenových vláken musí čelit útokům volných radikálů a vznikají pigmentové skvrny a vrásky,” vysvětluje Frauke Albrecht. 

K tomu všemu pleť postupně ztrácí schopnost ukládat hydrataci, a tak se k bledosti přidává i suchost a zvětšené póry. Znamená to, že se s tímto stavem musíme smířit? Ne! „Díky správně nastavené pečující rutině, zdravému životnímu stylu a vhodné stravě si můžete zářivou pleť užívat i po čtyřicítce,” uvádí odbornice. Stačí jen pochopit potřeby vaší pleti. 

Když do hry vstoupí menopauza

Důvody, proč je vaše pleť nevýrazná a bledá, se mohou v průběhu života měnit. Jedním z nejčastějších je přirozený proces stárnutí a menopauza. Právě během ní dochází ke snížení produkce estrogenu, což vede k horšímu uchovávání vlhkosti v pleti a suchosti. S tím jde ruku v ruce svědění, šupiny, podráždění a celkový mdlý vzhled. Menopauze je proto třeba péči přizpůsobit a zařadit do běžné rutiny krémy pro zralou pleť. 

5 kroků k zářivé pokožce

Co dělat, abyste si zářivou pleť zajistili v každém věku? Těchto pět tipů vám pomůže. 

1. Krémy s „glow” efektem

První krok se nabízí – krémy, které se specializují na dodání zářivosti. Rosé Effekt Denní krém se zapouzdřenými pigmenty podporuje hydrataci, chrání před stárnutím a především dodává zralé a náročné pleti zdravý, narůžovělý tón a lesk. Pokožka okamžitě vypadá hladší a struktura pleti působí rovnoměrněji. Hodí se k použití na obličej, krk i dekolt a funguje i jako podklad pod make-up

A jaký krém vybrat na noc? „Pro regeneraci pleti během spánku je nejlepší sáhnout po hutnějším krému nebo krému s anti-age efektem, který nabízí například Retinol Noční krém s hyaluronem,” doporučuje expertka.

2. Když je potřeba přidat 

Někdy ale krém nestačí a je čas povolat posily – boostery, séra nebo ampulková ošetření, nejlépe s obsahem kyseliny hyaluronové a vitamínu C

Kyselina hyaluronová pomáhá pleti uzamykat hydrataci a dodává vlhkost přesně tam, kde je potřeba. Vitamín C jako účinný antioxidant zase chrání pleť před negativními vlivy okolního prostředí a přispívá ke sjednocené a – to se vám bude líbit – rozzářené pleti. Obě tyto látky najdete v Intenzivní ampulkové kúře se dvěma typy ampulí. 

„Obsah ampulek do pleti vmasírujte ideálně ve chvíli, kdy je pokožka lehce vlhká. Aktivní složky tak lépe proniknou do pokožky,” radí Frauke Albrecht a dodává: „Pomoct si můžete také nefritovým nebo křemenným válečkem. Minimalizuje se tak i mírný otok na obličeji.“ 

3. Úklid pleti

Zářivost a pleť plná nečistot a odumřelých kožních buněk, to dohromady zrovna nejde. Neobejdete se proto bez pravidelného peelingu, který pokožku zároveň zjemňuje, podporuje krevní oběh a ve výsledku zajišťuje svěží a odpočatý vzhled. Mechanické peelingy si schovejte spíše na občasné použití a vsaďte na ty chemické, které pokožku tolik nedráždí. Alternativou mohou být i tonika s peelingovým efektem, např. Aktivní tonikum z řady It’s never too late. Díky obsaženým ovocným kyselinám odstraní zbytky produktů a další nečistoty a usnadní aktivním látkám z krémů a sér průnik do pokožky.  

 

4. Kruhy a otoky musí pryč

Jaká část obličeje vlastně unavený vzhled vaší tváře způsobuje? Dost možná je to oční okolí. Tmavé kruhy, opuchlost, váčky pod očima, nic z toho zrovna nevolá zdravým a svěžím dojmem. Ale existuje řešení. Hned po ránu můžete dodat pokožce vzpruhu a hydrataci Hyaluron 2.0 Očním gelem, který svým chladivým účinkem mimo jiné také zmírňuje otoky. Jestliže jsou vaším problémem spíše kruhy pod očima, přidejte do pečující rutiny Rosé Effekt Oční krém s rozjasňujícími barevnými pigmenty a krycím efektem. 

Tip: Pokud jsou krémy na kruhy pod očima krátké, pomozte si korektorem (např. přirozeným korektorem Authentic concealer), který zajistí ještě intenzivnější krytí. 

5. Čištění ano, ale šetrně

Už o tom byla řeč – jedním z běžných viníků bledé pleti a vrásek je vysoušení. A stát za ním může vedle rostoucího věku, prudkých změn teplot nebo genetiky i nesprávná péče a dráždivé látky v kosmetických přípravcích. Odbornice proto zejména zralé pleti doporučuje čištění jemným mlékem nebo pěnou, které pleť nevysušují a nečistoty odstraňují šetrně. Vyhnout byste se měli tonikům s obsahem alkoholu, které mohou pokožku připravit o cenné lipidy a způsobit podráždění.